Recenzie „Frumoasele străine” de Mircea Cărtărescu

de | oct. 31, 2020 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA FRUMOASELE STRĂINE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Nu am citit foarte multe lucrări semnate de Mircea Cărtărescu, însă Frumoasele străine mi-a lăsat o impresie foarte bună despre opera autorului. Titlul te duce cu gândul la femei, evident, însă cititorii vor afla că lucrurile nu sunt ceea ce par. După cum spune și celebrul proverb, nu trebuie să judecăm o carte după copertă și nici după titlu.

Frumoasele străine este o carte ce grupează trei povestiri inspirate din viața scriitorului, scrise cu multă ironie și umor. Cu toate acestea, conțin destulă ficțiune, după cum a scris și autorul, „o operă de ficțiune în mult mai mare măsură decât par”. Scopul acestora este de a ne provoca amuzamentul, lucru pe care autorul îl face cu succes.

Prima nuvelă, „Antrax”, mi s-a părut cea mai amuzantă dintre toate cele trei. Scriitorul ne povestește despre cum a primit un plic din Danemarca despre care credea că este infestat cu antrax, o substanță extrem de toxică și mortală. Astfel autorul ajunge la secția de poliție și are parte de multe peripeții care îi amuză peste măsură pe cititori.

A doua nuvelă este cea care dă titlul cărții, „Frumoasele străine”, și nu este vorba de femei, așa cum ne-ar putea induce în eroare titlul. Este vorba despre câțiva autori români de literatură contemporană (Florin Iraru, Gheorghe Crăciun etc.) aflați în turneu în Franța. Umorul și ironia sunt frecvente în această relatare care este și cea mai lungă. Au loc discuții legate de imaginea românilor în concepția altor țări, relațiile tensionate dintre autorii care participă la acest program și alte întâmplări care nasc controverse.

În ultima nuvelă, „Bacoviană”, este vorba despre o deplasare la Bacău unde autorul participă la recitarea unor poezii la Casa de Cultură. Are parte de multe peripeții și alcool, însă un singur lucru îi lipsește: mâncarea. Își petrece călătoria înfometat și trece prin mai multe întâmplări amuzante menite să-i facă pe cititori să râdă cu poftă.

Frumoasele străine face parte din scrierile lejere ale lui Mircea Cărtărescu și se citește foarte ușor. Avem ocazia să aflăm diverse aspecte din viața scriitorului și detalii despre lumea literară de la acea vreme. Recomand cartea tuturor și cu siguranță nu-i va dezamăgi pe cei care o citesc.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții FRUMOASELE STRĂINE?

Vezi toată lista de cărți scrise de Mircea Cărtărescu sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA FRUMOASELE STRĂINE CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Frumoasele Străine
Autor: Mircea Cărtărescu
An apariție : 2010
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 288
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Publicată la 31.10.2020
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ” Între două lumi” de Suleika Jaouad

Recenzie ” Între două lumi” de Suleika Jaouad

Timpul ma pândea ca pe o pradă. Lupta cu leucemia, flirtul și umilința cu grotescul bolii, renunțarea la mândrie, orgoliu, acceptarea iminenței sfârșitului, renunțarea la gânduri de viitor și ancorarea în prezent, cu pași mici zi după zi, încercarea de a profita de...

Recenzie „Acest tărâm al blândeții” de William Kent Krueger

Recenzie „Acest tărâm al blândeții” de William Kent Krueger

Înainte să ajung la final, Acest tărâm al blândeții m-a cucerit iremediabil, dacă e să fiu sinceră până la capăt, a făcut-o de la primul capitol. Am lins-o, n-am citit-o, pe nerăsuflate. Profund, adânc, simplu și pe înțelesul oricui la orice vârstă și nivel, o odisee...

Recenzie „Abis” de Monica Ramirez

Recenzie „Abis” de Monica Ramirez

Abis, al cincilea volum din seria Alina Marinescu, mi-a depășit cu mult așteptările. Într-o recenzie anterioară, la alt roman din această serie, spuneam că Alina renaște și se reinventează, în urma suferinței pierderii lui Alex. Despre acest roman nu știu ce aș putea...

0 0 votes
Article Rating
Andreea Stănărîngă este redactor Booknation.ro de 852 zile și a scris până acum 103 articole. Se află pe poziția 7 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Stănărîngă aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments