Recenzie „Toamna patriarhului” de Gabriel Garcia Marquez

de | ian. 31, 2022 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA TOAMNA PATRIARHULUI ARE REDUCERE PE:

coperta Toamna patriarhului de Gabriel Garcia MarquezNu știu alții cum au perceput romanul „Toamna patriarhului” de Gabriel Garcia Marquez, dar pe mine nu m-a prins. Adevărul e că m-am cam forțat să îl duc la bun sfârșit.

Povestea în sine nu e rea deloc, deși e vorba mai mult de o lume distopică în care domnește un tiran absolut

Nu mi-a plăcut de generalul Nicanor Alvarado de nici o culoare. Nu mi-a plăcut nici de mama lui – tipul cloșcă – Bendicion Alvarado. Nici de singura lui soție legitimă, ca să zic așa, Leticia Nazareno, care nu a făcut decât să profite de slăbiciunea lui.

Narațiunea care întinde chiar și pe o suprafață de 45 de pagini un singur paragraf, până să se folosească punctul, m-a dezamăgit. Mi s-a părut greoaie și chiar plictisitoare la un moment dat. Mai ales că se trece de la o idee la alta foarte repede și nu apuci să înțelegi despre ce e vorba în primă fază.

Dacă îți place recenzia cărții TOAMNA PATRIARHULUI, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Gabriel Garcia Marquez

Sunt sigură că romanul „Toamna patriarhului” nu e pentru oricine

Ca cititor trebuie să ai răbdare. Să fii deja obișnuit cu opera lui Gabriel Garcia Marquez, cel puțin, ca să îi știi stilul și să te prindă lectura. Stilul de scriere al cărții este mai mult decât ciudat și parcă e folosit dinadins pentru a încurca, pentru a complica lucrurile. Uneori, un pic de diversitate la un roman poate fi de ajutor. Ba chiar îl poate transforma în ceva valoros. Ceea ce nu zic neapărat că nu ar fi cazul aici, dar publicul acestui roman ar fi, așadar, și el unul aparte.

Țin minte că referitor la opera lui Gabriel Garcia Marquez, nici romanul „Un veac de singurătate” nu m-a dat pe spate. Dar măcar acea scriere are punct și virgulă, pauze mai dese și un oarecare sens, cel puțin mai mult sens decât cartea de față pe care probabil nu o poate înțelege toată lumea așa cum și-ar fi dorit autorul.

Pe de altă parte, să vă spun totuși ce am înțeles eu din „Toamna patriarhului”

E vorba de un general tiran, un șef absolut al unei națiuni umilite și umile care nici măcar nu reușește să se revolte cum trebuie. Sau, de fapt, nu prea are șansa de a se revolta, din cauza faptului că este amenințată permanent cu pedeapsa capitală, încă de la primul semn de rebeliune.

În această țară fictivă și sărăcită, mizeria, violența și grotescul sunt la ele acasă. Și celui care conduce pare să îi placă foarte mult cum stau lucrurile. Drept pentru care când la un moment dat țara pare că se curăță, el devine trist în loc să se bucure de schimbare.

Romanul „Toamna patriarhului” spune povestea singurătății de mai bine de 100 de ani, a patriarhului neiubit și neînțeles de nimeni – Nicanor Alvarado.

El este un tiran pe care setea de putere și probabil de sânge și rele, îl corupe total. Încă de mic se observă că va deveni ceva în acea lume, deoarece linia vieții din palma sa nu există. Îi este prezis că nu va muri prea curând iar atunci când va muri, va muri de moarte bună, în somn.

Asta nu îl împiedică să taie și să spânzure în voie. Să umple de daruri pe mama sa și pe cea de care este îndrăgostit, deși bătrân. Să semneze și să dea tot felul de legi și porunci fără noimă doar din cauza influenței părții feminine de care mereu a fost supus în toată viața lui îndelungată.

De fapt, pe acest patriarh bătrân, slăbit și urât, cu probleme de sănătate și cu și mai multe probleme emoționale, nici nu apucăm să îl „vedem” vreodată tânăr

E de parcă a fost dintotdeauna în vârstă, slăbit, dar dominat de tot felul de dorințe și apucături ciudate, de care ți se face scârbă doar citind. Toată povestea domniei lui este grotescă, atât prin felul în care guvernează, cât și prin stilul lui de viață și de gândire.

Nu mi-a plăcut personajul Nicanor Alvarado și nici romanul „Toamna patriarhului”. Așadar, nici nu îl recomand. Dar posibil, pe de altă parte, ca scrierea lui Gabriel Garcia Marquez să nu fi ajuns în mâinile cititorului potrivit. Așa că, dacă sunteți pasionați ai operei autorului, probabil veți înțelege altfel narațiunea și o veți aprecia în mai mare măsură.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA TOAMNA PATRIARHULUI CU REDUCERE DE PE:

Titlu: TOAMNA PATRIARHULUI
Autor: Gabriel Garcia Marquez
An apariție : 1979
Editura: UNIVERS
Nr. Pagini: 270
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Nota recenzorului: 3 / 10
Vizualizari recenzie: 1049

Alte recenzii de la Gabriel Garcia Marquez:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

1 1 vote
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 1 lună, 25 zile și a scris până acum 418 articole. Se află pe poziția 5 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments