Recenzie „Toamna patriarhului” de Gabriel Garcia Marquez

de | ian. 31, 2022 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA TOAMNA PATRIARHULUI ARE REDUCERE PE:

coperta Toamna patriarhului de Gabriel Garcia MarquezNu știu alții cum au perceput romanul „Toamna patriarhului” de Gabriel Garcia Marquez, dar pe mine nu m-a prins. Adevărul e că m-am cam forțat să îl duc la bun sfârșit.

Povestea în sine nu e rea deloc, deși e vorba mai mult de o lume distopică în care domnește un tiran absolut

Nu mi-a plăcut de generalul Nicanor Alvarado de nici o culoare. Nu mi-a plăcut nici de mama lui – tipul cloșcă – Bendicion Alvarado. Nici de singura lui soție legitimă, ca să zic așa, Leticia Nazareno, care nu a făcut decât să profite de slăbiciunea lui.

Narațiunea care întinde chiar și pe o suprafață de 45 de pagini un singur paragraf, până să se folosească punctul, m-a dezamăgit. Mi s-a părut greoaie și chiar plictisitoare la un moment dat. Mai ales că se trece de la o idee la alta foarte repede și nu apuci să înțelegi despre ce e vorba în primă fază.

Dacă îți place recenzia cărții TOAMNA PATRIARHULUI, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Gabriel Garcia Marquez

Sunt sigură că romanul „Toamna patriarhului” nu e pentru oricine

Ca cititor trebuie să ai răbdare. Să fii deja obișnuit cu opera lui Gabriel Garcia Marquez, cel puțin, ca să îi știi stilul și să te prindă lectura. Stilul de scriere al cărții este mai mult decât ciudat și parcă e folosit dinadins pentru a încurca, pentru a complica lucrurile. Uneori, un pic de diversitate la un roman poate fi de ajutor. Ba chiar îl poate transforma în ceva valoros. Ceea ce nu zic neapărat că nu ar fi cazul aici, dar publicul acestui roman ar fi, așadar, și el unul aparte.

Țin minte că referitor la opera lui Gabriel Garcia Marquez, nici romanul „Un veac de singurătate” nu m-a dat pe spate. Dar măcar acea scriere are punct și virgulă, pauze mai dese și un oarecare sens, cel puțin mai mult sens decât cartea de față pe care probabil nu o poate înțelege toată lumea așa cum și-ar fi dorit autorul.

Pe de altă parte, să vă spun totuși ce am înțeles eu din „Toamna patriarhului”

E vorba de un general tiran, un șef absolut al unei națiuni umilite și umile care nici măcar nu reușește să se revolte cum trebuie. Sau, de fapt, nu prea are șansa de a se revolta, din cauza faptului că este amenințată permanent cu pedeapsa capitală, încă de la primul semn de rebeliune.

În această țară fictivă și sărăcită, mizeria, violența și grotescul sunt la ele acasă. Și celui care conduce pare să îi placă foarte mult cum stau lucrurile. Drept pentru care când la un moment dat țara pare că se curăță, el devine trist în loc să se bucure de schimbare.

Romanul „Toamna patriarhului” spune povestea singurătății de mai bine de 100 de ani, a patriarhului neiubit și neînțeles de nimeni – Nicanor Alvarado.

El este un tiran pe care setea de putere și probabil de sânge și rele, îl corupe total. Încă de mic se observă că va deveni ceva în acea lume, deoarece linia vieții din palma sa nu există. Îi este prezis că nu va muri prea curând iar atunci când va muri, va muri de moarte bună, în somn.

Asta nu îl împiedică să taie și să spânzure în voie. Să umple de daruri pe mama sa și pe cea de care este îndrăgostit, deși bătrân. Să semneze și să dea tot felul de legi și porunci fără noimă doar din cauza influenței părții feminine de care mereu a fost supus în toată viața lui îndelungată.

De fapt, pe acest patriarh bătrân, slăbit și urât, cu probleme de sănătate și cu și mai multe probleme emoționale, nici nu apucăm să îl „vedem” vreodată tânăr

E de parcă a fost dintotdeauna în vârstă, slăbit, dar dominat de tot felul de dorințe și apucături ciudate, de care ți se face scârbă doar citind. Toată povestea domniei lui este grotescă, atât prin felul în care guvernează, cât și prin stilul lui de viață și de gândire.

Nu mi-a plăcut personajul Nicanor Alvarado și nici romanul „Toamna patriarhului”. Așadar, nici nu îl recomand. Dar posibil, pe de altă parte, ca scrierea lui Gabriel Garcia Marquez să nu fi ajuns în mâinile cititorului potrivit. Așa că, dacă sunteți pasionați ai operei autorului, probabil veți înțelege altfel narațiunea și o veți aprecia în mai mare măsură.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA TOAMNA PATRIARHULUI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: TOAMNA PATRIARHULUI
Autor: Gabriel Garcia Marquez
An apariție : 1979
Editura: UNIVERS
Nr. Pagini: 270
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Nota recenzorului: 3 / 10
Vizualizari recenzie: 440

Alte recenzii de la Gabriel Garcia Marquez:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

L-am descoperit pe Guillaume Musso prin intermediul cărții Vei fi acolo?, pe care am citit-o recent și care mi-a plăcut foarte mult. Am “pus ochii” de ceva timp pe cărțile autorului, dar abia de curând am decis să citesc una, iar lectura m-a surprins plăcut....

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Dacă sunteți fan cărți și filme cu case bântuite și aveți ceva neastâmpăr romantic în vene, această carte este un must pentru voi. Este un horror paranormal construit în jurul unei povești de dragoste, pentru că dragostea salvează tot, după cum bine ați învățat la...

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Sunt momente în care citim cărți grele, care necesită mult timp și o răbdare de fier, iar la finalul lecturii simți că ai, cu adevărat, o reușită. În același timp, sunt și cărți lejere, cu o acțiune liniară și previzibilă, dar pe care nu le poți lăsa din mână....

1 1 vote
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1521 zile și a scris până acum 350 articole. Se află pe poziția 4 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments