Recenzie „Eroare judiciară” de Anne Holt

by | Jan 12, 2016 | Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA EROARE JUDICIARĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

eroarejudiciraEroare judiciară este unul dintre cele zece romane de tip crime fiction contemporan care şi-au găsit succesul în afara graniţelor, Anne Holt, fost ministru al justiţiei din Norvegia, preluând povestea acuzării pe nedrept a unui compatriot şi împlântând-o în mapa dosarelor noii generaţii de detectivi. Aceşti anchetatori sunt Yngvar Stubo şi Inger Johanne Vik.

Atunci când vine vorba de posibilitatea unei greşeli într-un sistem judiciar, precum cel norvegian, părerile sunt împărţite şi, de cele mai multe ori, se contrazic. Dilema aceasta o pune pe gânduri şi pe Inger Johanne, după ce poliţistul Stubo se autoinvită la ea acasă, îi cere ajutorul şi îi dă detaliile unei răpiri de minori. Presată de instinctul matern, care o constrânge să îşi apere fiica, aceasta face tot ce este omeneşte capabilă.

Istoria ne învaţă că atunci când o lecţie este neînvăţată sau o greşeală este nereparată, se va ivi o nouă oportunitate, deşi cu dificultăţi. Aksel Seier a fost acuzat de aceleaşi fapte ca în cazul de faţă şi a fost închis fără vină. Cum aceste două situaţii se aseamănă, Inger Johanne vrea să ia un interogatoriu noului american.

Romanului, din perspective genului poliţist, îi este acordată o notă distinct faţă de polarele Agathei Christie: prezintă mai mult decât veridic întâmplări cotidiene şi persoanje sunt antrenate într-un ritm tacit, ce precipită acţiunea prin mai multe puncte culminante.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Anne Holt

Pe lângă pragmatismul investigatorului de tip Sherlock Holmes, între cele două personaje protagoniste, masculin şi feminin, se înfiripă o relaţie-cheie ce îi va ajuta la descoperirea misterului, gândind la unison.

Eroare judiciară este clasat sub egida reginei romanului poliţist norvergian şi poate fi considerat o prelungire sau o variantă modernă a celui clasic, punând un accent deosebit pe retrospectiva crimei şi nuanţând o parte a inteligenţei umane, aceea de a folosi abilitatea deductivă pe post de armă.

Justiţia târzie este justiţie nulă.

🔥 CARTEA EROARE JUDICIARĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Eroare Judiciară
Autor: Anne Holt
An apariție : 2011
Editura: TREI
Nr. Pagini: 359
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 12.01.2016
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

În ultimele zile cerul a avut o seninătate în albastrul lui care mă îndemna la visare. Nu știu dacă ați reușit și voi să îl observați, dar pe mine m-a cucerit întru totul. Mi-am luat cartea pe care mi-am programat să o citesc săptămâna aceasta, un scaun confortabil pe...

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Alexandru Niță este redactor Booknation.ro de 1910 zile și a scris până acum 32 articole. Se află pe poziția 30 din 143 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandru Niță aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments