Recenzie Ochiul caprui al dragostei noastre de Mircea Cărtărescu

by | May 28, 2019 | Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA OCHIUL CAPRUI AL DRAGOSTEI NOASTRE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Cine-mi furase cei mai frumoși ani din viață? Cine mă făcuse inapt și pentru Est, și pentru Vest?(…)nu-mi găseam locul în România, dar eram nefericit și în Occident. Nu vedeam nici o ieșire. Chinitoarea tranziție (spre ce?) avea să dureze la nesfârșit.(pag.50)

     Ochiul căprui al dragostei noastre, al treilea titlu din colecția de 21 ale volumului cu același nume semnat Mircea Cărtărescu relatează, în stilul care deja îmi devine familiar (și din ce în ce mai drag), despre una dintre cele mai puternice și sensibile amintiri din viața autorului: primii cinci ani din viață, în care o relație de o deosebită tandrețe se stabilise între acesta și fratele geamăn, împreună cu mama lor.

Dar să nu întrăm prea brusc în miezul cărții.

Ochiul căprui al dragostei noastre, apărut la Ed. Humanitas în 2012, este o culegere de texte-mărturie din viața scriitorului, incluzând articole și povestiri pe teme diverse, apărute în timp în mai multe colturi de lume.

Daca v-ati mai intalnit pana acum cu vreuna din cartile sale, veți regăsi si aici câteva dintre trăsăturile scriiturii: evocarea universului magic și binecuvântat al copilăriei (devenit, în anii maturității, refugiu și sursă de inspirație), imaginație și lirism, o doză considerabilă de duioșie în cele povestite, chiar și atunci când virează brusc în direcția unor imagini sau detalii care pot părea brutale: decesuri, degradări morale sau fizice.

Da, subscriu opiniilor care afirmă că Mircea Cărtărescu nu este un scriitor al tuturor; aș mai adauga, totuși, și că dacă îl veți iubi, o veți face definitiv (cum este și cazul meu).

Sentimentul curgerii nemiloase a timpului e tema care deschide volumul. Ajuns la vârsta de 55 de ani, autorul notează despre o senzație acută de tristețe: ce a fost mai bun în viață a trăit deja, o cantitate considerabilă de energie a pus-o în scris, fără să simtă însă că a realizat ceva măreț, ceva sclipitor, care va rezistă detașat trecerii timpului.

Lumea din jur, în continuă schimbare, pare să nu-i mai dea sentimentul apartenenței și al înțelegerii. Ar fi, poate, cazul să se odihnească și o și face, dar numai câteva zile, căci cum să trăiești fără ceea ce te hrănește interior?

     Ada-Khaleh, Ada-Khaleh…este insula care îl va bantui toată viața pe autor, pe care o iubește din copilăria presărată cu nesfârșite ore de visat cu ochii în tavan și în cărți, în huruitul familiar al tramvaiului de pe Ștefan cel Mare.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Mircea Cărtărescu

Familia care duce un trai modest într-unul din micile apartamente ale blocurilor comuniste, în care vizitele și prieteniile sunt aproape inexistente, cumpără totuși într-una din zile, cu 25 de lei, trei tablouri pictate. Insula Ada-Khaleh primește destinația camerei sale și de acest episod se leagă câteva amintiri încărcate de emoție.

Primul meu blug și Epoca nesului va vor face să zambiti, titluri ca Eminescu și Copilul-lup al lui Dumnezeu va vor înduioșa, Anii furați va vor turna poate, un dus rece. Câteva dintre articole reconstituie, piesă cu piesă, traiul sumbru din comunism, altele vorbesc despre prietenii și lupte, nefiind uitați nici colegii de breaslă (contemporani sau dispăruți).

Citiți! Citiți Mircea Cărtărescu! Citiți Ochiul căprui al dragostei noastre!

NOTA: 9 / 10

 

 

 

🔥 CARTEA OCHIUL CAPRUI AL DRAGOSTEI NOASTRE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Ochiul Caprui Al Dragostei Noastre
Autor: Mircea Cărtărescu
An apariție : 2012
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 202
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 28.05.2019
Nota recenzorului: 9/10

Aspecte Pozitive:

o colectie tandra si lirica de texte-marturie, care vorbesc cu sinceritate si curaj despre momente mici si mari din viata scriitorului, integrata in trecutul tarii nostre

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Până la ultima suflare” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie “Până la ultima suflare” de Jennifer L. Armentrout

Frumoasa noastră serie "Apocalipsa elementelor" a ajuns la ultimul său volum și sunt foarte tristă să vă vorbesc despre finalul acestei povești. Sunt super îndrăgostită de tot universul creat de Jennifer, dar mai ales de personajele sale și consider că a pus foarte...

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Seria After nu se încheie cu volumul După ce am găsit fericirea, care este doar finalul poveștii dintre cei doi. Înainte de noi este un prequel al relației dintre Tessa și Hardin. Dar ceea ce îl face special este perspectiva narativă a lui Hardin asupra întregii...

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Deși seria After nu este preferata mea din toate timpurile, După ce am găsit fericirea este un volum cu adevărat reușit. După finalul abrupt din volumul trei, care i-a dat viața peste cap lui Hardin, asistăm la noi drame în viața personajelor. Sentimentele...

Adelina Sănduleac este redactor Booknation.ro de 1815 zile și a scris până acum 100 articole. Se află pe poziția 11 din 146 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adelina Sănduleac aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments