Recenzie ”Lolita” de Vladimir Nabokov

Titlu: Lolita
Autor: Vladimir Nabokov
An apariție : 2011
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 361
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Denisa Mona
Publicată la 22.11.2014
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Lolita” de Vladimir Nabokov
5 (100%) 1 vote[s]

lolita carteLolita a fost și este în continuare considerată de multe persoane o carte tabu. Cu toate că în trecut a fost considerată o lectură interzisă, de-a lungul timpului a început să fie acceptată de cititori intrigați din întreaga lume.

Humbert Humbert, naratorul cărții, își mărturisește slăbiciunea și atracția puternică pentru pubere pe care le numește într-un mod relativ mistic nimfete.

Aceste sentimente privind fetele de 12 ani au fost cauzate de o întâmplare traumatizantă din viața unui tânăr Humbert, un copil care se îndrăgostește de Annabelle, cu doar câteva luni mai mică decât el. Annabelle moare prematur din cauza unei boli, ceea ce lasă o mulțime de resentimente unui puber junior.

La maturitate Humbert este mistuit de pasiunea lui pentru aceste fetițe care îl fascinează, considerând adolescentele și femeile murdare, coapte, creaturi care și-au pierdut inocența după care el tânjea. Cu toate că această dragoste a lui pentru pubere nu s-a materializat și a rămas închisă în sufletul și mintea sa, toate acestea se schimbă.

Atunci când intră în casa unei femei pentru a cere găzduire, o vede pe Dolores Haze, fiica acelei femei, o fată de 12 ani de care se îndrăgostește nebunește.

Timpul trece, iar obsesia și pasiunea lui Humbert trece dincolo de puterile sale. Lo, așa cum este poreclită mica nimfetă, îi intră pe sub piele bărbatului, ghicind slăbiciunea sa. Pentru a putea rămâne în continuare în casa mamei lui Dolores care se îndrăgostise de Humbert, acesta decide să se căsătorească cu ea.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Vladimir Nabokov.

Din noroc, ar putea spune unii, mama nimfetei suferă un accident de mașină exact în clipa în care află de obsesia nefastă a lui Humbert care devinde așadar singurul responsabil pentru Dolores. Decide să pornească la drum cu aceasta prin întreaga Americă începând, astfel, primele relații cu Lo.

Legătura lor bolnăvicioasă, perversă, continuă atunci când se stabilesc într-un orașel iar Lo este înscrisă la o școală. Începe să se simtă atrasă de băieți de vârsta ei, ceea ce îl înnebunește pe Humbert, iar faptul că Dolores crește și se schimbă îl pune în alertă.

Un străin îi urmărise de multă vreme pe cei doi și Lo reușește în cele din urmă să scape din mâinile lui Humbert. Acesta dorește însă răzbunare și nu se poate îndepărta de influența mult iubitei sale nimfete.

Privită din unghiuri diferite, această poveste poate fi una despre un pedofil care supune o copilă la întâmplări inumane sau poate fi o poveste de dragoste sinceră și pasională care orbește, îmbolnăvește, dăinuiește o viață întreagă.

Aspecte Pozitive:

Cu toate că subiectul este unul controversat, din punct de vedere literar Lolita este o capodoperă. Cu toate că la început cititorul găsește în Humbert un om vrednic de dispreț, acesta ajunge să-l înțeleagă, să-l simpatizeze și chiar să-l apere, deoarece stilul lingvistic al naaratorului crează un fel de intimitate între cititor și personaj.

Aspecte Negative:

Această carte nu este pentru cei cu prejudecăți. Cu toate că nu conține scene explicite, există informații atent plasate care lasă loc intuiției în ceea ce privește relația sexuală dintre Humbert Humbert și Dolores.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

POST A COMMENT.