Recenzie “Declaraţia” de Gemma Malley

Titlu: Declaraţia
Autor: Gemma Malley
An apariție : 2010
Editura: RAO
Nr. Pagini: 250
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Diana Daniela Macovei
Publicată la 9.07.2017
Nota recenzorului: n/a

Declaraţia de Gemma Malley este un roman distopic cu doza de răceală şi duritate necesară insuflării unui regim crud şi creionării un viitor sumbru şi înfricoşător. Gemma Malley acordă şi o minimă doză de speranţă însă aceasta nu poate acoperi realitatea crudă a poveştii şi nici nu menajează personajele. Totul este de o nuanţă rece de gri, iar noţiunea de iubire şi căldură sufletească lipseşte cu desăvârşire din amintirile şi viaţa tuturor participanţilor la poveste.

Ce contează timpul, când oricum fiecare clipă e furată?

Anul 2140 ne face cunoştinţă cu Surplus Anna, una dintre zecile de Surpluşi de la Grange Hall, ce aspiră la o viaţă mai bună, devenind poate, un Bun Preţios, asta în timp ce plăteşte pentru păcatele părinţilor săi care în egoismul lor au încălcat Declaraţia şi au adus-o pe lume pe ea. Acesta este locul unde medicamentul nemuririi, Longevitatea, a fost descoperit, iar oamenii au avut de ales între a da naştere unei noi vieţi şi a trăi veşnic. Cum era de aşteptat, viaţa veşnică a ieşit în câştig de cauză şi a dat naştere unei noi societăţi, unei noi lumi.

Julia se oprise la vârsta de cincizeci de ani. (…) Longevitatea te păstra tânăr pe dinăuntru, dar pe dinafară doar liftingurile faciale puteau să te menţină tânăr. Iar chirurgii o speriau de moarte pe Julia.

Odată ce alegeai Longevitatea, dreptul de a da naştere unei noi vieţi îţi era interzis, pedeapsa încălcării Declaraţiei fiind închisoarea, asta în timp ce copilul îţi era aruncat într-un loc ca şi Grange Hall. Grange Hall, un internat pentru Surpluşi, cum erau numiţi copii născuţi prin încălcarea Declaraţiei, este o închisoare dură unde sunt învăţaţi să fie sclavi folositori şi docili pregătiţi pentru a se supune şi a îndeplini toate ordinele stăpânilor.

Surplus însemna să fii nefolositor. Cineva de care nu avea nimeni nevoie.

Nu puteai să fii Surplus, dacă cineva avea nevoie de tine. Nu puteai să fii Surplus, dacă erai iubit.

Surplus Anna, la cei cincisprezece ani ai săi, a învăţat să fie docilă şi ascultătoare şi speră ea, să ajungă un Bun Preţios şi să scape de teroarea de Grange Hall şi a Matroanei Casei, Margaret Pincent, a cărei metode de tortură şi de educare a Surpluşilor este inovativă, crudă şi dură. Torturaţi psihic şi fizic, subnutriţi şi valorând mai puţin de un colţ de pâine, Surpluşii de la Grange Hall ajung să se împace cu soarta nedreaptă, pierzând în timp orice speranţă de salvare. Dovada este Surplus Anna care respectă regulile cu cea mai mare stricteţe, ajungând chiar să se creadă vinovată pentru faptul că părinţii săi au adus-o pe lume, furând astfel din viaţa Legalilor.

Fata asta dădea mereu impresia că ar fi cărat de bunăvoie toată povara omenirii pe umerii ei şi tot nu i se părea o greutate suficientă.

Atunci când Peter ajunge la Grange Hall, nici măcar Margaret Pincent nu poate anticipa dezastrul care se va abate asupra micului ei loc de cruzime. Peter, la doar cincisprezece ani, este prins de Capturatori şi adus în captivitate la Grange Hall. Însă, după atâta timp de stat liber în lumea de afară, nu poţi să nu te întrebi dacă nu cumva s-a lăsat capturat intenţionat, cu dorinţa de a ajunge la Grange Hall. Întrebarea este: de ce?

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Gemma Malley.

Margaret Pincent este hotărâtă să scoată de la Peter orice fel de informaţie. Încăpăţânarea acestuia însă o obligă să ia măsuri şi mai drastice plănuind ca, dacă nu-l poate stoarce de informaţii, atunci să-l stoarcă de viaţă. Anna, îl găseşte pe Peter, în ciuda încăpăţânării sale de a se supune, fascinant şi, într-un fel, un prieten, noţiune abstractă la Grange Hall. Ce o enervează cel mai mult este insistenţa lui Peter de a o  numi Anna Convey şi de a-i repeta faptul că părinţii acesteia o iubesc şi o vor înapoi în viaţa lor. Dar Anna este mult prea îndoctrinată pentru a putea crede vorbele lui Peter. Însă, un declic va avea loc, schimbând viaţa tuturor.

Ştiu că trebuie să trăim fiecare clipă, pentru că nu vom fi aici pentru totdeauna şi nici n-aş vrea asta. Când ştii că un lucru se va termina, apreciezi şi mai mult acel lucru. Aşa e şi cu viaţa: vrei să guşti fiecare clipă.

Ce poate fi atât de dur întrucât să o facă pe Anna să creadă în poveştile lui Peter, renunţând la visul ei de a fi un Bun Preţios? Cine este Peter cu adevărat şi de ce a ajung la Grange Hall? Va reuşi Margaret Pincent să înfrângă caracterul rebel al lui Peter sau va sfârşi prin a o pierde şi pe Anna?

-Dar Mamei Natură îi plac lucrurile noi, nu-i aşa? (…) Vreau să spun că frunzele bătrâne cad din copaci, nu-i aşa? De ce ar trebui ca oamenii bătrâni să rămână, iar celor nou-veniţi să nu li se permită? Asta e ceea ce vrea Mama Natură cu adevărat?

Un volum disponibil și pe site-ul Editurii RAO.

🔥 CARTEA DECLARAŢIA ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.