Cartea pe care vreau să v-o prezint cu această ocazie se numește Reziliență. Este scrisă de autorul român Bogdan Hrib și face parte din seria de cărți care îl au ca personaj principal pe investigatorul Stelian Munteanu.

În vârstă de 55 de ani, autorul și-a lăsat pregnant amprenta în tot ceea ce înseamnă literatură, editare, fotografie și jurnalism românesc.

Este fondatorul editurii Tritonic pe care o conduce cu profesionalism de 28 de ani. Această editura și-a făcut o tradiție din a promova autori români de-a lungul timpului. Autorul a colaborat cu diverse universități dar a fost și consilier editorial pentru diverse edituri și publicății.

În domeniul literar a scris cărți care se încadrează în genurile polițist, ficțiune, SF și fantasy. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România și vicepreședinte al clubului România Crime Writers de 11 ani. De vreo 10 ani se ocupă și de organizarea festivalului Mistery&Thriller care se organizează la Râșnov.

Reziliența – despre român și seria Stelian Munteanu

Cum va spuneam și mai sus, romanul de față face parte dintr-o serie de cărți polițiste scrise de autorul Stelian Munteanu și care îl au ca personaj principal pe Stelian Munteanu. Prima carte din seria a fost publicată în 2007 și se numește Filiera grecească. Dacă ești fan al genului n-ai cum să nu fi auzit de această carte. Nu sunt chiar asa multi autori romani de cărți polițiste postdecembriști. Stelian Munteanu este jurnalist cu veleități de investigator, un soi de Hercule Poirot autohton care iți intră pe sub piele și te face să-ți dorești mereu să descoperi noi aventuri cu el.

Pentru că primul volum s-a dovedit a fi un succes, în 2008 autorul lansează volumul al doilea al seriei, scris de această dată în colaborare cu Răzvan Dolea. Cartea se numește Blestemul manuscrisului.

Un an mai târziu, în 2009 în colaborare cu Sofia Matei, apare și al treilea volum al seriei și anume Somalia, mon Amour.

Cel de-al patrulea volum  al seriei, Ucideți generalul, apare în 2011. Este primul volum al seriei tradus și în limba engleză cu titlul Kill the general.

Ulterior autorul publică în 2013 un volum de povestiri denumit 3+1 care conține 3 povestiri cu personajul nostru îndrăgit Stelian Munteanu. Asta după ce o perioada autorul își îndreptase atenția către alte genuri literare realizând chiar o carte de bucate.

Hotărât să încheie această serie, Bogdan Hrib publică în 2016 cel de-al cincilea volum al seriei, Patimile doamnei ministru.

După cum se vede însă, Stelian Munteanu nu se da dus din imaginația autorului și mai are încă multe aventuri de împărtășit cu cititorii astfel că în aprilie 2020 acesta se întoarce în cel de-al șaselea volum al seriei, Reziliență.

Reziliență – sau cum îți revii după un șoc emoțional

Stelian Munteanu pe care îl descoperim în acest nou volum este unul cu mult mai complex față de cel care a debutat acum 14 ani. Intriga este mult mai bine realizată, mult mai conturată și cu oarecare influențe occidentale. E o plăcere să vezi faptul că personajele cărților scrise de autori români nu mai sunt limitate de granițe.

Întâlnim un Stelian Munteanu cooptat în investigația unui aparent accident petrecut pe meleaguri britanice. Sictirit, obosit și dornic să-și trăiască o luna de miere pe termen nedefinit. Numai că socoteală de acasă nu se potrivește cu cea din târg și accidentul parcă, parcă sună a crimă așa că e rost de investigații serioase.

Acțiunea te plimbă printr-o mulțime de locații din țară noastră, din Marea Britanie dar și din Polonia. Autorul dovedește o atenție sporită detaliilor ce țin de specificul locațiilor motiv pentru care, cartea ar putea cu ușurință să servească și ca ghid turistic cititorului. Amestecul de străzi și locații care se regăsesc efectiv în viața reală se combină plăcut cu cele imaginare creând un peisaj inedit care trezește curiozitatea cititorului.

Cartea începe ușurel creând premisele unui thriller. Creând impresia cititorului că va citi cartea ușor și fără prea mult efort. În realitate se dovedește a fi un thriller politic cu ramificații în propagarea de știri false în spațiul public ceea ce aduce subiectul cărții în realitatea cotidiană a zilelor noastre. Să va mai zic că ne avântam și în ceva dark net? Hai că începe să sune a roman internațional nu-i asa? Cu siguranță nu-i va fi greu autorului să facă din acest roman al doilea volum al seriei disponibil în engleză și care cu siguranță va cuceri și piața literară internațională.

Foarte interesanta mi s-a părut conectarea cititorului la evenimente politice reale ce țin de România, cum este deținerea președenției Uniunii Europene de către țara noastră dar și evenimente politice importante pentru Marea Britanie, cum este Brexit-ul.

Cum va spuneam nu este o carte pe care să o frunzărești. Este genul de carte care necesită atenție din partea cititorului pentru a putea prinde și substraturile ascunse atât de bine sub aspectul acestui thriller polițist.

Va urez lectură plăcută și va aștept cu impresii în comentarii.

Titlu: REZILIENȚĂ
Autor: Bogdan Hrib
An apariție : 2020
Editura: EDITURA TRITONIC
Nr. Pagini: 354
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1823

Alte recenzii de la Bogdan Hrib:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

5 1 vote
Article Rating
Simona Mihalache a fost redactor Booknation.ro și a scris 79 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Simona Mihalache aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments