Recenzie ”Deșertul pentru totdeauna” de Octavian Paler

de | sept. 2, 2023 | Beletristică, Memorii, Non Fictiune, Recenzii cărți

🔥 CARTEA DEȘERTUL PENTRU TOTDEAUNA ARE REDUCERE PE:

Desertul pentru totdeauna copertaUltima carte de memorii și confesiuni citită este „Deșertul pentru totdeauna” de Octavian Paler. Este prima carte citită de la acest autor și cea mai recentă carte citită de la un autor român.

Nu pot zice că m-a prins stilul autorului și nici crâmpeiele din viața lui pe care cu atâta deplinătate de detalii le descrie. Nu am gustat mixul de amintiri reale și plăsmuire dintr-o lume inventată. Probabil și titlul era o metaforă legată de existența și experiențele autorului, dar pe mine cartea pur și simplu nu m-a nimerit.

Nu știu dacă voi mai citi ceva de la acest autor dacă voi avea ocazia. Cu toate acestea, titlul ”Viața pe un peron” mi-a fost destul de lăudat și se pare că este mult mai cunoscut decât orice altă scriere din repertoriul lui.

Cartea „Deșertul pentru totdeauna” este scrisă sub formă de jurnal, unde autorul a făcut zi de zi notițe

În aceste pagini, pe care ajungem să le citim și noi, ni se expun sincer și deschis evenimente din prezentul în care însemna autorul și amintiri din trecut. Aflăm sentimente legate de trecut și întâmplări din copilărie și tinerețe, din casa părintească, de la școală și mai departe din anii de liceu.

Dacă îți place recenzia cărții DEȘERTUL PENTRU TOTDEAUNA, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Octavian Paler

Dar aceste povestiri și memorii sunt intercalate de confesiuni directe și chiar dramatice din partea autorului. În ele sunt expuse tăios temerea de moarte, greșelile și părerile de rău pe care le are Octavian Paler legat de anumite părți din viața lui.

Nu am citit o altă carte de la acest autor român, dar chiar și fără să o fac îmi dau seama că scrierea de față este o adevărată dezvăluire a scriitorului. De aici poți afla exact prin cuvintele și sentimentele lui cum a fost el și ce a ajuns, ce l-a măcinat, ce a iubit și de ce s-a temut, totul compus de așa natură încât realitatea pare înghițită de imaginație și invers.

„Deșertul pentru totdeauna” nu este o carte greoaie, este scrisă în termeni simpli și pe înțelesul tuturor, excepție făcând totuși fragmentele din lumea imaginară, inventată de autor, despre câteva personaje bizare care au probabil mare legătură cu stările lui din viața reală.

Repet, eu nu am fost pe aceeași lungime de undă cu cartea de memorii, deși în ultima vreme am fost atrasă de autobiografii și biografii sau jurnale. Dar asta nu înseamnă că voi nu veți găsi ceva care să vă cucerească la ea. Mai ales dacă sunteți cititori ai lui Octavian Paler și doriți evocate mai multe crâmpeie din viața autorului preferat.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DEȘERTUL PENTRU TOTDEAUNA CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: DEȘERTUL PENTRU TOTDEAUNA
Autor: Octavian Paler
An apariție : 2012
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 232
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 6 / 10
Vizualizari recenzie: 194

Alte recenzii de la Octavian Paler:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Toate florile Parisului” de Sarah Jio

Recenzie ”Toate florile Parisului” de Sarah Jio

"Toate florile Parisului" de Sarah Jio e o ficțiune istorică despre dragoste, supraviețuire și sacrificii în cel de-Al Doilea Război Mondial. Este cu adevărat o carte emoționantă care mie mi se pare perfectă de citit toamna. Viețile a două femei se întretaie iar...

Recenzie ”Exist, exist, exist” de Maggie O’Farrell

Recenzie ”Exist, exist, exist” de Maggie O’Farrell

Viața este o cursă cu obstacole, obstacole ce parcă nu se termină niciodată și cu greu se lasă depășite. Momentele de fericire alternează cu cele neplăcute care ne pun răbdarea și rezistența la încercare. Am citit Hamnet scrisă de această autoare (care a fost...

Recenzie „Pandora” de Susan Stokes-Chapman

Recenzie „Pandora” de Susan Stokes-Chapman

Am început să citesc această carte pentru că am primit-o în dar şi chiar dacă pe copertă scria că este un Bestseller al “The Sunday Times” nu o mai văzusem nicăieri în public şi nu citisem nimic despre ea. La ce te gândeşti când vezi Pandora? Desigur: cutia Pandorei,...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1811 zile și a scris până acum 408 articole. Se află pe poziția 4 din 43 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Deșertul pentru totdeauna de Octavian Paler […]