Recenzie „Gastro NOIR” povestiri reunite de Bogdan Hrib

de | ian. 12, 2020 | Recenzii cărți

Gastro NOIR este un volum de 13 povestiri reunite de Bogdan Hrib ce au tematica mystery & thriller.

Așa cum o spune și titlul, volumul se axează pe relatarea de povestioare scurte, dar concise ce amestecă cu măiestrie crime odioase, detectivi cu mult caracter și mâncăruri care mai de care mai mortale.

Volum de bucate

Volumul este împărțit ca o carte de bucate, adică vom regăsi un meniu diversificat cu delicatese pentru orice momental zilei, de la mic dejun, gustări, feluri principale, la un desert explosiv.

Prezentul îmbibat cu trecutul istoric

Povestirile reunite se întind pe o perioadă lungă de vreme, prezentul bucureștean fiind dominant, dar regăsim și o povestioară ce își are originea în urmă cu peste jumătate de mileniu, pe vremea când ospățul era la mare căutare printre curtenii palatului.

Fiecare povestire își are acțiunea bazată în jurul unui fel de mâncare specific unei anumite perioade ale zile, urmând ca la final să avem parte de rețetele propriu zise, numai bune de încercat în bucătăria proprie.

Număr 13 cu noroc

Cele 13 povestioare, un număr intenționat ales aș spune, încurajează lumea la mister și intrigă, fiind un proiect ce ia amploare cu fiecare nou volum lansat. Genul noir nu este unul de bază pentru cititorii români, dar are multe de spus, fiind o combinație a elementelor thriller, cu o doză de mister considerabilă, acțiunea fiind mai dark, atât din punct de vedere al instensității, cât și al momentului zilei.

13 voci ale misterului românesc

Lucian Dragoș Bogdan, Horia Gârbea, Anamaria Ionescu, Ștefania Coșovei, Rebeca Cojocaru, Petru Berteanu, Raymond Clarinard, Bogdan Hrib, Daniel Timariu, Teodora Matei, Ligia Enache, Monica Ramirez și Lucia Verona sunt cele 13 vedete ale volumului, cei mai mulți putând fi citiți și în alte volume de acest gen tipărite de către cei de la Tritonic.

Toate povestirile au avut ceva memorabil, fie că e vorba de o crimă spectaculoasă, de un detectiv carismatic sau de o intrigă ingenioasă. Pentru mine, volumul are 3 povestiri care mi-au plăcut tare mult și pe care le-aș recomanda oricui, asta cu toate că toate au ceva specific ce mi-a rămas în minte.

Cele 3 povestiri sunt: cea scrisă de către Ligia Enache, Dulce ca moartea, cea de la Monica Ramirez, ADN Perfect Defect și povestirea lui Bogdan Hrib, Fusilli rossi, o nouă întâlnire de bun augur cu Stelian Munteanu.

Recomand volumul cu mare căldură, Gastro NOIR reprezintă o lectură savuroasă și de calitate, care mă duce cu gândul la filmele noir ale anilor ’40, unde detectivii purtau pălării pe-o parte, iar femeile fatale erau fie îngeri, fie criminali, ba chiar amândouă de multe ori.

Alte recenzii de la Bogdan Hrib:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry
Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry

A fost odată un băiat pe care l-am iubit...așa a început totul Logan Francis Silverstone s-a dezvoltat într-un mediu înconjurat de haos, unde urletele, țipetele și drogurile erau monedele de schimb obișnuite, iar căldura și lumina lipseau cu desăvârșire. În acest...

Recenzie “Furia” de Alex Michaelides
Recenzie “Furia” de Alex Michaelides

Actul I Are loc o crimă pe o insulă privată a Greciei. Toți cei șapte prezenți acolo sunt invitații personali ai victimei, cunoștințe și prieteni vechi. Și scriitorul este unul dintre ei, așa că el ne zice povestea. Și nu o zice oricum ci ca și un prieten apropiat...

Recenzie ”Astfel de lucruri mărunte” de Claire Keegan
Recenzie ”Astfel de lucruri mărunte” de Claire Keegan

Ambientul și scena socială nu m-au convins. Am trăit tot timpul lecturii cu impresia că sunt undeva în sec. 20, pe la 1900 și un pic sau cel mult între cele două războaie mondiale. Dar am fost influențată și de subiectul expus care pare desprins din alte epoci. Nu...

0 0 votes
Article Rating
Ioana a fost redactor Booknation.ro și a scris 43 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ioana aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments