Recenzie ”Emma” de Jane Austen

by | Jul 28, 2020 | Beletristică, Dragoste, Recenzii cărți

🔥 CARTEA EMMA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

“Emma” de Jane Austen este genul de carte pentru care trebuie să ai răbdare. Dacă ești în căutare de acțiune, suspans și final surprinzător, aceasta nu este cartea potrivită pentru tine. În schimb, dacă îți place să cunoști personajele, să le descifrezi intențiile și gândurile din conversațiile pe care le poartă, s-ar putea să gasești în „Emma” multă pace și liniște.

Bun, am stabilit că ai nevoie de răbdare, dar nu orice fel de răbdare, ci niște rezerve consistente pentru a accepta mofturile și capriciile personajului feminin principal.

Jane ne-o prezintă de la început pe Emma ca fiind frumoasă, deșteaptă, bogată, cu un cămin minunat și o fire veselă. Pare a fi soția perfectă pentru epoca victoriană, nu-i așa? Touși, scriitoarea uită să ne aducă la cunoștință câteva mici metehne ale Emmei: obsedată de control, încăpățânată, chiar grandomană în unele situații.

Recunosc că în primele 200 de pagini am fost tentată să abandonez, nu pentru că nu mi-ar plăcea cum scrie Austen, ci pentru faptul că mi-a fost prezentată o Emmă cu mai multe umbre decât lumini. În obsesia ei disperată de a controla totul, afectează în mod evident destinul prietenei sale, Harriet, mai mult o încurcă decât să o ajute și refuză orice sfat, care, ar putea-o salva de un eșec lamentabil.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Jane Austen

Touși, am cotinuat.. de ce? Am simțit că merită și toată răbdarea de care am dat dovadă în primele 200 de pagini mi-a fost răsplătită, ulterior, cu o Emmă care își dă seama de propriile greșeli, încearcă să repare daunele pe care le-a produs în trecut, acceptă că este om, și, că poate greși ca oricare altul.

Te întrebi de unde această schimbare? Ei bine, Emma, păpușarul egocentrist, care susține că niciodată nu va găsi un bărbat ce s-ar putea ridica la standardele și la statutul ei social, se îndrăgostește… și tare sunt tentată să îți spun de cine, dar nu vreau să stric surpriza. 🙂

Pentru a încheia, voi spune doar atât: dacă ai un temperament coleric mai bine nu te-ai apuca de ea pentru că te vei trezi cu o migrenă, însă, dacă îți plac discuțiile lungi pe subiecte relative banale, poveștile de dragoste și detaliile insesizabile care întregesc portretul personajelor go for it!

🔥 CARTEA EMMA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Emma
Autor: Jane Austen
An apariție : 2013
Editura: CORINT
Nr. Pagini: 432
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 28.07.2020
Nota recenzorului: 9/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Înfruntarea” de Rebecca Ross

Recenzie “Înfruntarea” de Rebecca Ross

  Am ajuns într-un final și la al doilea volum din serie, asta după ce am crezut că nu există nicio serie, doar o singură carte, stand alone. Mi-a plăcut foarte mult Rebecca Ross și i-am admirat stilul și curajul în relatarea acestei povești YA, care bifează...

Recenzie ”Și-am privit cu toții spre cer…” de Tommy Wallach

Recenzie ”Și-am privit cu toții spre cer…” de Tommy Wallach

Cea mai frumoasă perioadă din viața unui om este adolescența, respectiv anii de liceu. Cel mai bun jucător e baschet, Peter, se teme de acest lucru. Eliza numără orele până când va scăpa de Seattle, orașul său natal și de reputația sa. Anita, este o fată cu o viață...

Recenzie ”Lumina unui nou început” de Agnès Martin-Lugand

Recenzie ”Lumina unui nou început” de Agnès Martin-Lugand

Titlu: Lumina unui nou început Titlu-original: À la lumière du petit matin Autor: Agnès Martin-Lugand Editura: Trei An apariție: 2018 Număr de pagini: 352 Am auzit prima dată de Agnès Martin-Lugand de la o prietenă ce abia aștepta să meargă la faimoasa lansare a...

Roxana-Elena Ciobanu este redactor Booknation.ro de 16 zile și a scris până acum 3 articole. Se află pe poziția 98 din 146 de redatori, fiind astfel un 👶 redactor debutant. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Roxana-Elena Ciobanu aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments