Recenzie: “Fantoma din Canterville. Short Stories. Vol.9” de Oscar Wilde

de | nov. 1, 2020 | Beletristică, Fantezie, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA FANTOMA DIN CANTERVILLE. SHORT STORIES. VOL.9 ARE REDUCERE PE:

Acțiunea din nuvela Fantoma din Canterville de Oscar Wilde se petrece într-un vechi castel englezesc, la sfârșitul anilor 1880. Domnul Hiram B. Otis este ambasadorul american în Marea Britanie. El cumpară Castelul Canterville deși i se spune că este bântuit de o fantomă. În urmă cu sute de ani, Sir Simon de Canterville și-a omorât soția, pe Lady Eleanor. A fost pus în lanțuri de cumnații săi și închis în castel.

Cadavrul lui nu a fost găsit niciodată, dar spiritul lui vinovat umblă şi acum în chip de stafie, prin castel.

Cui îi este frică de Fantoma din Canterville? Domnul Otis se instalează în noua casă cu soția și cei patru copii: Washington, fiul cel mare, Virginia, fiica mijlocie și mezinii, doi gemeni neastămpărați. Deși fantoma din Canterville este înspăimântătoare, ea un reușește să impresioneze familia de americani.

Ochii bătrânului erau ca nişte cărbuni roşii, un păr lung şi cărunt îi cădea pe umeri în cârlionţi încâlciţi; îmbrăcămintea lui de-o croială din alte vremuri, era ruptă şi murdară, şi lanţuri grele şi ruginite îi atârnau de mâini şi de gleznele picioarelor.

Încearcă să-i terorizeze pe noii locatari cu zăngănitul lanțurilor sale ruginite, pete de sânge, tunete puternice, sau cu râsul său diabolic … Dar totul este în zadar. Nici un membru al familiei Otis nu are frică de stafii. Ambasadorul îl sfătuiește să-și ungă lanțurile ruginite cu ulei; Soția ambasadorului îi oferă medicamente pentru a-și trata rănile; Gemenii îl stropesc cu apă, întind frânghii pe coridoare sau improvizează o fantomă pentru a-l păcăli. Fantoma este epuizată, are nevoie de ajutor pentru a rupe blestemul și a-și găsi odihna.

Poet, romancier, dramaturg, Oscar Wilde este unul dintre cei mai faimoși scriitori din Marea Britanie victoriană. A scris și o colecție de povestiri și legende caracterizate prin umorul fin si bogația fanteziei. Din această categorie face parte Fantoma din Canterville (titlul original: The Canterville Ghost), un basm scris în 1887.

Nuvela nu se concentrează pe groază și mister așa cum suntem obișnuiți în poveștile tradiționale cu fantome. Fantoma din Canterville nu îi sperie pe noii ocupanți ai castelului ci familia americană reușește să înspăimânte fantoma. Acest mod de a prezenta lucrurile este de natură să creeze situații pline de umor. Dar dincolo de comicul situațiilor, de satira față de pragmatismul american cât și față de cultura tradițională engleză, povestea ne vorbește despre  dragoste, iertare, prietenie.

Dacă îți place recenzia cărții FANTOMA DIN CANTERVILLE. SHORT STORIES. VOL.9, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Oscar Wilde

Nuvela lui Oscar Wilde deschide colecția bilingvă romană–engleză de povestiri în volumul Fantoma din Canterville. Short Stories, editat în 2017 la Editura Litera.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA FANTOMA DIN CANTERVILLE. SHORT STORIES. VOL.9 CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Fantoma Din Canterville. Short Stories. Vol.9
Autor: Oscar Wilde
An apariție : 2017
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 96
Limba: Română Engleză
Gen Literar: Actiune, aventura
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 449

Alte recenzii de la Oscar Wilde:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Femeia cu fustă violet” de Natsuko Imamura

Recenzie ”Femeia cu fustă violet” de Natsuko Imamura

Femeia cu fustă violet de Natsuko Imamura este alegerea mea pentru această zi autentică de toamnă. Coperta este prima care m-a convins – este în ton cu anotimpul în care suntem, dar mi-am și dorit foarte mult sparg gheața în ceea privește literatura japoneză. Recunosc...

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Totul începe cu o iubire interzisă... Annalise și Bennett fac cunoștință în momentul în care află că se vor lupta pentru același post de muncă. Aceștia sunt gata să își pună armele la bătaie și să scoată tot ce au mai bun pentru a câștiga. Numai că între ei și...

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

0 0 votes
Article Rating
Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 1030 zile și a scris până acum 58 articole. Se află pe poziția 13 din 40 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments