Recenzie „Însemnări din subterană” de F.M. Dostoievski

de | sept. 10, 2021 | Beletristică, Ficțiune, Literatura Universală, Psihologie, Recenzii cărți

Mă întorc din când în când la Dostoievski cum se întorc unii la mare, cu același dor și nevoie de alinare. De ce Dostoievski? De ce îl consider la creme de la creme si cel mai bun dintre cei mai buni oricât aș citi și oricâte stiluri literare aș descoperi? De ce aș citi despre psihoza și nevroza unor personaje? Pentru că zbuciumul e veridic. Pentru că viața chiar e o plimbare nebună în care de multe ori scapi hățurile din mână și uiți cine ești și după ce valori te ghidezi. Pentru că ăia săraci și năpăstuiți sunt mai mulți și mai interesanți decât ăia ce trăiesc în huzur și au ca problemă existențială neîmpărtășirea iubirii sau adulterul. Pentru că deși sunt depresive și îți omoară toată speranța și credința în bine, personajele lui Dostoievski găsesc la final drumul cel bun sau mor încercând, pentru că nu-s idealizați, nici scuzați, nici iertați. Pentru că-s întorși pe toate părțile și le sunt analizate cele mai întunecate colțuri ale minții. Pentru că nu-mi dă doar un mic indiciu de vină sau mârșăvie, ci mi-i tăvale prin tot noroiul și toată pleava propriilor gânduri și fapte. Pentru că trag ponoasele pentru cea mai mică greșeală. Pentru că deși ar avea toate motivele nu aleg mereu sinuciderea chiar dacă se gândesc constant la ea. Pentru că luptă pentru ceea ce vor, pentru ce cred, pentru că de obicei sunt învingători, nu învinși. Pentru că nu i-ai putea nicicând iubi sau dezvinovăți, dar simți nevoia să-i urmărești.

Pentru că pe Dostoievski îl regăsești în orice personaj pe care l-a creat (exilat, trimis la ocnă, cu crize de epilepsie). Dostoievski te înspăimântă și amuză în același timp și e neobosit în explorarea psihicului uman, aruncându-l în cele mai abjecte și monstruoase situații, fără opreliști morale, norme sau reguli, împingându-l la limită și lăsându-l să se clatine pe marginea abisului. Dostoievski te invită la plimbare pe străzi mizere, în locuințe insalubre, te ține nemâncat în frig, te scoate la vânzare, te obligă să săvârșesti crime și apoi îți desface ca pe o ceapă, foiță cu foiță până la miez, psihicul.

Capacitatea lui de introspecție este unică. Moralitate, singurătate, degradare, autoironie, sarcasm și dezgust. Omul, dezbrăcat în pielea goală, analizat în toata splendoarea și nimicnicia lui. Omul, sfârtecat între rațiune și destin, între judecată și delir, între minciună și adevăr. Omul, condus de lașitate, de invidie, de ură și răutate. Omul ce acționează simțindu-se superior, dar dând dovadă de cruzime și micime. Omul, luptându-se se cu propria nefericire și niciodată capabil s-o învingă. Omul și lupta lui cu propriul subconștient. Omul și zbaterea lui eternă pentru a se dezbăra de păcat și a atinge absolutul. Omul și veșnicul lui eșec.

Aș putea vorbi despre ce-mi transmit cărțile lui ore în șir, dar azi sunt zgârcită și vă las să-l descoperiți singuri. Citiți-l pe îndelete și rumegati-l bine pentru că transmite atât de multe și le spune atât de bine. Dacă nu l-ați încercat măcar o dată pe Dostoievski, n-ați citit nimic niciodată.

Titlu: ÎNSEMNĂRI DIN SUBTERANĂ
Autor: F.M. Dostoievski
An apariție : 2012
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 176
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1777

Alte recenzii de la F.M. Dostoievski:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Nu sunt o victimă” de Mihaela Pușcașu
Recenzie ”Nu sunt o victimă” de Mihaela Pușcașu

Nu sunt o victimă de Mihaela Pușcașu este precum un jurnal în care autoarea începe să scrie în perioada pandemiei - ocazie cu care și-a așternut sufletul pe hârtie. Scrisul a dovedit că e întotdeauna terapie pentru minte și suflet. Prin scris apar soluții, dispar...

Recenzie “Viața ca un râu” de Shelley Read
Recenzie “Viața ca un râu” de Shelley Read

O dramă atât de frumoasă care îți va răscoli sufletul până la ultima vibrație! Vei încerca sentimente nepământești și multe adevăruri despre viață te vor face să empatizezi cu personajele. Fie ele pozitive sau negative. Nimic nu este povestit la întâmplare: fiecare...

Recenzie „Scythe & Sparrow” de Brynne Weaver
Recenzie „Scythe & Sparrow” de Brynne Weaver

Rose s-a așteptat ca acest oraș să fie ca celelalte — o oprire scurtă în care să-și citească cărțile, să participe la numărul cu circ și să-și urmeze activitățile sale extra curriculare înainte de a pleca din nou pe drum. Dar de data aceasta, lucrurile erau diferite....

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 6 ani, 2 luni, 2 zile și a scris până acum 611 articole. Se află pe poziția 3 din 18 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments