Recenzie Dama cu camelii de Alexandre Dumas-fiul

by | Jun 4, 2015 | Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA DAMA CU CAMELII ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

dama-cu-camelii_alexandre-dumas-fiulDupă ani în care stă în umbra tatălui său, scriitorul francez Alexandre Dumas-fiul, debutează cu „Les Aventures de quatre femmes et d’un perroquet”, în 1845. Însă romanul care i-a adus renumele internaţional este Dama cu camelii, apărut în 1848 şi adaptat pentru teatru în 1852, bucurându-se de un succes enorm ce va marca secolul al XIX-lea.

Romanul de dragoste este, în esenţă, povestea autorului cu Marie Duplessis, o curtezană ce îl va ispira să creeze personajul Marguerite Gautier, relatat prin intermediul lui Armand Duval.

Cei doi se cunosc la o piesă de teatru, pe când Marguerite era sub protecţia baronului de Varville, dar acest lucru nu va împiedica ca iubirea pentru ea să se instaleze în sufletul tânărului provenit dintr-o familie modestă şi onorabilă. Acesta îi cere noii sale amante să renunţe la vârstinicul baron ce o întreţinea. Marguerite, avea nevoie de traiul luxos pe care i-l garantau ieşirile alături de oamenii bogaţi, însă îşi suprimă dorinţele pentru o vreme.

“Iubirea adevărată te face totdeauna mai bun, oricare ar fi femeia care o inspiră.”

O femeie, Prudence, le mijloceşte întâlnirile şi le pune la dispoziţie vacanţe la ţară, în care cei doi se rup de lumea cotidiană a Parisului. Situația începe să devină tensionată atunci când tatăl lui Armand începe să îşi facă griji pentru situaţia fiului său și îi trimite scrisori îngrijorătoare prin îşi anunţă vizita.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Alexandre Dumas-fiul

Proaspăta amantă realizează că nu poate trăi tot restul zilelor în condiţii mult sub nivelul ei şi, printr-o hotărâre de moment, se reîntoarce la petrecerile târzii, nopţile petrecute cu baronul şi la viaţa zbuciumată.

Dama cu camelii este un roman realizat ca o confesiune a lui Armand, proiecţia autorului, pentru un străin,iar tema generală este cea a iubirii neîmplinite. Un lucru este cert: Marguerite Gautier va avea întotdeuna camelii roşii.

🔥 CARTEA DAMA CU CAMELII ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Dama Cu Camelii
Autor: Alexandre Dumas-fiul
An apariție : 2013
Editura: CORINT
Nr. Pagini: 224
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 4.06.2015
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Nu sunt mulți autori francezi pe care i-am îndrăgit. Nici cărțile care conțin doar dialog, fără altă narațiune sau descriere, nu sunt preferatele mele. Însă O iubeam de Anna Gavalda este o carte bună și relaxantă pe care o poți citi în maxim trei ore. Are aproape 180...

Recenzie „Cineva ca tine” de Cathy Kelly

Recenzie „Cineva ca tine” de Cathy Kelly

A fost nevoie să citesc câteva cărți din colecția Chic ca să-mi dau seama că nu toate sunt simple ChickLit-uri. Pe unele le-am adorat, iar altele nu mi-au plăcut atât de mult. Evident, nu le putem încadra la capodoperele lumii. Însă nici nu le putem ignora. Cineva ca...

Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache

Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache

Un proverb mai vechi povățuiește “Spune-mi cu cine te aduni ca să-ţi spun cine eşti.” Cartea lui Claudiu Dumitrache este ca un Yin & Yang frumos împletit, format din talentul său artistic și întrepătruns cu frumusețea exterioară exprimată prin oamenii...

Alexandru Niță este redactor Booknation.ro de 1904 zile și a scris până acum 32 articole. Se află pe poziția 30 din 142 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandru Niță aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elenis

Regret că trebuie să scriu asta, dar Marguerite nu a renunțat de bună voie la traiul cu Armand, a făcut-o din dragoste pentru a nu păta onoarea familiei lui. Povestea este mult mai tragică, iar iubirea celor doi, mult mai profundă decât reiese din această recenzie. Opinia mea despre carte este disponibilă la https://personajedebasm.wordpress.com/2015/09/05/domnul-si-vagaboanda/ . Sunt de părere că trebuie dat Cezarului ce-i al Cezarului! O zi faină!