Recenzie ”Despre Franța” de Emil Cioran

de | iun. 19, 2021 | Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA DESPRE FRANȚA ARE REDUCERE PE:

Emil Cioran a fost un filozof și scriitor român care și-a petrecut cea mai mare parte din viață în Franța. Lucrările sale sunt cunoscute în întreaga lume, iar prima lui carte, apărută în 1934, se numește Pe culmile disperării 

”Despre Franța” este o carte subțire ca grosime, dar plină de lirismul specific lui Cioran. În acest volum, Cioran descrie Franța așa cum o vede el și descrie în detaliu tot ce simte față de această țară în care a rămas până la sfârșitul vieții sale.  

Când ne gândim la Franța ne vin în minte peisajele frumoase ale Parisului și atmosfera plăcută din cafenelele lor elegante, dar în viziunea lui Cioran nu întâlnim nici măcar urme din imaginea specifică a Franței. El o analizează în raport cu alte popoare și ajunge la niște concluzii amare, poate realiste și care ne înfățișează această țară, atât de ideală în ochii noștri, într-o lumină crudă și greu de asimilat.  

Germania, Anglia sau Rusia sunt țările inegalităților geniale. Lipsa lor de formă internă le determină evoluția prin culmi și goluri, prin excese și liniști. Numai Franța s-a desfășurat regulat de la naștere până la moarte. Este țara cea mai împlinită care a dat tot ce putea da, care n-a pierdut niciodată căruța, care a avut un Ev Mediu, o Renaștere, o Revoluție și un imperialism. Și o decadență.

De obicei când citesc nu îmi notez foarte multe citate, dar la această carte îmi venea să subliniez fiecare rând pentru că felul în care ideile și gândurile sunt exprimate, nu e doar elegant, dar e și foarte viu. Nu sunt cuvinte inutile, e o plăcere să citești. Nu e nevoie să fii de acord cu autorul pentru că numai plăcerea de a încerca să digeri conținutul îți aduce o mare satisfacție.  

Păcatul și meritul Franței au fost sociabilitatea. 

Singura mea problemă e că nu i-am oferit atenția și timpul necesar. Peste unele rânduri am trecut fără să surprind esența, am citit doar cu ochii. Și acest lucru mi-a stricat puțin părerea despre carte, nu o văd ca fiind perfectă, dar acest lucru poate fi în totalitate din vina mea, de aceea mi-am propus să o reiau peste câțiva ani. Eu vă recomand să o citiți cu răbdare.  

O națiune este creatoare atâta vreme cât viața nu e singura valoare, ci valorile sunt criteriile ei. A crede în ficțiunea libertății și a muri pentru ea; a merge într-o expediție pentru glorie; a socoti prestigiul țării tale necesar omenirii; a te substitui acesteia prin crezurile tale, iată valorile. 

Îmi vine să pun jumătate de carte la citate pentru că în puține cuvinte sunt surprinse idei puternice. Dacă vă place Franța sau Cioran, sau poate ambele, citiți-o! 

Ți-a plăcut recenzia cărții DESPRE FRANȚA?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Emil Cioran

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DESPRE FRANȚA CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Despre Franța
Autor: Emil Cioran
An apariție : 2011
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 108
Limba: Română
Gen Literar: Publicistica, eseu
Publicată la 19.06.2021
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 14

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Frânturi din ea” de KARIN SLAUGHTER

Recenzie „Frânturi din ea” de KARIN SLAUGHTER

După o perioadă destul de urâtă, am reușit să îmi setez din nou prioritățile și să revin la zi cu cititul, pentru că aveam multe cărți începute, însă neterminate. Mi-am propus să nu las cărți neterminate, pentru că fiecare merită timpul nostru și aceasta este părerea...

Recenzie „Un strop de distrugere” de SCARLETT ST. CLAIR

Recenzie „Un strop de distrugere” de SCARLETT ST. CLAIR

Vi s-a întâmplat vreodată să citiți o carte de care nu puteți să vă desprindeți? Și deși acea carte are unele pasaje care va enervează puțin, voi tot o citiți pentru că vă oferă un vibe addictive? Exact așa mi s-a întâmplat mie cu această serie, pe care am terminat-o...

Recenzie „Oameni la pescuit” de Alina Şova

Recenzie „Oameni la pescuit” de Alina Şova

Buna cartea, cititori, oriunde v-aţi afla! Oameni la pescuit Nu asta suntem toţi la un moment dat? Oameni care pescuim. Vise. Dorinţe. Mici sau mari. Şi oameni. Îi pescuim pentru că îi vrem lânga noi. Îi pescuim conştient sau mai puţin conştient. Ce se întâmplă însă,...

0 0 votes
Article Rating
Beatrice este redactor Booknation.ro de 418 zile și a scris până acum 12 articole. Se află pe poziția 31 din 51 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Beatrice aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments