Recenzie „Frații Karamazov”, de F.M. Dostoievski

de | sept. 3, 2021 | Beletristică, Ficțiune, Literatura Universală, Recenzii cărți

Din păcate, „Frații Karamazov”, de F.M. Dostoievski a făcut parte din lista mea de opere restante. M-o fi oprit ceva (să fie volumul? cruditatea?) să pun mâna pe ea mai devreme, dar am făcut-o acum și mă bucur că așa s-au aliniat stelele și că am înaintat cu bine în lectură. Mereu când încep o carte de 800+ pagini, mă ia cu frică. Frica de a o abandona, frica de plictiseală, frica de frica volumului. Dar, vorba prietenei mele: „Voi continua lectura Karamazovilor chiar dacă mă plictisește”. Dar nu am avut timp de pierdut cu plictiseala, din contră, m-am apucat strâns de carte și m-am dizolvat în această incredibilă sagă de familie.

Probabil trebuia să citesc și ceva în paralel, dar nu am reușit. Mereu când mă apucam de altă lectură, gândul îmi zbura la Alexei, Mitea, Ivan și Feodor, iar curiozitatea mea de a le cunoaște scheletele numai liniște nu a avut. Deși m-a secat emoțional, a meritat din plin și deja fac planuri pentru o următoare lectură dostoievskiană.

Istoria urmărește o familie extrem de distrugătoare: tatăl și cei patru fii ai săi de la trei femei diferite (bastardul niciodată recunoscut oficial și ceilalți trei concepuți în mariaje). Fiecare frate e chinuit de proprii demoni, propriile frământări. Cele mai memorabile aspecte ale narațiunii, și totodată cele care mi-au plăcut cel mai mult, sunt componenta psihologică a personajelor și povestea în sine. Feodor Mihailovici este un adevărat psiholog care diseacă vintrele fiecărui personaj, dând la iveală toată putreziciunea, fățărnicia, emoțiile parazitare și, în general, toată mizeria ființei umane. Trebuie să aveți un pic de răbdare cu primele două părți (4) pentru ca să pătrundeți cu adevărat în miezul poveștii, să cunoașteți bine personajele și să le urmăriți pierzania.

Dacă vă plac astfel de istorii familiale de amploare, atunci romanul „Frații Karamazov” semnat de F.M. Dostoievski e de neratat. Aici găsiți de toate, iar cele șapte păcate sunt zeama acestei opere voluminoase, pline, mirifice, pentru care eroii noștri se căiesc din plin și pe care le plătesc cu sânge. Mizeria omenească dă pe dinafară, iar uneori mi se tăia respirația de abundența acesteia. Romanul e mai mult decât lupta dintre bine și rău, e mai degrabă o dovadă că demnitatea și onoarea pot răzbate prin gunoaie, minciuni și depravare.

Nu vă lipsiți de lectura unui clasic cu substrat. Depăsiți frica de volum și urmăriți o sagă atât de calitativ și profund scrisă. Un adevărat deliciu sumbru!

Titlu: FRAȚII KARAMAZOV
Autor: F.M. Dostoievski
An apariție : 2018
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 896
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 834

Alte recenzii de la F.M. Dostoievski:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

5 1 vote
Article Rating
Cristina Platon a fost redactor Booknation.ro și a scris 18 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristina Platon aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments