Recenzie „Grădina de ciment” de Ian McEwan

de | oct. 5, 2021 | Beletristică, Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

Grădina de ciment de Ian McEwan„Grădina de ciment” de Ian McEwan nu este o carte ușor de plăcut sau de asimilat. A fost și este un roman scandalos, care a provocat multă vâlvă la apariție. Nu are un număr mare de pagini. Dar tot ce e cuprins între acestea este de esență tare, chiar prea tare pentru unele persoane.

Incestul e prezent, violența și crima, sexualitatea explorată de copii sunt teme în romanul „Grădina de ciment” 

Însă citești cartea ca să descoperi unde vor ajunge frații protagoniști și dacă viața croită după propriile reguli îi va duce unde vor ei. Cei 4 frați își creează o lume proprie, misterioasă, în care trăiesc și fac totul după capul lor, fără supravegherea vreunui adult.

Mai întâi, cele două surori și cei doi frați au părinți: o mamă și un tată. Toți trăiesc într-un loc ciudat din oraș, fiind ei înșiși o familie ciudată. Tatăl lor, capul familiei, decide să îngroape grădina verde, de nestăpânit, în ciment. Astfel transformând-o într-o grădină de ciment. Dar din cauza problemelor lui de sănătate și oarecum din cauza neascultării copiiilor, bărbatul moare în urma unui infarct.

Astfel nu numai că grădina rămâne neterminată. Dar și cei 4 copii sunt lăsați pe nepusă masă în grija mamei. Curând, însă, și mama moare.

Tinerii, de frica de a fi separați și duși prin orfelinate sau dați spre adopție, hotărăsc să nu spună nimănui de moartea părinților

În plus, pe mama lor decedată o îngroapă în grădina de ciment, fiind un loc grozav de acoperit o asemenea faptă și greu de descoperit de cineva.

Povestea acestor frați și surori, cu apucături teribile și rușinoase, care cresc mai mult de capul lor, este spusă de cel mai mare dintre băieți – Jack. El se află la vârsta adolescenței, unde începe să descopere și să exploreze partea senzuală a vieții. Dar cel mai grav e că în asta sunt trași și ceilalți copii. Julie, cea mai mare dintre fete, este aproape femeie și deține un oarecare control asupra situației, în favoarea ei.

Dar Sue, cea mai mică soră, deși este mai mult preocupată de cărți și este o bună observatoare a ce se întâmplă în jur, este prinsă în povestea cu incestul. Culmea însă, mai pare să-i și facă plăcere. Ea consideră aceste explorări fizice mai mult o joacă decât o perversitate și ceva împotriva firii.

Tom este băiatul cel mai mic. El este un alintat și un plângăcios și devine tocmai de asta bebelușul familiei, sau al fraților lui, ca să o luăm așa. Toată povestea asta ce nu durează mult a celor 4 frați este sucită, perversă și scârboasă. Dar copiii nu-și dau seama de absurdul situației și pare că le merge mult mai bine după moartea părinților.

Asta până când Julie începe să iasă cu un tip mai mare și lucrurile o iau încet încet razna. Punând prea multe întrebări, iubitul mai matur al fetei, riscă să le afle secretul și să-l dea la iveală lumii întregi.

Ceva se cuvine făcut în acest caz, dar oare ce?

Moartea și degradarea unei familii sunt prezentate atât de detaliat și evocator de Ian McEwan. Pentru mine nu a fost o carte prea plăcută, deși nu îi pot contesta frumusețea sumbră.

Titlu: GRĂDINA DE CIMENT
Autor: Ian McEwan
An apariție : 2020
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 200
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1230

Alte recenzii de la Ian McEwan:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten
Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten

Ca orice cititor cuminte și silitor, întâi citesc povestea și după aceea văd filmul, însă recunosc, am avut un mic imbold atunci când am văzut serialul ecranizat pe Amazon Prime. Nu știam de autoare, nu auzisem nici de serie, dar mi-a plăcut trailer-ul și am zis că...

Recenzie ”Gara Malma” de Alex Schulman
Recenzie ”Gara Malma” de Alex Schulman

Gara Malma este o carte despre relații familiale, dar pentru mine a fost mai mult o carte despre copii abandonați sau neglijați și repercursiunile pe care astfel de traume le au în maturizarea individului. Este despre familii dezorganizate și disfuncționale și modul...

Recenzie ”Sarek” de Ulf Kvensler
Recenzie ”Sarek” de Ulf Kvensler

Crime Scene Press nici că putea să mă ademenească cu un titlu mai pe gustul meu. Sarek este un thriller, un nordic noir ce te plimbă printr-o minunăție de rezervație, plină de peisaje spectaculoase și pericol. Sarek este un parc național aflat în nordul Suediei, una...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 8 luni, 17 zile și a scris până acum 437 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments