Recenzie ” Harry Potter și Pocalul de Foc” de J.K Rowling

de | mai 31, 2020 | Recenzii cărți

Harry Potter este la familia Dursley în vacanța de vară înainte de cel de-al patrulea an al lui la Hogwarts, școala de magie, farmece și vrăjitorii, când familia Weasley vine să îl ia pe Harry la meciul pentru Cupa Mondială de Quidditch (Vâjhaț)

Harry se pregătește să meargă la meci întrucât jocul de Quidditch era preferatul său iar Ron îi spusese de foarte mult timp de acest meci. Dar cum viața în lumea magiei nu este întotdeauna atât de simplă, acolo întâlnesc persoane noi, cum ar fi domnul Crouch și domnul Bagman și chiar și pe Winky, elful de casă al domnului Crouch.

Însă totul se transformă în haos atunci când lângă corturile pline de vrăjitori și de Muggles (Încuiați), apare pe cer Semnul Întunecat, nu înainte de apiriția unor vrăjitori mascați care au început să ridice în aer și să își bată joc de cei numiți Mudblood (Sânge-mâl), adică vrăjitorii care nu proveneau din familii pur-sânge de magicieni, ci din familii în care unul sau ambii părinți fuseseră lipsiți de puteri magice.

Dar haosul amenință să înceapă odată ce Semnul Întunecat a fost refăcut. Ultima dată când acesta a fost văzut a fost cu treisprezece ani în urmă, înainte ca Lordul Voldemort să fie secătuit de puteri de micuțul Harry Potter

Întorși la Hogwarts în cel de-al patrulea an al lor, cei trei magicieni primesc o veste uluitoare. The Triwizard Tournment (Turneul celor trei magicieni) va fi organizat în acest an dar limita de vârstă impusă de profesori este de șaptesprezece ani, pentru a evita pericolul pentru magicienii încă neexperimentați din primii ani la școlile de magie. Vor fi trei magicieni de la trei școli diferite: Hogwarts, Beauxbatons și Durmstang iar Pocalul de Foc în care se vor întroduce bilețelele cu numele participanților va fi bine păzit de o vrajă cu limită de vârstă pentru a nu putea trișa cei ca Harry, Fred, George sau Ron care nu au încă vârsta necesară.

Însă în seara alegerii celor trei magicieni, ceva uluitor are loc iar toate școlile și membrii ei sunt șocați de întorsătura de situație pe care a luat-o Turneul. În final, un al patrulea nume a fost extras din Pocalul de foc, nimeni altul decât Harry Potter. Acum, de la Hogwarts existau doi participanți: Harry și Cedric Diggory de la Hufflepuff. Curând, Harry devine iar subiectul principal de discuție în lumea magiei iar întrebarea care îl urmărește pretutindeni este: Cine i-a pus numele în pocal? Și de ce?

Când Harry începe să treacă cu brio printre încercările probelor de la Turneu, lumea începe să îl privească la fel ca pe un campion iar succesul pare mult mai aproape decât și-ar fi imaginat. Încrederea și prietenia își fac loc printre elevii celor trei școli iar curând, cel mai bun trebuie să câștige. Ignorând semnele, durerea cicatricii sale, îngrijorările nașului său, Sirius și presupunerile că cineva ar fi vrut să îl omoare punându-i numele în Pocal, Harry se descurcă de minune!

Dar atunci când o cursă îi este întinsă lui Harry, viața sa pare să se apropie de un final tragic. Când Harry credea că totul s-a terminat, Întunericul îl învăluie iar sfârșitul pare mai aprope decât oricând. În ciuda temerilor lui Sirius pentru Harry, în ciuda protecției pe care acesta a avut-o dintotdeauna, viața lui Harry stă acum în mâinile Lordului Voldemort. Dar când o mică speranță se strecoară în sufletul său, Harry gândește un singur lucru: Poate fi speranța atât de dulce încât să devină realitate?

Titlu: HARRY POTTER ȘI POCALUL DE FOC
Autor: J.K. Rowling
An apariție : 2000
Editura: BLOOMSBURY PUBLISHING
Nr. Pagini: 615
Limba: Engleză
Gen Literar: Fantasy
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1346

Alte recenzii de la J.K. Rowling:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Ruxandra Dinu este redactor Booknation.ro de 4 ani, 2 luni, 16 zile și a scris până acum 326 articole. Se află pe poziția 5 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ruxandra Dinu aici. Ruxandra Dinu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Salutare, dragilor! Sunt o mare visătoare, arta este o parte din mine încă de când eram un copil și fără ea, probabil nu aș vedea viața atât de colorată. Iubesc cărțile și lumea magică în care mă transpun acestea, iubesc să scriu poezii și încerc să mă ghidez cât mai mult după acel drag ”Carpe diem!”.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments