Recenzie ”Lolita” de Vladimir Nabokov

by | Nov 22, 2014 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA LOLITA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

lolita carteLolita a fost și este în continuare considerată de multe persoane o carte tabu. Cu toate că în trecut a fost considerată o lectură interzisă, de-a lungul timpului a început să fie acceptată de cititori intrigați din întreaga lume.

Humbert Humbert, naratorul cărții, își mărturisește slăbiciunea și atracția puternică pentru pubere pe care le numește într-un mod relativ mistic nimfete.

Aceste sentimente privind fetele de 12 ani au fost cauzate de o întâmplare traumatizantă din viața unui tânăr Humbert, un copil care se îndrăgostește de Annabelle, cu doar câteva luni mai mică decât el. Annabelle moare prematur din cauza unei boli, ceea ce lasă o mulțime de resentimente unui puber junior.

La maturitate Humbert este mistuit de pasiunea lui pentru aceste fetițe care îl fascinează, considerând adolescentele și femeile murdare, coapte, creaturi care și-au pierdut inocența după care el tânjea. Cu toate că această dragoste a lui pentru pubere nu s-a materializat și a rămas închisă în sufletul și mintea sa, toate acestea se schimbă.

Atunci când intră în casa unei femei pentru a cere găzduire, o vede pe Dolores Haze, fiica acelei femei, o fată de 12 ani de care se îndrăgostește nebunește.

Timpul trece, iar obsesia și pasiunea lui Humbert trece dincolo de puterile sale. Lo, așa cum este poreclită mica nimfetă, îi intră pe sub piele bărbatului, ghicind slăbiciunea sa. Pentru a putea rămâne în continuare în casa mamei lui Dolores care se îndrăgostise de Humbert, acesta decide să se căsătorească cu ea.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Vladimir Nabokov

Din noroc, ar putea spune unii, mama nimfetei suferă un accident de mașină exact în clipa în care află de obsesia nefastă a lui Humbert care devinde așadar singurul responsabil pentru Dolores. Decide să pornească la drum cu aceasta prin întreaga Americă începând, astfel, primele relații cu Lo.

Legătura lor bolnăvicioasă, perversă, continuă atunci când se stabilesc într-un orașel iar Lo este înscrisă la o școală. Începe să se simtă atrasă de băieți de vârsta ei, ceea ce îl înnebunește pe Humbert, iar faptul că Dolores crește și se schimbă îl pune în alertă.

Un străin îi urmărise de multă vreme pe cei doi și Lo reușește în cele din urmă să scape din mâinile lui Humbert. Acesta dorește însă răzbunare și nu se poate îndepărta de influența mult iubitei sale nimfete.

Privită din unghiuri diferite, această poveste poate fi una despre un pedofil care supune o copilă la întâmplări inumane sau poate fi o poveste de dragoste sinceră și pasională care orbește, îmbolnăvește, dăinuiește o viață întreagă.

🔥 CARTEA LOLITA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Lolita
Autor: Vladimir Nabokov
An apariție : 2011
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 361
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 22.11.2014
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Cu toate că subiectul este unul controversat, din punct de vedere literar Lolita este o capodoperă. Cu toate că la început cititorul găsește în Humbert un om vrednic de dispreț, acesta ajunge să-l înțeleagă, să-l simpatizeze și chiar să-l apere, deoarece stilul lingvistic al naaratorului crează un fel de intimitate între cititor și personaj.

Aspecte Negative:

Această carte nu este pentru cei cu prejudecăți. Cu toate că nu conține scene explicite, există informații atent plasate care lasă loc intuiției în ceea ce privește relația sexuală dintre Humbert Humbert și Dolores.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Și-am privit cu toții spre cer…” de Tommy Wallach

Recenzie ”Și-am privit cu toții spre cer…” de Tommy Wallach

Cea mai frumoasă perioadă din viața unui om este adolescența, respectiv anii de liceu. Cel mai bun jucător e baschet, Peter, se teme de acest lucru. Eliza numără orele până când va scăpa de Seattle, orașul său natal și de reputația sa. Anita, este o fată cu o viață...

Recenzie ”Lumina unui nou început” de Agnès Martin-Lugand

Recenzie ”Lumina unui nou început” de Agnès Martin-Lugand

Titlu: Lumina unui nou început Titlu-original: À la lumière du petit matin Autor: Agnès Martin-Lugand Editura: Trei An apariție: 2018 Număr de pagini: 352 Am auzit prima dată de Agnès Martin-Lugand de la o prietenă ce abia aștepta să meargă la faimoasa lansare a...

Recenzie ”În ape adânci” de Paula Hawkins

Recenzie ”În ape adânci” de Paula Hawkins

Titlu: În ape adânci Titlu-original: Into the Water Autor: Paula Hawkins Editura: Trei An apariție: 2017 Număr de pagini: 432 Paula Hawkins este autoarea celui mai bine vândut roman New York Times, Fata din tren, a scris un thriller plin de suspans și provocator, În...

Denisa Mona este redactor Booknation.ro de 2147 zile și a scris până acum 47 articole. Se află pe poziția 26 din 146 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Denisa Mona aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
nadia spiridon
nadia spiridon

Pai asta e recenzie sau rezumat?:))

leafman90Ruben-Laurentiu

nu stie diferenta :p