Conspirație, mister, intrigă, societăți secrete, coduri și simboluri. În linii generale am descris toate cărțile lui Dan Brown. Se diferențiază cea de față, de celelalte? Nu prea. Însă, acesta este stilul lui Dan Brown și trebuie să recunosc – este un stil pe care îl prefer.
Este acel tip de carte care te ține alert și te scoate din reading slump. Este cartea care îți trezește abilitățile analitice, investighezi, faci presupuneri, descoperi mistere, spargi coduri și interpretezi simboluri. Și atunci când crezi că știi deznodământul, pe ecrane se perindă un alt adevăr care îți dă ștrengărește din ochi știam că cazi în capcană!.
Probabil toți au auzit de Dan Brown datorită faimosului roman – Codul lui Da Vinci. Însă, celelalte opere ale sale, merită aceeași atenție din partea cititorilor.
NSA (National Security Agency) este o agenție secretă care aparține guvernului Americii. Ea deține secrete de importanță națională. Aici lucrează cei mai iluștri oameni din domeniul IT (un fel de Silicon Valley al guvernului).
Aici este construit cel mai inteligent computer – TRANSLTR. Acesta este menit să spargă cele mai secrete coduri și să ajute gurvernul împreună cu instituțiile sale de securitate. Prin acțiunile sale, TRANSLTR deconspiră grupări criminale, rețele de droguri, teroriști etc.
Însă, apare marea cotitură în evoluția NSA, al întregii Securități Naționale, dar și a inteligenței mondiale. Apare Fortăreața Digitală, codul impenetrabil și indiscifrabil care blocheză activitatea TRANSLTR.
Cei care l-au mai citit pe Dan Brawn știu ce urmează. Cineva plecă în căutarea cheii secrete, care defapt este un cod menit să oprească acțiunea Fortăreții Digitale asupra TRANSLTR.
Trebuie să recunosc că titlu m-a dus în eroare. Mi-aș fi dorit ca numele autentic – Fortăreața Digitală, să fi fost pus super-computerului, iar denumirea deloc atrăgătoare TRANSLTR – codului-intrus.
Într-o altă ordine de idei, cred că autorul ne-a atras atenția asupra faptului că în ziua de azi totul este monitorizat, statul are acces la toate datele cu caracter personal. Se cunoaște deja că toate apelurile telefonice sunt interceptate de super computere menite să identifice prin asociațiile de cuvinte folosite în dialogurile noastre, dacă merităm o atenție mai sporită sau nu.
În era digitală, intimitatea era de domeniul trecutului; existau înregistrări pentru orice.
Pentru mine a fost cartea perfectă pentru Weekend. Cu siguranță revin la Dan Brown.
Forţează mâna cuiva, îl avertiză vocea, şi acesta se va lupta cu tine. Însă convinge o minte să gândească aşa cum vrei tu şi vei avea un aliat.
Vă recomand această carte fără ceară! De ce fără ceară? Citiți și descoperiți!