Recenzie „Cum să oprești timpul” de Matt Haig

de | oct. 8, 2021 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CUM SĂ OPREȘTI TIMPUL ARE REDUCERE PE:

Prima mea „întâlnire” cu Matt Haig a fost Biblioteca de la miezul nopții, carte care mi-a plăcut foarte mult și am știut atunci că vreau să citesc și alte lucrări ale autorului, mai ales că am văzut multe recenzii pozitive ale lucrărilor sale. Recent, am terminat de citit și Cum să oprești timpul, o altă carte fascinantă și cu o intrigă originală și captivantă. Este o carte cu multe elemente fantasy, dar felul în care este scrisă îți dă senzația că toate acele lucruri se pot întâmpla și în realitate. De fapt, ai senzația că trăiești în povestea autorului, alături de protagonist.

Tom Hazard părea un bărbat normal la prima vedere, în vârstă de 41 de ani. Din cauza unei afecțiuni numită „anagerie”, vârsta lui reală este de 439 de ani, acesta fiind principalul element de fantasy. Această boală îl face să îmbătrânească mai greu decât un om normal, în proporție de 1:15 ani. Cei care au această boală nu sunt afectați nici de bolile pe care le au persoanele obișnuite și nu mor decât dacă se întâmplă ceva cu adevărat grav. Cu toate acestea, ei nu trăiesc veșnic, iar vârsta maximă atinge doar…peste 900 de ani.

Poate că pare ceva de vis să trăiești aproape un mileniu, dar nu și pentru Tom, greu încercat de viață din cauza acestei afecțiuni care i-a adus atât avantaje, cât și dezavantaje.

Născut în 1581, în Anglia, atunci când oamenii erau superstițioși și plini de prejudecăți, Tom rămâne orfan după ce mama lui este ucisă, acuzată de vrăjitorie. Marcat de pierderea celei care i-a dat viață, Tom se retrage într-un sat de lângă Londra, unde întâlnește două fete orfane, Rose și Grace. Cele două îl lasă să locuiască la ele dacă promite că le va ajuta cu banii, iar el se conformează.

„Asta e problema cu timpul, nu? Nu e totul la fel. Unele zile, unii ani, unele decenii sunt pustii. Nu găsești nimic în ele. Doar apă liniștită. Apoi dai peste un an, ba chiar peste o zi sau peste o după-amiază. Și reprezintă totul. Absolut totul.”

Dacă îți place recenzia cărții CUM SĂ OPREȘTI TIMPUL, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Matt Haig

Între Tom și Rose începe o frumoasă poveste de dragoste. Lucrurile erau frumoase la început, iar cei doi aleg să se căsătorească, în ciuda bolii de care suferă Tom. La un moment dat, atunci când diferența de vârstă era mult prea vizibilă ca să fie ignorată, Tom este nevoit să-și părăsească soția și fiica, Marion, rodul iubirii lor. Ulterior, după mulți ani, Tom revine în acel sat pentru a-și găsi fiica, dar o găsește doar pe marea lui dragoste, Rose, care era pe moarte. Acolo află că și fiica lui suferă de anagerie și a fost nevoită să plece de acasă.

„Viața e întotdeauna misterioasă. Dar unele mistere sunt mai mari decât altele.”

Tom Hazard îi face lui Rose o promisiune, dar și lui, aceea că o va căuta pe fiica lor până ce o va găsi, indiferent de orice. Undeva la finalul secolului 19, el se alătură Societății Albatroșilor, o asociate care reunește oamenii cu anagerie pentru a-i ajuta să ducă o viață relativ normală. Hendrich, liderul societății, reușește să-l mențină în siguranță pe Tom cu condiția de a-i schimba identitatea la fiecare opt ani pentru ca oamenii să nu intre la bănuieli. Doar că protagonistul trebuie să respecte cu strictețe o regulă impusă de asociație, aceea de a nu se îndrăgosti, din motive bine întemeiate. Doar că Tom nu crede că va mai iubi o altă femeie după ce a pierdut-o pe Rose, cu mult timp în urmă.

„Prima regulă e să nu te îndrăgostești, m-a sfătuit el. Mai sunt și alte reguli, dar aceasta este principala. Nu te îndrăgostești. Nu iubești. Nu visezi cu ochii deschiși la amoruri. Dacă nu te abați de la regulă, te vei descurca.”

