„Hotel Iris” de Yōko OgawaHotel Iris de Yōko Ogawa  este o lectură palpitantă și foarte ușor de parcurs, simplă și în același timp cu descrieri foarte bine realizate, șocant de clare.

Cartea  o reinventează pe Lolita lui Nabokov, dar, de data aceasta, sub penița scriitoricească a autoarei de origine japoneză – Yōko Ogawa.

Mari, o tânără de doar șaptesprezece ani, se îndrăgostește fulgerător de unul dintre clienții hotelului deținut de familia ei.

Fata aude vocea bărbatului pentru prima dată în momentul în care acesta încearcă să scape de o prostituată nervoasă. O simplă propoziție rostită de el, o intrigă pe tânăra Mari într-atât, încât  vrea să-l cunoască pe individ și  i se oferă în cele mai bizare moduri.

– Femeilor pe care le cumperi le faci ce îmi faci și mie?
– Nu e la fel, a spus el clătinând din cap de mai multe ori. Mari …
Îmi plăcea să-l aud șoptindu-mi numele. Suna frumos de pe buzele lui.

Cartea urmărește, în special, traseele amoroase pe care le are Mari cu acest bărbat mult mai în vârstă decât ea.

Printre atuurile cărții se numără: fluiditatea, acțiunea care captează atenția din primul capitol, ca mai apoi să rețină vie dorința cititorului de a merge alături de adolescentă în periplul ei amoros.

Acțiunea la persoana întâi, dar și descrierile extrem de bine realizate fac ca romanul să fie ușor de citit și incredibil de palpitant.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Yōko Ogawa

Buzele i-au alunecat pe gâtul meu, pe ureche, apoi s-a oprit peste gura mea. N-a mai fost ca sărutul de mai devreme.

Chiar dacă am crede că acțiunea are loc în Japonia, datorită originii scriitoarei, universalitatea este unul dintre cuvintele-cheie ce caracterizează Hotel Iris.

Personajele și acțiunea sunt universale, pot fi plasate în orice colț al lumii, atât în Orient, cât și în Occident. În acțiunea romanului nu se simte sub nicio formă influența culturii japoneze, nici măcar asupra numelor personajelor ori a locațiilor în care acestea se află.

De asemenea, un alt mare plus al cărții este faptul că acțiunea nu se întinde în foarte multe pagini, deci este perfectă pentru citit într-o singură după-amiază.

Mulți cititori se cramponează adesea de inhibiții când aud de cărți cu un altfel de cuprins, să-l numim… explicit. Alții chiar doresc să găsească și cărți cu abordări diversificate, cum este cazul acestui roman.

Tu din gașca cărui tip de cititori faci parte? Dacă te regăsești în tipul cititorului din a doua parte a descrierii, înseamnă că Hotel Iris poate fi un roman pe gustul tău.

Titlu: Hotel Iris
Autor: Yōko Ogawa
An apariție : 2014
Editura: HUMANITAS FICTION
Nr. Pagini: 192
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 28.08.2015
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

„Hotel Iris” este o lectură palpitantă și ușor de parcurs.

Aspecte Negative:

Este un roman cu scene sexuale ușor explicite, poate mai greu de parcurs pentru cititorii care nu digeră acest gen.

Avatar
Autor: Bianca Dacin
Redactor de 1866 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Bianca Dacin
Bianca Dacin mai scrie și pe http://buburuzabia.blogspot.ro/