🔥 CARTEA FETELE ARE REDUCERE PE:

Fetele de Emma Cline mi-a depășit în mare parte așteptările. Spun în mare parte și nu în totalitate fiindcă aș fi vrut mai mult de la lectură. Și nu neapărat în detaliile poveștii ci în continuare. S-a încheiat lăsându-mi ideea de final deschis. Și totuși nu a avut un final deschis. Emma Cline a cuprins în povestea sa exact ceea ce voia să transmită.

…lăsam șirul de dezamăgiri să crească până când ajungeau să alcătuiască un bocet al mediocrității.

După descrierea cărții, primul meu gând a fost acela că o să am parte de o lectură plictisitoare cu și despre adolescenți, cu infinitele lor probleme de persoane neînțelese, nu numai de către părinți, ci de către întreaga lume. Însă nu a fost atât de simplu. M-am pierdut în povestea naivă a vârstei, a necunoașterii, a sentimentelor neînțelese și a pierderii de sine ce te pot atrage în cele mai întunecate experiențe.

Îți doreai lucruri și nu te puteai abține, pentru că era doar viața ta, te trezeai numai tu cu tine și cum puteai să-ți spui că era greșit ceea ce voiai?

Dacă îți place recenzia cărții FETELE, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Emma Cline

A avea paisprezece ani, mie nu mi s-a părut cine știe ce. Am oscilat între a fi copil și a fi adult. Dramele nu mi-au apărut în cale și nici nu m-am alăturat vreunui anturaj suspect în căutarea acelui ceva care să-mi însuflețească personalitatea și existența. Nu același lucru îl pot spune și despre Evie, care la doar paisprezece ani reușește să-și grăbească maturizarea pășind în lumea brută a adulților.

Poate aceasta era o metodă mai bună, chiar dacă părea stranie. Să faci parte din grupul ăsta amorf, să crezi că dragostea putea veni din orice direcție. Ca să nu fii dezamăgit dacă nu venea la tine din direcția la care sperai tu.

Naivitatea și curiozitatea tipică vârstei o va purta pe Evie în grupul lui Russell, un adult ce profită de slăbiciunile omenești pentru a-și hrăni egoul uriaș. Văzând în el un ideal plăsmuit de lipsa unei ancore în marea învolburată a lipsei de reper, membrii grupului, în special minore, se vor deda la acțiunile cele mai îngrozitoare. De la cerșetorie, droguri, prostituție până la crime odioase.

Minciunile utile obișnuite, tragice în ineficiența lor. Oare credea cineva cu adevărat în ele? Ca și cum flacăra luminoasă a eforturilor tale putea să împiedice moartea să vină la tine, să facă taurul să pufnească inofensiv către muleta roșie.

Fetele nu este o simplă poveste. Evie, ajunsă la maturitate, își rememorează vara lui 1969, o vară când a aflat că viața îți poate întinde capcane dacă de lași condus de dorința de a fi văzut. Suzanne, cea în care a văzut un ideal, a atras-o în mrejele unui grup întunecat, unde interesul material a primat. Mi-a plăcut faptul că în ciuda admirației pentru Russell, Evie de fapt o avea în prim plan pe Suzanne. Ea era cea care îndeplinea rolul de influență acaparatoare, pe când Russell era doar modalitatea de a impresiona, de a atrage atenția.

Cum arăta fața lui Suzanne când îl privea- voiam să fiu ca ea. Credeam că iubirea pentru cineva era un fel de măsură de protecție, ca și cum am înțelege gradul și intensitatea sentimentelor tale și s-ar purta corespunzător. Mi se părea corect, ca și cum corectitudinea era o măsură de care să-i pese universului măcar puțin.

Fetele de Emma Cline este o lectură acaparatoare despre maturizarea brutală, despre sechelele rămase în urma deciziilor nechibzuite, despre alegeri și năzuințe. Evie cea de paisprezece ani, în căutare de atenție și afirmare va face alegeri care peste ani o va transforma în Evie cea tăcută ce vrea să treacă cât mai neobservată.

Suzanne m-a oprit să fac un lucru de care puteam fi în stare. Așa m-a eliberat în lume ca un avatar al fetei care nu putea fi ea. Nu putea să meargă vreodată la internat, dar eu încă puteam, așa că m-a trimis de lângă ea ca un mesager al eului ei alternativ.

În final, Emma Cline ne va dărui o poveste despre schimbare. Ne va face cunoștință cu prezentul ce a luat naștere dintr-un moment hotărâtor al trecutului. Vom oscila din prezent în trecut și vom privi obiectiv evenimentele, ca niște cercetători ce vor să găsească fisura ce a distrus proiectul.

Atâta absență în mine, încât mă puteam încolăci ca un animal.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA FETELE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Fetele
Autor: Emma Cline
An apariție : 2016
Editura: RAO
Nr. Pagini: 272
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2571

Alte recenzii de la Emma Cline:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Totul începe cu o iubire interzisă... Annalise și Bennett fac cunoștință în momentul în care află că se vor lupta pentru același post de muncă. Aceștia sunt gata să își pună armele la bătaie și să scoată tot ce au mai bun pentru a câștiga. Numai că între ei și...

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Defecți într-o lume Defectă Celestine North este o tânără care trăiește într-o țară defectă și crudă. În lumea lor, greșelile, păcatele, minciunile și închipuitele trădări aduse statului sunt pedepsite crunt. Ghilda este cea care dă sentințele, iar din Ghildă face...

0 0 votes
Article Rating
Diana Daniela Macovei este redactor Booknation.ro de 2714 zile și a scris până acum 270 articole. Se află pe poziția 1 din 40 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Daniela Macovei aici.
Subscribe
Notify of
guest

2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Barbalata Mirela

Multumesc de recomandare. Nu am auzit de carte.