Recenzie ”Emma” de Jane Austen

de | iul. 28, 2020 | Beletristică, Dragoste, Recenzii cărți

„Emma” de Jane Austen este genul de carte pentru care trebuie să ai răbdare. Dacă ești în căutare de acțiune, suspans și final surprinzător, aceasta nu este cartea potrivită pentru tine. În schimb, dacă îți place să cunoști personajele, să le descifrezi intențiile și gândurile din conversațiile pe care le poartă, s-ar putea să gasești în „Emma” multă pace și liniște.

Bun, am stabilit că ai nevoie de răbdare, dar nu orice fel de răbdare, ci niște rezerve consistente pentru a accepta mofturile și capriciile personajului feminin principal.

Jane ne-o prezintă de la început pe Emma ca fiind frumoasă, deșteaptă, bogată, cu un cămin minunat și o fire veselă. Pare a fi soția perfectă pentru epoca victoriană, nu-i așa? Touși, scriitoarea uită să ne aducă la cunoștință câteva mici metehne ale Emmei: obsedată de control, încăpățânată, chiar grandomană în unele situații.

Recunosc că în primele 200 de pagini am fost tentată să abandonez, nu pentru că nu mi-ar plăcea cum scrie Austen, ci pentru faptul că mi-a fost prezentată o Emmă cu mai multe umbre decât lumini. În obsesia ei disperată de a controla totul, afectează în mod evident destinul prietenei sale, Harriet, mai mult o încurcă decât să o ajute și refuză orice sfat, care, ar putea-o salva de un eșec lamentabil.

Touși, am continuat.. de ce? Am simțit că merită și toată răbdarea de care am dat dovadă în primele 200 de pagini mi-a fost răsplătită, ulterior, cu o Emmă care își dă seama de propriile greșeli, încearcă să repare daunele pe care le-a produs în trecut, acceptă că este om, și, că poate greși ca oricare altul.

Te întrebi de unde această schimbare? Ei bine, Emma, păpușarul egocentrist, care susține că niciodată nu va găsi un bărbat ce s-ar putea ridica la standardele și la statutul ei social, se îndrăgostește… și tare sunt tentată să îți spun de cine, dar nu vreau să stric surpriza. 🙂

Pentru a încheia, voi spune doar atât: dacă ai un temperament coleric mai bine nu te-ai apuca de ea pentru că te vei trezi cu o migrenă, însă, dacă îți plac discuțiile lungi pe subiecte relative banale, poveștile de dragoste și detaliile insesizabile care întregesc portretul personajelor go for it!

P.S. Cartea Emma a fost inclusă în top 9 cărți de Jane Austen recomandate de Booknation.ro

Titlu: EMMA
Autor: Jane Austen
An apariție : 2013
Editura: CORINT
Nr. Pagini: 432
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 869

Alte recenzii de la Jane Austen:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Roxana-Elena Ciobanu a fost redactor Booknation.ro și a scris 10 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Roxana-Elena Ciobanu aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments