Recenzie: “Fantoma din Canterville. Short Stories. Vol.9” de Oscar Wilde

by | Nov 1, 2020 | Beletristică, Fantezie, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA FANTOMA DIN CANTERVILLE. SHORT STORIES. VOL.9 ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Acțiunea din nuvela Fantoma din Canterville de Oscar Wilde se petrece într-un vechi castel englezesc, la sfârșitul anilor 1880. Domnul Hiram B. Otis este ambasadorul american în Marea Britanie. El cumpară Castelul Canterville deși i se spune că este bântuit de o fantomă. În urmă cu sute de ani, Sir Simon de Canterville și-a omorât soția, pe Lady Eleanor. A fost pus în lanțuri de cumnații săi și închis în castel.

Cadavrul lui nu a fost găsit niciodată, dar spiritul lui vinovat umblă şi acum în chip de stafie, prin castel.

Cui îi este frică de Fantoma din Canterville? Domnul Otis se instalează în noua casă cu soția și cei patru copii: Washington, fiul cel mare, Virginia, fiica mijlocie și mezinii, doi gemeni neastămpărați. Deși fantoma din Canterville este înspăimântătoare, ea un reușește să impresioneze familia de americani.

Ochii bătrânului erau ca nişte cărbuni roşii, un păr lung şi cărunt îi cădea pe umeri în cârlionţi încâlciţi; îmbrăcămintea lui de-o croială din alte vremuri, era ruptă şi murdară, şi lanţuri grele şi ruginite îi atârnau de mâini şi de gleznele picioarelor.

Încearcă să-i terorizeze pe noii locatari cu zăngănitul lanțurilor sale ruginite, pete de sânge, tunete puternice, sau cu râsul său diabolic … Dar totul este în zadar. Nici un membru al familiei Otis nu are frică de stafii. Ambasadorul îl sfătuiește să-și ungă lanțurile ruginite cu ulei; Soția ambasadorului îi oferă medicamente pentru a-și trata rănile; Gemenii îl stropesc cu apă, întind frânghii pe coridoare sau improvizează o fantomă pentru a-l păcăli. Fantoma este epuizată, are nevoie de ajutor pentru a rupe blestemul și a-și găsi odihna.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Oscar Wilde

Poet, romancier, dramaturg, Oscar Wilde este unul dintre cei mai faimoși scriitori din Marea Britanie victoriană. A scris și o colecție de povestiri și legende caracterizate prin umorul fin si bogația fanteziei. Din această categorie face parte Fantoma din Canterville (titlul original: The Canterville Ghost), un basm scris în 1887.

Nuvela nu se concentrează pe groază și mister așa cum suntem obișnuiți în poveștile tradiționale cu fantome. Fantoma din Canterville nu îi sperie pe noii ocupanți ai castelului ci familia americană reușește să înspăimânte fantoma. Acest mod de a prezenta lucrurile este de natură să creeze situații pline de umor. Dar dincolo de comicul situațiilor, de satira față de pragmatismul american cât și față de cultura tradițională engleză, povestea ne vorbește despre  dragoste, iertare, prietenie.

Nuvela lui Oscar Wilde deschide colecția bilingvă romană–engleză de povestiri în volumul Fantoma din Canterville. Short Stories, editat în 2017 la Editura Litera.

Titlu: Fantoma Din Canterville. Short Stories. Vol.9
Autor: Oscar Wilde
An apariție : 2017
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 96
Limba: Română Engleză
Gen Literar: Actiune, aventura
Publicată la 1.11.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Mica enciclopedie Lykke” de Meik Wiking

Recenzie “Mica enciclopedie Lykke” de Meik Wiking

Ca și "Mica enciclopedie Hygge", și "Mica enciclopedie Lykke" mi-a plăcut mult. Deși i-au lipsit ilustrațiile și pozele faine din prima. În fine, asta nu e o problemă. Cartea de dezvoltare personală a fost publicată în anul 2017 și autorul ei este Meik Wiking,...

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Rezumat: Tânăra Catherine, de o condiție oarecum modestă, primește oferta făcută de un cuplu vecin, familia Allen, de a petrece împreună cu aceștia câteva săptămâni de vacanță la Bath. Ajungând acolo leagă, cu peripeții și emoții, relații de prietenie cu câțiva...

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Bună să vă fie inima și sufletul în armonie! Ce se mai întâmplă prin viața voastră nou? Oare mai ieșim și noi la un ceai fizic în următoarele 3 luni sau tot din casă ne scriem? ☺ Dacă vi se pare înfiorătoare situația actuală, vă invit să cunoașteți cu adevărat o carte...

Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 361 zile și a scris până acum 36 articole. Se află pe poziția 31 din 153 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments