Nu am citit foarte multe lucrări semnate de Mircea Cărtărescu, însă Frumoasele străine mi-a lăsat o impresie foarte bună despre opera autorului. Titlul te duce cu gândul la femei, evident, însă cititorii vor afla că lucrurile nu sunt ceea ce par. După cum spune și celebrul proverb, nu trebuie să judecăm o carte după copertă și nici după titlu.
Frumoasele străine este o carte ce grupează trei povestiri inspirate din viața scriitorului, scrise cu multă ironie și umor. Cu toate acestea, conțin destulă ficțiune, după cum a scris și autorul, „o operă de ficțiune în mult mai mare măsură decât par”. Scopul acestora este de a ne provoca amuzamentul, lucru pe care autorul îl face cu succes.
Prima nuvelă, „Antrax”, mi s-a părut cea mai amuzantă dintre toate cele trei. Scriitorul ne povestește despre cum a primit un plic din Danemarca despre care credea că este infestat cu antrax, o substanță extrem de toxică și mortală. Astfel autorul ajunge la secția de poliție și are parte de multe peripeții care îi amuză peste măsură pe cititori.
A doua nuvelă este cea care dă titlul cărții, „Frumoasele străine”, și nu este vorba de femei, așa cum ne-ar putea induce în eroare titlul. Este vorba despre câțiva autori români de literatură contemporană (Florin Iraru, Gheorghe Crăciun etc.) aflați în turneu în Franța. Umorul și ironia sunt frecvente în această relatare care este și cea mai lungă. Au loc discuții legate de imaginea românilor în concepția altor țări, relațiile tensionate dintre autorii care participă la acest program și alte întâmplări care nasc controverse.
În ultima nuvelă, „Bacoviană”, este vorba despre o deplasare la Bacău unde autorul participă la recitarea unor poezii la Casa de Cultură. Are parte de multe peripeții și alcool, însă un singur lucru îi lipsește: mâncarea. Își petrece călătoria înfometat și trece prin mai multe întâmplări amuzante menite să-i facă pe cititori să râdă cu poftă.
Frumoasele străine face parte din scrierile lejere ale lui Mircea Cărtărescu și se citește foarte ușor. Avem ocazia să aflăm diverse aspecte din viața scriitorului și detalii despre lumea literară de la acea vreme. Recomand cartea tuturor și cu siguranță nu-i va dezamăgi pe cei care o citesc.