În prezentul desfășurării acțiunii, Tom devine profesor de istorie la Londra. După atâția ani, el este hotărât să-și găsească fiica și să se reunească, acum că oamenii nu mai au prejudecățile de acum 400 de ani. Adoptă chiar și un câine husky ajuns la maturitate, Abraham, de care devine imediat foarte atașat. Se împrietenește și cu o colegă de la liceul unde predă, Camille, de pe care ajunge să o placă și mai mult.

„O lecție familiară predată de timp. Totul se schimbă și nimic nu se schimbă.”

Cum să oprești timpul are o intrigă originală și complexă, dar scrisă într-un stil lejer și ușor de parcurs. Prezentul alternează cu trecutul în romanul lui Matt Haig pentru ca cititorul să-i înțeleagă situația protagonistului și momentele semnificative din viața sa. Tom Hazard a trecut prin multe de-a lungul a mai bine de patru secole. O viață atât de lungă vine și cu dezavantaje, cum ar fi singurătatea și faptul că secretul acelei existențe trebuie păstrat. De exemplu, nu-i poți spune cuiva că ai trăit în aceeași epocă cu Shakespeare, Fitzgerald sau Hemingway, nu? Sau că ai fost un om în toată firea în timpul celor două Războaie Mondiale.

„Trecutul nu piere niciodată. Doar se ascunde. (…) Nu poți închide ușa trecutului niciodată. Cel mult poți să îl accepți. Și acesta era punctul în care voiam să ajung.”

Matt Haig a scris o carte fascinantă despre trecerea timpului, despre iubire, pierdere și regăsire. Tom relatează acțiunea din perspectiva lui, una tristă, care îl face pe cititor să empatizeze cu el. De fapt, el ar fi preferat o viață normală și fericită decât una lungă, dar în care este nevoit să fie singur și să-și ascundă adevărata poveste

„Veșnicia, a spus Emily Dickinson, e făcută din momente ale prezentului. Dar cum să locuiești în prezentul în care te afli? Cum să oprești fantomele celorlalte momente ale prezentului să nu intervină? Pe scurt, cum să trăiești?”

Lumea a fost într-o continuă schimbare de la nașterea lui Tom.

El doar a învățat și s-a adaptat prezentului, cu toate schimbările și evenimentele care au avut loc. El a realizat, de-a lungul timpului, că oamenii nu învață mare lucru din istorie și că aceasta se poate repeta. Totul se schimbă și, în același timp, unele lucruri rămân la fel.

„Viața e la fel. Nu e cazul să ne temem de schimbare și nici să o primim neapărat cu brațele deschise, nu atunci când nu mai ai nimic de pierdut. Schimbarea e doar viață. Singura constantă pe care o cunosc.”

„Acesta e avantajul maxim al vârstei de 439 de ani. Înțelegi complet că lecția principală a istoriei este următoarea: oamenii nu învață nimic din istorie.

(…) „Trecutul locuiește în prezent, repetându-se, poticnind-se, amintindu-ți de toate acele lucruri care au dispărut.”

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CUM SĂ OPREȘTI TIMPUL CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: CUM SĂ OPREȘTI TIMPUL
Autor: Matt Haig
An apariție : 2018
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 368
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 342

Alte recenzii de la Matt Haig:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Povestea unui înger păzitor: După ce Patrick a murit, Mia și-a dorit ca toată lumea ei să se sfârșească. Și aproape că a reușit să facă asta după ce s-a aruncat în marea care i-a răpit viața celui pe care îl iubea. A lăsat valurile să îi înconjoare trupul, însă ceva...

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

O seară de poker, un show și o iubire interzisă... Ea este cea mai bună jucătoare de poker, el este un magnat arogant care, uneori, după o zi de muncă, preferă să joace poker cu niște prieteni vechi. Așa se întâlnesc Kate Monroe și Cooper Montgomery, într-o seară când...

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Am de mult timp cartea aceasta în lista de must read și habar n-am de ce mi-a luat așa mult timp să ajung s-o citesc având în vedere cât de mult mi-a plăcut. Am auzit multe lucruri bune prin online și de data asta chiar au fost pe bună dreptate deoarece a fost scrisă...

0 0 votes
Article Rating
Andreea Stănărîngă este redactor Booknation.ro de 1280 zile și a scris până acum 125 articole. Se află pe poziția 8 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Stănărîngă aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments