Recenzie ”Despre Franța” de Emil Cioran

de | iun. 19, 2021 | Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA DESPRE FRANȚA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Emil Cioran a fost un filozof și scriitor român care și-a petrecut cea mai mare parte din viață în Franța. Lucrările sale sunt cunoscute în întreaga lume, iar prima lui carte, apărută în 1934, se numește Pe culmile disperării 

”Despre Franța” este o carte subțire ca grosime, dar plină de lirismul specific lui Cioran. În acest volum, Cioran descrie Franța așa cum o vede el și descrie în detaliu tot ce simte față de această țară în care a rămas până la sfârșitul vieții sale.  

Când ne gândim la Franța ne vin în minte peisajele frumoase ale Parisului și atmosfera plăcută din cafenelele lor elegante, dar în viziunea lui Cioran nu întâlnim nici măcar urme din imaginea specifică a Franței. El o analizează în raport cu alte popoare și ajunge la niște concluzii amare, poate realiste și care ne înfățișează această țară, atât de ideală în ochii noștri, într-o lumină crudă și greu de asimilat.  

Germania, Anglia sau Rusia sunt țările inegalităților geniale. Lipsa lor de formă internă le determină evoluția prin culmi și goluri, prin excese și liniști. Numai Franța s-a desfășurat regulat de la naștere până la moarte. Este țara cea mai împlinită care a dat tot ce putea da, care n-a pierdut niciodată căruța, care a avut un Ev Mediu, o Renaștere, o Revoluție și un imperialism. Și o decadență.

De obicei când citesc nu îmi notez foarte multe citate, dar la această carte îmi venea să subliniez fiecare rând pentru că felul în care ideile și gândurile sunt exprimate, nu e doar elegant, dar e și foarte viu. Nu sunt cuvinte inutile, e o plăcere să citești. Nu e nevoie să fii de acord cu autorul pentru că numai plăcerea de a încerca să digeri conținutul îți aduce o mare satisfacție.  

Păcatul și meritul Franței au fost sociabilitatea. 

Singura mea problemă e că nu i-am oferit atenția și timpul necesar. Peste unele rânduri am trecut fără să surprind esența, am citit doar cu ochii. Și acest lucru mi-a stricat puțin părerea despre carte, nu o văd ca fiind perfectă, dar acest lucru poate fi în totalitate din vina mea, de aceea mi-am propus să o reiau peste câțiva ani. Eu vă recomand să o citiți cu răbdare.  

O națiune este creatoare atâta vreme cât viața nu e singura valoare, ci valorile sunt criteriile ei. A crede în ficțiunea libertății și a muri pentru ea; a merge într-o expediție pentru glorie; a socoti prestigiul țării tale necesar omenirii; a te substitui acesteia prin crezurile tale, iată valorile. 

Îmi vine să pun jumătate de carte la citate pentru că în puține cuvinte sunt surprinse idei puternice. Dacă vă place Franța sau Cioran, sau poate ambele, citiți-o! 

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții DESPRE FRANȚA?

Vezi toată lista de cărți scrise de Emil Cioran sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DESPRE FRANȚA CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Despre Franța
Autor: Emil Cioran
An apariție : 2011
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 108
Limba: Română
Gen Literar: Publicistica, eseu
Publicată la 19.06.2021
Nota recenzorului: 8

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Penelopiada” de Margaret Atwood

Recenzie ”Penelopiada” de Margaret Atwood

Cartea face parte dintr-o colecție, Canongate Myth Series, care cuprinde 100 de nuvele scrise de scriitori din toată lumea cu diferite subiecte reinterpretate din diverse mitologii. Având ca personaje principale monștri sacri ai mitologiei, propune variante...

Recenzie ”Cât aur ascund aceste coline” de C Pam Zhang

Recenzie ”Cât aur ascund aceste coline” de C Pam Zhang

What makes a home a home? Mă așteptam la o altfel de poveste, la ceva apropiat de un scenariu de film country. Dar este altceva. Este o dramă care vorbește de sacrificii și de lipsa de opțiuni. Este povestea unei familii greu încercate, de imigranți care simbolizează...

Recenzie ”Povești de vară” de Mieko Kawakami

Recenzie ”Povești de vară” de Mieko Kawakami

Nu sunt fan al autorilor japonezi contemporani, nu am găsit încă unul pe gustul meu, în schimb scriitoarele contemporane de la care am mai prins o carte mi-au plăcut. Pentru stilul franc, caustic și chiar grețos pe alocuri. Ce șanse are o femeie singură într-o...

0 0 votes
Article Rating
Beatrice este redactor Booknation.ro de 124 zile și a scris până acum 12 articole. Se află pe poziția 23 din 37 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Beatrice aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments