Recenzie ”Focul viu” de Stephen King

de | iul. 4, 2023 | Ficțiune, Horror și Thriller, Mister, Recenzii cărți, Science Fiction & Fantasy

🔥 CARTEA FOCUL VIU ARE REDUCERE PE:

Nu mai este niciun secret că-s fan King declarat, prin urmare n-aveam cum să ratez ultima apariție de la Nemira, Focul viu. Cartea a fost publicată prima dată în 1980 și a beneficiat de două ecranizări: un film și o miniserie.

Rezumat: Andrew și Charlene McGee, tată și fiică, sunt pe fugă. Sunt urmăriți de o organizație guvernamentală secretă denumită Atelierul. Greșeala lor? Prea multe superputeri. King nu se dezminte, paranormalul este condimentul principal al poveștii și nu este folosit în doze mici. Andrew McGee și viitoarea lui soție au participat pe vremea când erau doi studenți săraci și rupți de foame la un experiment științific pentru care au fost recompensați cu câte două sute de dolari. Ce n-au știu înainte de participare e că în urma experimentului vor dezvolta niște abilitați ieșite din normal. Experimentul a constat în testarea unui nou prototip de medicament, un medicament cu efecte halucinogene. Astfel, in cartea Focul Viu, Vicky, viitoarea soție a lui Andrew și mamă a lui Charlene, s-a ales cu ceva abilitați telekinetice, iar Andrew, prin telepatie, putea căpăta control mental asupra oricărei minți dorea. Singurul dezavantaj era faptul că folosirea acestor puteri avea urmări fizice dureroase. Nașterea lui Charlene a dovedit că moștenirea ei genetică, urmare a schimbărilor experimentate de organismele părinților, este mult mai puternică și mai ușor de folosit decât în cazul părinților. Charlene poate aprinde focuri cu puterea minții fără nici cel mai mic efort.

Interesul pe care Atelierul îl are față de acest copil minune nu este o surpriză și eforturile pe care membrii organizației îl depun pentru a pune mâna pe fată nu au limite, dar ceea ce devine o surpriză, neplăcută pentru Atelier, este determinarea tatălui de a-și salva fata, de a îi oferi șansa să trăiască în libertate și de a fi fericită și refuzul lui încăpățânat de a permite ca Charlote să devină un cobai.

Charlene a fost ținută de la distanță sub supraveghere de Atelier de la naștere, dar părinții săi au reușit să-i țină ascuns talentul paranormal în primii șase ani de viață. Povestea începe în momentul în care organizația se convinge că fata nu e un copil normal și se hotărăște să o răpească, acțiune în urma căreia Vicky își pierde viața, iar Andrew și Charlene sunt nevoiți să-și părăsească casa și să fugă. Multumesc Libris.ro pentru carte.

Dacă îți place recenzia cărții FOCUL VIU, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Stephen King

Stephen King pune accent pe dragostea necondiționată dintre tată și fiică. Legătura lor este una de excepție și King o construiește atent cu detalii istețe și scene tandre, pline de afecțiune. Pune problema grijilor, incertitudinilor, responsabilității și a obligațiilor unui părinte atât din perspectiva subiectului cât și din cea a societății, a așteptărilor și a limitelor impuse de aceasta. Andrew se învinovățește pentru ceea ce i se întâmplă copilului lui, se învinovățește pentru moartea soției, dar refuză să cedeze. Dragostea lui pentru Charlene este necondiționată. Încearcă să o facă să înțeleagă puterea de care dispune și cât de ușor o poate folosi pentru a distruge și a face rău. Ceea ce nu este ușor deoarece Charlene este doar un copil, un copil bun și inimos, dar periculos când devine trist sau supărat. Nu deține controlul total al acestei puteri native și remușcările îi pot distruge încrederea în sine și în lume. Ce faci cu un copil bombă? Cum îl manevrezi astfel încât să nu explodeze? Andrew este aproape să cedeze psihic de câteva ori, dar întotdeauna interesul pentru soarta copilului său îi dă puterea să lupte în continuare. Îi este imposibil să lase soarta copilului în mâinile unor străini. Dar oare e moral să influențeze lucrurile în avantajul propriului copil și în detrimentul altora? Până unde are dreptul să meargă? E corect și drept să lase o bombă cu ceas liberă în lume? Cât de bine își cunoaște copilul? Ar fi Charlene capabilă să se transforme într-o mașină de ucis? Sau îi este sortit să devină ea însăși o victimă ca urmare a empatiei și remușcărilor?

Stilul acestei povești este puțin diferit de ceea ce m-a obișnuit King, deoarece acțiunea este aproape inexistentă. Cu toate acestea mi-a plăcut pentru aspectele morale pe care le dezbate. Este o poveste despre minciuni, secrete, experimente ascunse, obsesii, conspirații, corupție, amenințări, violență și dragostea unui tată pentru copilul său. Este o poveste ce ne testează conștiința, dar și empatia și toleranța.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA FOCUL VIU CU REDUCERE DE PE:

Titlu: FOCUL VIU
Autor: Stephen King
Traducător: Catalina Stanislav
An apariție : 2023
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 528
Limba: Română
Gen Literar: Science Fiction
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 2032

Alte recenzii de la Stephen King:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 4 ani, 10 luni, 18 zile și a scris până acum 553 articole. Se află pe poziția 3 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments