Recenzie “Fetele” de Emma Cline

Titlu: Fetele
Autor: Emma Cline
An apariție : 2016
Editura: RAO
Nr. Pagini: 272
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Diana Daniela Macovei
Publicată la 18.02.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie “Fetele” de Emma Cline
3.7 (73.33%) 3 vote[s]

Fetele de Emma Cline mi-a depășit în mare parte așteptările. Spun în mare parte și nu în totalitate fiindcă aș fi vrut mai mult de la lectură. Și nu neapărat în detaliile poveștii ci în continuare. S-a încheiat lăsându-mi ideea de final deschis. Și totuși nu a avut un final deschis. Emma Cline a cuprins în povestea sa exact ceea ce voia să transmită.

…lăsam șirul de dezamăgiri să crească până când ajungeau să alcătuiască un bocet al mediocrității.

După descrierea cărții, primul meu gând a fost acela că o să am parte de o lectură plictisitoare cu și despre adolescenți, cu infinitele lor probleme de persoane neînțelese, nu numai de către părinți, ci de către întreaga lume. Însă nu a fost atât de simplu. M-am pierdut în povestea naivă a vârstei, a necunoașterii, a sentimentelor neînțelese și a pierderii de sine ce te pot atrage în cele mai întunecate experiențe.

Îți doreai lucruri și nu te puteai abține, pentru că era doar viața ta, te trezeai numai tu cu tine și cum puteai să-ți spui că era greșit ceea ce voiai?

A avea paisprezece ani, mie nu mi s-a părut cine știe ce. Am oscilat între a fi copil și a fi adult. Dramele nu mi-au apărut în cale și nici nu m-am alăturat vreunui anturaj suspect în căutarea acelui ceva care să-mi însuflețească personalitatea și existența. Nu același lucru îl pot spune și despre Evie, care la doar paisprezece ani reușește să-și grăbească maturizarea pășind în lumea brută a adulților.

Poate aceasta era o metodă mai bună, chiar dacă părea stranie. Să faci parte din grupul ăsta amorf, să crezi că dragostea putea veni din orice direcție. Ca să nu fii dezamăgit dacă nu venea la tine din direcția la care sperai tu.

Naivitatea și curiozitatea tipică vârstei o va purta pe Evie în grupul lui Russell, un adult ce profită de slăbiciunile omenești pentru a-și hrăni egoul uriaș. Văzând în el un ideal plăsmuit de lipsa unei ancore în marea învolburată a lipsei de reper, membrii grupului, în special minore, se vor deda la acțiunile cele mai îngrozitoare. De la cerșetorie, droguri, prostituție până la crime odioase.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Emma Cline.

Minciunile utile obișnuite, tragice în ineficiența lor. Oare credea cineva cu adevărat în ele? Ca și cum flacăra luminoasă a eforturilor tale putea să împiedice moartea să vină la tine, să facă taurul să pufnească inofensiv către muleta roșie.

Fetele nu este o simplă poveste. Evie, ajunsă la maturitate, își rememorează vara lui 1969, o vară când a aflat că viața îți poate întinde capcane dacă de lași condus de dorința de a fi văzut. Suzanne, cea în care a văzut un ideal, a atras-o în mrejele unui grup întunecat, unde interesul material a primat. Mi-a plăcut faptul că în ciuda admirației pentru Russell, Evie de fapt o avea în prim plan pe Suzanne. Ea era cea care îndeplinea rolul de influență acaparatoare, pe când Russell era doar modalitatea de a impresiona, de a atrage atenția.

Cum arăta fața lui Suzanne când îl privea- voiam să fiu ca ea. Credeam că iubirea pentru cineva era un fel de măsură de protecție, ca și cum am înțelege gradul și intensitatea sentimentelor tale și s-ar purta corespunzător. Mi se părea corect, ca și cum corectitudinea era o măsură de care să-i pese universului măcar puțin.

Fetele de Emma Cline este o lectură acaparatoare despre maturizarea brutală, despre sechelele rămase în urma deciziilor nechibzuite, despre alegeri și năzuințe. Evie cea de paisprezece ani, în căutare de atenție și afirmare va face alegeri care peste ani o va transforma în Evie cea tăcută ce vrea să treacă cât mai neobservată.

Suzanne m-a oprit să fac un lucru de care puteam fi în stare. Așa m-a eliberat în lume ca un avatar al fetei care nu putea fi ea. Nu putea să meargă vreodată la internat, dar eu încă puteam, așa că m-a trimis de lângă ea ca un mesager al eului ei alternativ.

În final, Emma Cline ne va dărui o poveste despre schimbare. Ne va face cunoștință cu prezentul ce a luat naștere dintr-un moment hotărâtor al trecutului. Vom oscila din prezent în trecut și vom privi obiectiv evenimentele, ca niște cercetători ce vor să găsească fisura ce a distrus proiectul.

Atâta absență în mine, încât mă puteam încolăci ca un animal.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

POST A COMMENT.