Recenzie ”Elefantul a dispărut” de Haruki Murakami

de | apr. 19, 2021 | Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ELEFANTUL A DISPĂRUT ARE REDUCERE PE:

Haruki Murakami este unul dintre cei mai populari scriitori japonezi contemporani. Romanele sale i-au adus numeroase premii, fiind nominalizat în repetate rânduri la premiul Nobel. Unul dintre cele mai cunoscute titluri ale sale Pădurea Norvegiană a fost ecranizat în 2010 și se bucură de succes în Japonia. 

”Elefantul a dispărut” este o colecție de 16 nuvele bizare care îmbină realitatea și iluzia într-un mod care te va emoționa garantat.  Stilul original a lui Murakami de a reda un episod banal în care înflorește o sămânță de anormal e absolut fascinant. 

Nu sunt cel mai mare fan al colecțiilor de povestiri, dar acest volum m-a absorbit de la prima pagină. Ne introduce în viețile unor oameni aparent obișnuiți care au totuși o amintire, un gând sau o întâmplare care merită să fie scrisă undeva pentru efectul pe care îl produce. 

Nuvelele sunt scrise la persoana I, deci sunt foarte subiective și se axează în mare parte pe trăirile protagoniștilor. Nu am găsit elementul comun al acestor povestiri pentru că ele diferă destul de mult între ele ca lungime, subiect și personaje, dar fiecare are ceva special, un substrat care așteaptă să fie descoperit de către cititor. Sunt ciudate, fascinante și îți provoacă imaginația. 

Dacă îți place recenzia cărții ELEFANTUL A DISPĂRUT, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Haruki Murakami

”Ar fi absolut sinistru. Dacă moartea nu e un fel de odihnă, în ce și-ar mai găsi salvarea viețile noastre, atât de imperfecte și sărăcite? La urma urmei, nimeni nu știe ce e moartea. Cine a văzut-o cu proprii ochi? Nimeni. Cei care au văzut-o sunt morți. Nimeni dintre cei vii nu știe ce e. Se poate doar presupune.”

Haruki Murakami poate părea de neînțeles la început, dar nu trebuie să vă opriți la prima carte semnată de el. Pe mine tocmai acest fapt m-a atras. Atunci când îi citeam nuvelele nu încercam să ghicesc ce se va întâmpla, ci pur și simplu mă lăsam condusă pentru că îmi plăcea să fiu surprinsă de un final brusc sau de un personaj care își revărsa pentru prima oară spontaneitatea. 

Deși sunt bizare, sunt foarte interesante. Personajele create de Murakami nu țin cont de restricțiile societății și fac tot ce simt. Uneori întâmplările lor se apropie de fantastic și atunci ne întrebăm dacă nu cumva acele lucruri nu se petrec doar în capul lor. Ne îndoim chiar și de lucrurile aparent normale din viața lor pentru că realitatea și iluziile se contopesc fără a mai putea fi diferențiate.  

”Lumea e un loc bizar. Eu vreau doar un burger banal, pe cât se poate de simplu, dar uneori nu-l primesc decât sub forma unui burger în stil hawaiian, fără ananas.” 

Recomand Murakami? Cu siguranță! Nu e pentru toți, nu poate fi citit oricând, dar când reușești să te conectezi cu poveștile sale realizezi că merită.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ELEFANTUL A DISPĂRUT CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: ELEFANTUL A DISPĂRUT
Autor: Haruki Murakami
An apariție : 2005
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 336
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 345

Alte recenzii de la Haruki Murakami:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

L-am descoperit pe Guillaume Musso prin intermediul cărții Vei fi acolo?, pe care am citit-o recent și care mi-a plăcut foarte mult. Am “pus ochii” de ceva timp pe cărțile autorului, dar abia de curând am decis să citesc una, iar lectura m-a surprins plăcut....

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Dacă sunteți fan cărți și filme cu case bântuite și aveți ceva neastâmpăr romantic în vene, această carte este un must pentru voi. Este un horror paranormal construit în jurul unei povești de dragoste, pentru că dragostea salvează tot, după cum bine ați învățat la...

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Sunt momente în care citim cărți grele, care necesită mult timp și o răbdare de fier, iar la finalul lecturii simți că ai, cu adevărat, o reușită. În același timp, sunt și cărți lejere, cu o acțiune liniară și previzibilă, dar pe care nu le poți lăsa din mână....

0 0 votes
Article Rating
Beatrice este redactor Booknation.ro de 613 zile și a scris până acum 12 articole. Se află pe poziția 32 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Beatrice aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments