Recenzie „Din cer au căzut trei mere” de Narine Abgarian

de | sept. 14, 2023 | Fantezie, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

Când am citit Zuleiha deschide ochii am crezut că este cel mai edificator roman contemporan rus. Apoi am citit Din cer au căzut trei mere şi m-am autobulversat.

Un alt roman in stil rus

Ambele par scrise de acelaşi autor. Stilul este foarte asemănător cu ritm ca de poezie, cadenţat, sentenţios, fără a lăsa loc la interpretări. Scrisul este ca o maşină de cusut care are pedala blocată, ca şi cum deadline-ul este peste câteva minute şi povestea nu a fost spusă încă pănă la capăt.

M-a izbit asemănarea dintre cele două cărţi pentru că amândouă încep cu suferinţa suportată în tăcere a personajului principal. Amândouă descriu o viaţă un pic fantastică, cu exagerări mitologice (blesteme care ating mai multe generaţii, ritualuri arhaice pentru păstrarea unei vieţi ordonate, legătura strânsă cu lumea celor adormiţi pentru izbăvirea sufletelor etc.) dar şi cu surpriza apariţiei dragostei.

Ca un copac falnic, plin de rod, cu multă rouă pe frunze, umbruos şi răcoros, poziţionat într-un deşert arid, nesfârşit, neavdnd omolog cât ţine linia orizontului, iubirea adevărată, sinceră, firească, uşoară, apare ca din senin în această descriere de necazuri, dureri şi răzbunări Dumnezeieşti.

Tabloul satului

Viaţa în Maran este simplă. Elementară.

Clasica viaţă la ţară unde bogăţiile sunt măsurate în belşugul pământului şi foloasele animalelor. Trăirile umane sunt foarte intense dar din cauza lipsurilor,oamenii nu ştiu cum să reacţioneze la ele atunci când sunt copleşiţi de acestea şi îşi caută cu disperare curajul de a merge mai departe.

Absenţa culturii şi a invăţământului (“biblioteca şi şcoala construite în ajunul foamei erau practic pustii”, “biblioteca a ajuns să pară un babilon al vieţuitoarelor, îşi găseau aici adăpost tot felul de păsări şi insecte”) creează o prăpastie între acest sat şi restul civilizaţiei.

Satul Maran este scuturat de tragedii ca o omidă în ciocul unei păsări: foamete, război, cutremur, inundaţii. Furia lui Dumnezeu pare să nu mai aibă sfârşit.

Dramele sunt multiple iar urmările lor nu fac decât să întunece acest tablou apocaliptic.

Şi totuşi…

Narine Abgarian ne face să ne simţim ca şi stropiţi cu apă rece ca gheaţa pe o vreme caniculară atunci când foloseşte umorul în aceeaşi manieră ca şi tragicul. Cele două extreme par să se împletească, să se completeze. Atunci când una exagerează şi riscă să cadă în dezgust, cealaltă îi aruncă un colac de salvare şi amandouă ajung tefere la mal.

Cititi această poveste! Vă va face să suferiţi şi să râdeţi deopotrivă.

Titlu: Din Cer Au Căzut Trei Mere
Autor: Narine Abgarian
Traducător: Luana Schidu
An apariție : 2021
Editura: HUMANITAS FICTION
Nr. Pagini: 258
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 3973

Alte recenzii de la Narine Abgarian:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Glonțul care a ratat ținta” de Richard Osman
Recenzie „Glonțul care a ratat ținta” de Richard Osman

Nimic nu se compară cu acel sentiment de disperare pe care îl ai atunci când îți place ceea ce citești și continui o anumită serie. Așa am pățit eu cu seria lui Richard Osman, un englez care a reușit să mă facă să cred din nou în potențialul celor din UK pentru scris...

0 0 votes
Article Rating
Ramona Elena Batis este redactor Booknation.ro de 10 luni, 28 zile și a scris până acum 46 articole. Se află pe poziția 9 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ramona Elena Batis aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments