Recenzie ”Elefantul a dispărut” de Haruki Murakami

by | Apr 19, 2021 | Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ELEFANTUL A DISPĂRUT ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Haruki Murakami este unul dintre cei mai populari scriitori japonezi contemporani. Romanele sale i-au adus numeroase premii, fiind nominalizat în repetate rânduri la premiul Nobel. Unul dintre cele mai cunoscute titluri ale sale Pădurea Norvegiană a fost ecranizat în 2010 și se bucură de succes în Japonia. 

”Elefantul a dispărut” este o colecție de 16 nuvele bizare care îmbină realitatea și iluzia într-un mod care te va emoționa garantat.  Stilul original a lui Murakami de a reda un episod banal în care înflorește o sămânță de anormal e absolut fascinant. 

Nu sunt cel mai mare fan al colecțiilor de povestiri, dar acest volum m-a absorbit de la prima pagină. Ne introduce în viețile unor oameni aparent obișnuiți care au totuși o amintire, un gând sau o întâmplare care merită să fie scrisă undeva pentru efectul pe care îl produce. 

Nuvelele sunt scrise la persoana I, deci sunt foarte subiective și se axează în mare parte pe trăirile protagoniștilor. Nu am găsit elementul comun al acestor povestiri pentru că ele diferă destul de mult între ele ca lungime, subiect și personaje, dar fiecare are ceva special, un substrat care așteaptă să fie descoperit de către cititor. Sunt ciudate, fascinante și îți provoacă imaginația. 

”Ar fi absolut sinistru. Dacă moartea nu e un fel de odihnă, în ce și-ar mai găsi salvarea viețile noastre, atât de imperfecte și sărăcite? La urma urmei, nimeni nu știe ce e moartea. Cine a văzut-o cu proprii ochi? Nimeni. Cei care au văzut-o sunt morți. Nimeni dintre cei vii nu știe ce e. Se poate doar presupune.”

Haruki Murakami poate părea de neînțeles la început, dar nu trebuie să vă opriți la prima carte semnată de el. Pe mine tocmai acest fapt m-a atras. Atunci când îi citeam nuvelele nu încercam să ghicesc ce se va întâmpla, ci pur și simplu mă lăsam condusă pentru că îmi plăcea să fiu surprinsă de un final brusc sau de un personaj care își revărsa pentru prima oară spontaneitatea. 

Deși sunt bizare, sunt foarte interesante. Personajele create de Murakami nu țin cont de restricțiile societății și fac tot ce simt. Uneori întâmplările lor se apropie de fantastic și atunci ne întrebăm dacă nu cumva acele lucruri nu se petrec doar în capul lor. Ne îndoim chiar și de lucrurile aparent normale din viața lor pentru că realitatea și iluziile se contopesc fără a mai putea fi diferențiate.  

”Lumea e un loc bizar. Eu vreau doar un burger banal, pe cât se poate de simplu, dar uneori nu-l primesc decât sub forma unui burger în stil hawaiian, fără ananas.” 

Recomand Murakami? Cu siguranță! Nu e pentru toți, nu poate fi citit oricând, dar când reușești să te conectezi cu poveștile sale realizezi că merită.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții ELEFANTUL A DISPĂRUT?

Vezi toată lista de cărți scrise de Haruki Murakami sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ELEFANTUL A DISPĂRUT CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Elefantul A Dispărut
Autor: Haruki Murakami
An apariție : 2005
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 336
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Publicată la 19.04.2021
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Între două fronturi” de Oana David

Recenzie „Între două fronturi” de Oana David

La ceas târziu, înșir aceste rânduri de suflet fericit. Mă copleșește un sentiment de mândrie pentru simplul fapt că cunosc scriitori contemporani, contemporanii mei, care scriu bine. Și când zic bine, sunt în totalitate îndreptățită să îi declar oameni care au...

Recenzie ”Sărbătoarea continuă” de Ernest Hemingway

Recenzie ”Sărbătoarea continuă” de Ernest Hemingway

Am citit această carte după ce am citit Soția din Paris și a fost un avantaj deoarece eram deja familiarizată cu anumite evenimente și cu multe dintre personajele despre care Hemingway povestește. Soția din Paris este de fapt o replică la această carte în care...

0 0 votes
Article Rating
Beatrice Juravle este redactor Booknation.ro de 35 zile și a scris până acum 5 articole. Se află pe poziția 25 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Beatrice Juravle aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments