Recenzie Dragoste în vremea holerei de Gabriel Garcia Marquez

Titlu: Dragoste în Vremea Holerei
Autor: Gabriel Garcia Marquez
An apariție : 2014
Editura: RAO
Nr. Pagini: 448
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Andreea Chiuaru
Publicată la 3.05.2015
Nota recenzorului: n/a
Recenzie Dragoste în vremea holerei de Gabriel Garcia Marquez
5 (100%) 2 votes

ACUM GĂSEȘTI DRAGOSTE ÎN VREMEA HOLEREI PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Dragostea-in-vremea-holereiDragoste în vremea holerei este unul dintre cele mai cunoscute romane ale scriitorului columbian Gabriel Garcia Marquez. O poveste de dragoste pentru romanticii incurabili care cred că dragostea nu are vârstă, romanul lui Marquez sensibilizează prin poveste, personaje și scriitură.

Despre ce e vorba pe scurt?

Florentino Ariza, un tânăr fără posibilități materiale, se îndrăgostește de fiica unui negostor de catări proaspăt sosit în oraș – Fermina Daza. Atins de primii fiori ai dragostei, Fernando îi jură Ferminei fidelitate și dragoste veșnică. Deși cei doi nu reușesc să comunice în alt mod decât prin intermediul unor scrisori trimise pe furiș, sentimentul care se naște între ei este unul atât de sincer, încât după 50 de ani, 9 luni și 4 zile el continuă să dăinuiască în inimile celor doi, ajunși acum la bătrânețe. Prin intervenția tatălui cei doi sunt despărțiți, iar Fermina se căsătorește cu un tânăr doctor bogat și respectat în oraș – Juvenal Urbino.

Ce mi-a plăcut?

Scriitura lui Marquez are ceva de poveste în ea. De fiecare dată când îi citesc cărțile, gândul îmi zboară la poveștile pe care mi le spunea bunicul meu atunci când eram micuță. Descrierile lungi și generoase te fac să simți că ești acolo, să simți și tu ceea ce simt personajele, fie că este vorba despre gustul unei mâncări, un miros sau o inimă frântă. Romanul nu urmărește atât povestea de dragoste a celor doi, cât viețile lor, descrise parcă într-o antiteză totală: Fernando Ariza care își caută alinarea în brațele diferitelor femei, dar care se îngrijește ca reputația să nu-i fie pătată pentru că nu vrea ca aventurile lui să ajungă la urechile Ferminei, iar Fermina care îi rămâne fidelă soțului pentru jumătate de veac în ciuda episoadelor de infidelitate ale doctorului Urbino.

Ce nu mi-a plăcut?

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Gabriel Garcia Marquez.

Ca un cititor care a iubit foarte mult această poveste, m-am revoltat că Fermina Daza a renunțat mult prea ușor la Fernando Ariza. Dar aceasta nu știrbește câtuși de puțin din simpatia mea pentru roman; este o reacție de revoltă pe care cu siguranță că fiecare cititor care a iubit o carte a simțit-o față de un anumit personaj sau o situație.

Cui îl recomand?

Romanticilor incurabili, celor care vor o poveste de dragoste ușor diferită și celor care îl apreciază deja pe Marquez pentru scriitura sa.

Ecranizarea din 2007 nu redă cu fidelitate acțiunea din roman, ci se concentrează mai mult pe povestea de dragoste dintre protagoniști. Cu toate acestea, pe mine m-a emoționat destul de tare și o recomand celor care au citit romanul.

Rating: 5/5

ACUM GĂSEȘTI DRAGOSTE ÎN VREMEA HOLEREI PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

Romanul este foarte bine scris, cu descrieri amănunțite care te fac să simți că ești acolo, că trăiești emoțiile alături de personaje. Povestea este una foarte frumoasă și plină de romantism și urmărește destintul a două personaje care păstrează în tăcere o iubire pentru 50 de ani, 9 luni și 4 zile.

Aspecte Negative:

Este posibil ca pe unii cititori să-i enerveze comportamentul Ferminei Daza care renunță prea ușor la dragostea sinceră a lui Fernando și se căsătorește la scurt timp cu un medic renumit. De asemenea, romanul evidențiază ideea că dragostea poate rămâne la fel de pură chiar și după numeroase legături de ordin fizic, ceea ce s-ar putea să nu se plieze pe ideile tuturor cititorilor.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

 1. Avatar Ioana
  Reply

  Florentino Ariza, nu Fernando Ariza…Asemenea greseala mi se pare de neconceput in recenzia unei opere impresionante cum este “Dragostea in vremea holerei”. Nici nu am mai citit recenzia…

  • Emanuela Istrate Emanuela Istrate
   Reply

   Mulțumim mult pentru atenția ta, o să corectăm. Ne cerem scuze pentru greșeala noastră.

  • Avatar Maria Goșa
   Reply

   Ioana, hai nu exagera! Oricine greșește. Din neatenție, oboseală. În loc să apreciezi că recenzile sunt scrise corect gramatical, cu diacritice și au logică și sens, te iei de un nume scris greșit. Nici nu era așa mare diferența.

POST A COMMENT.