Recenzie ”Simon” de Narine Abgarian

de | mai 26, 2023 | Beletristică, Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA SIMON ARE REDUCERE PE:

Știu că vă așteptați să vorbim despre Simon și, inevitabil, vom ajunge  la el, dar ca să ajungem la el și să înțelegem ce fel de om era, trebuie să cunoaștem femeile pe care viața i le-a scos în cale. Am putea să fim răutăcioși și superficiali (cârcotași) și să spunem că era afemeiat și interesat doar de propriile plăceri, dar n-am fi drepți deloc. Și femeile sunt dovada vie a modului în care el a reușit să schimbe destine aducând lumină în beznă, speranță în disperare și fericire în singurătate. Simon este pur și simplu un om bun care iubește viața cu tot ce înseamnă ea, cu bune și rele.

Simon este chibritul care aprinde lumânarea, este omul care aduce schimbarea și alungă disperarea, neîncrederea, singurătatea și tristețea. Nu pentru că ar avea ceva talente nebănuite, ci pentru că sufletul lui plin de dor, căruia i-a fost refuzată prima dragoste, se potrivește mănușă pe sufletele lor ciuntite și traumatizate, pentru că le vede vulnerabilitățile, le acceptă și le ajută să și le transforme în puncte forte.

Simon adună poveștile grele ale câtorva femei ajunse la vârsta înțelepciunii, dar care până au ajuns aici au avut de parcurs un destin marcat de tragedii, traume și pierderi. Simon a fost pentru fiecare dintre ele pansamentul pus pe rănile lor. Simion a fost acela care a reușit să ajungă la inima lor și să le-o vindece atunci când toate speranțele li se păreau pierdute. În patru capitole, femeile își dezvăluie dramele, iar pe rămășițele acestor vieți, Simon pune piatra de temelie pentru următoarea lor viață. Le convinge să trăiască mai departe, le convinge să nu mai ia în seama durerea, să se ridice și să o ia de la capăt.

Citind primul capitol, m-am dus cu gândul la Degeaba cântă cucuveaua, deoarece ambele se deschid cu aceeași scenă: scena unui priveghi, unul atipic. La priveghiul lui Simon, alături de soția sa, Melania, s-au adunat  femeile cu care acesta a înșelat-o de-a lungul vieții și pe care le-a iubit. Nu se păruiesc, nu se ceartă, din contră. Sunt prea bătrâne pentru gelozie și sfadă.

Dacă îți place recenzia cărții SIMON, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Narine Abgarian

Narine scrie despre viață și aceasta nu e niciodată doar bună, ușoară sau frumoasă. Aflăm poveștile a patru femei, fiecare încercată de soartă într-un fel diferit, dar toate legate de același sat armean, rupt de civilizație. Și cu toată amărăciunea și tristețea acestor povești, Narine reușește să te convingă că viața merită trăită și soarele, câteodată mai greu, câteodată mai ușor, va continua să iasă dintre nori. Viața în Berd înseamnă muncă grea, mizerie, sărăcie, dar în ciuda slăbiciunilor, greutăților și a lipsurilor, femeile reușesc să găsească calea de a se simți împlinite și de a se bucura de viață și un mare procent pentru acest lucru îi revine lui Simon care pare că știe de ce are nevoie fiecare și după ce tânjește, ce a făcut-o să se închidă, ce-a pierdut sau ce-a speriat-o. Are darul să știe să aline, să vindece, cu vorba simplă țărănească, directă, fără artificii și lipsită de meșteșug literar. În ciuda prejudecăților, a obiceiurilor și regulilor stricte pe care trebuiau să le respecte într-o societate profund patriarhală, femeile s-au lăsat convinse de Simon să încalce rânduielile, să riște să devină subiect de bârfă din cauza relației cu el și chiar să-și piardă căsniciile și au primit la schimb dragoste, recăpătându-și încrederea în propriile puteri și înțelegându-și nevoile și problemele. Au ales eticheta grea de “cealaltă femeie”, dar și-au recăpătat bucuria și sensul vieții. Și oricât de bun vindecător ar fi fost Simon, dacă aceste femei n-ar fi fost curajoase și dârze, poveștile și destinele lor ar fi fost probabil foarte diferite. Și cu toate că nu toate sunt femei după care bărbații ar întoarce capul pe stradă, fiecare are frumusețea ei, iar Simon are  darul de a vedea, dincolo de fața tristă, ascunsă după păr sau batic, dincolo de hainele șleampete și peticite, de ridurile tăiate de tragedii, ceea ce le face deosebite. Și reușește cu blândețea și perseverența lui să le scoată talentele la lumină și să le învețe să le poarte cu mândrie.

Simon a fost pentru ele un soi de liman unde s-au oprit oleacă pentru a-și trage sufletul și a o lua de la capăt, a fost pat de suferință și rampă de lansare către o nouă viață, o viață în care durerea, pasivitățile și lașitățile bolnăvicioase de altădată au fost spălate și șterse de mâinile lui aspre și bătătorite de zidar. El le-a convins să scoată botnița pusă iubirii, să uite umilința și deznădejdea, să iubească, să îmbrățișeze, să ierte.

Simon este o carte care îți gâdilă sufletul în multe feluri, este o pauză de relaxare, din care mie mi-a lipsit realismul magic atât de prezent în cealaltă carte a autoarei și chiar dacă Sașia Vardanuș purta ceva parfum de magie, povestea ei a fost prea puțin exploatată ca să îmi fie de ajuns.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA SIMON CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: SIMON
Autor: Narine Abgarian
Traducător: Luana Schidu
An apariție : 2023
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 320
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 8.5 / 10
Vizualizari recenzie: 77

Alte recenzii de la Narine Abgarian:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Acolo unde cântă racii” de Delia Owens

Recenzie ”Acolo unde cântă racii” de Delia Owens

Am auzit de cartea ”Acolo unde cântă racii” de Delia Owens că ar fi foarte apreciată, iubită, recomandată de toți cititorii. Am salvat-o de ceva timp pe lista de citit, dar nu am ținut neapărat să o citesc în momentul în care era pe buzele tuturor. Acum însă am ajuns...

Recenzie „Mai inteligent, mai repede, mai bine” de Charles Duhigg

Recenzie „Mai inteligent, mai repede, mai bine” de Charles Duhigg

Am ales aceast[ carte după titlu, și nu m-a dezamăgit. După cum ne spune încă de la început, Charles Duhigg a scris această carte pornind de la o cercetare pe care a făcut-o pentru a răspunde unei nevoi personale – aceea de a fi mai productiv. Productivitatea, poate...

Recenzie ”Viața e un roman” de Guillaume Musso

Recenzie ”Viața e un roman” de Guillaume Musso

Pentru el, totul este scris dinainte, pentru ea, totul urmează să fie scris Într-o cumplită zi de primăvară, Carrie, fiica de șase ani a scriitoarei Flora Conway, a dispărut. Ce este și mai ciudat este că a dispărut în apartamentul lor, acolo unde ușile și geamurile...

5 2 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1594 zile și a scris până acum 520 articole. Se află pe poziția 2 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments