Recenzie „Frumoasele străine” de Mircea Cărtărescu

by | Oct 31, 2020 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA FRUMOASELE STRĂINE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Nu am citit foarte multe lucrări semnate de Mircea Cărtărescu, însă Frumoasele străine mi-a lăsat o impresie foarte bună despre opera autorului. Titlul te duce cu gândul la femei, evident, însă cititorii vor afla că lucrurile nu sunt ceea ce par. După cum spune și celebrul proverb, nu trebuie să judecăm o carte după copertă și nici după titlu.

Frumoasele străine este o carte ce grupează trei povestiri inspirate din viața scriitorului, scrise cu multă ironie și umor. Cu toate acestea, conțin destulă ficțiune, după cum a scris și autorul, „o operă de ficțiune în mult mai mare măsură decât par”. Scopul acestora este de a ne provoca amuzamentul, lucru pe care autorul îl face cu succes.

Prima nuvelă, „Antrax”, mi s-a părut cea mai amuzantă dintre toate cele trei. Scriitorul ne povestește despre cum a primit un plic din Danemarca despre care credea că este infestat cu antrax, o substanță extrem de toxică și mortală. Astfel autorul ajunge la secția de poliție și are parte de multe peripeții care îi amuză peste măsură pe cititori.

A doua nuvelă este cea care dă titlul cărții, „Frumoasele străine”, și nu este vorba de femei, așa cum ne-ar putea induce în eroare titlul. Este vorba despre câțiva autori români de literatură contemporană (Florin Iraru, Gheorghe Crăciun etc.) aflați în turneu în Franța. Umorul și ironia sunt frecvente în această relatare care este și cea mai lungă. Au loc discuții legate de imaginea românilor în concepția altor țări, relațiile tensionate dintre autorii care participă la acest program și alte întâmplări care nasc controverse.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Mircea Cărtărescu

În ultima nuvelă, „Bacoviană”, este vorba despre o deplasare la Bacău unde autorul participă la recitarea unor poezii la Casa de Cultură. Are parte de multe peripeții și alcool, însă un singur lucru îi lipsește: mâncarea. Își petrece călătoria înfometat și trece prin mai multe întâmplări amuzante menite să-i facă pe cititori să râdă cu poftă.

Frumoasele străine face parte din scrierile lejere ale lui Mircea Cărtărescu și se citește foarte ușor. Avem ocazia să aflăm diverse aspecte din viața scriitorului și detalii despre lumea literară de la acea vreme. Recomand cartea tuturor și cu siguranță nu-i va dezamăgi pe cei care o citesc.

Titlu: Frumoasele Străine
Autor: Mircea Cărtărescu
An apariție : 2010
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 288
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Publicată la 31.10.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Mica enciclopedie Lykke” de Meik Wiking

Recenzie “Mica enciclopedie Lykke” de Meik Wiking

Ca și "Mica enciclopedie Hygge", și "Mica enciclopedie Lykke" mi-a plăcut mult. Deși i-au lipsit ilustrațiile și pozele faine din prima. În fine, asta nu e o problemă. Cartea de dezvoltare personală a fost publicată în anul 2017 și autorul ei este Meik Wiking,...

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Rezumat: Tânăra Catherine, de o condiție oarecum modestă, primește oferta făcută de un cuplu vecin, familia Allen, de a petrece împreună cu aceștia câteva săptămâni de vacanță la Bath. Ajungând acolo leagă, cu peripeții și emoții, relații de prietenie cu câțiva...

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Bună să vă fie inima și sufletul în armonie! Ce se mai întâmplă prin viața voastră nou? Oare mai ieșim și noi la un ceai fizic în următoarele 3 luni sau tot din casă ne scriem? ☺ Dacă vi se pare înfiorătoare situația actuală, vă invit să cunoașteți cu adevărat o carte...

Andreea Stănărîngă este redactor Booknation.ro de 492 zile și a scris până acum 74 articole. Se află pe poziția 20 din 153 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Stănărîngă aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments