Recenzie – ,,Din cer au căzut trei mere” de Narine Abgarian

de | mai 13, 2022 | Beletristică, Cărți Premiate, Ficțiune, Literatura Universală, Recenzii cărți

„Din cer au căzut trei mere” de Narine Abgarian este un roman apărut in 2021 despre viața locuitorilor din izolatul Maran, un cătun armean cocoțat pe un vârf de munte.

Intrigă

Viața sătenilor se desfășoară într-un ritm propriu, marcată de evenimente fantastice și de nenorociri de tot felul, de la cutremure, la foamete, la război. Lovită de aceste năpaste, populația satului îmbătrânește lipsită de urmași.

Personajele centrale ale cărții sunt Anatolia, cea mai tânăra femeie din sat la 58 de ani și ultima membră a familiei sale, Vasili, fierarul satului și Valinka, descendenta unei seminții cândva nobiliare și bunica ultimului tânăr din Maran, Tigran.

Soarta cătunului se schimbă în dimineața în care Anatolia, trezindu-se cu o boală misterioasă, își pregătește patul de moarte.

Izbitoare asemănare cu romanul „Un veac de singurătate” de García Márquez

Atunci când am ales să împrumut această carte de pe raftul unei prietene, nu m-am așteptat să descopăr o lume atât de similară cu cea a romanului ,,Un veac de singurătate” de Gabriel García Márquez. Deși cele două lucrări prezintă culturi aflate la capete opuse ale pământului și fac referință la evenimente istorice diferite, stilul lor este izbitor de similar.

Locația pitorească a unui sat uitat de lume, contrastul dintre viață și moarte, elementele de realism magic, temele de război, comunitate, familie, distrugerea imperialistă, traumă generațională și istorie tragică, toate sunt îmbinate în așa natură încât să recreeze vraja celebrei scrieri de beletristică columbiană a lui Márquez.

Din fericire, povestea Maranului nu are un final tragic precum cel al satului columbian Macondo.

Totuși, nu aș pune cartea lui Narine Abgarian pe același nivel cu „Un veac de singurătate” deoarece sunt două fire narative care nu se încheie satisfăcător până la finalul romanului.

Spoilere!

Nu știm ce s-a întâmplat cu Akop după ce a renunțat la puterile sale și nici dacă Valinka a plecat la oraș cu nepotul ei în cele din urmă. Poate a fost intenția autoarei să lase soarta personajelor la interpretarea fiecăruia, dar personal, a fost puțin supărător. Acest aspect nu a fost însă suficient pentru a mă face să displac romanul.

„Din cer au căzut trei mere”  înfățișează o poveste despre moartea și posibila resuscitare a unei lumi de tradiții și obiceiuri arhaice prin intermediul unei nașteri miraculoase care m-a făcut să cred din nou în puterea iubirii și a speranței.

Pe parcursul cărții, Maranul m-a cucerit prin descrierile detaliate ale vieții cotidiene specifică doar acestui sat care au făcut lumea romanului să pară mai reală.

Concluzie

„Din cer au căzut trei mere” este un roman care m-a absorbit în lumea sa folclorică și care merită citit măcar o dată.

Titlu: DIN CER AU CĂZUT TREI MERE
Autor: Narine Abgarian
An apariție : 2021
Editura: HUMANITAS FICTION
Nr. Pagini: 264
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 10913

Alte recenzii de la Narine Abgarian:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Glonțul care a ratat ținta” de Richard Osman
Recenzie „Glonțul care a ratat ținta” de Richard Osman

Nimic nu se compară cu acel sentiment de disperare pe care îl ai atunci când îți place ceea ce citești și continui o anumită serie. Așa am pățit eu cu seria lui Richard Osman, un englez care a reușit să mă facă să cred din nou în potențialul celor din UK pentru scris...

0 0 votes
Article Rating
Raluca Galiuc a fost redactor Booknation.ro și a scris 8 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Raluca Galiuc aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments