Recenzie ”Lolita” de Vladimir Nabokov

de | nov. 22, 2014 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA LOLITA ARE REDUCERE PE:

lolita carteLolita a fost și este în continuare considerată de multe persoane o carte tabu. Cu toate că în trecut a fost considerată o lectură interzisă, de-a lungul timpului a început să fie acceptată de cititori intrigați din întreaga lume.

Humbert Humbert, naratorul cărții, își mărturisește slăbiciunea și atracția puternică pentru pubere pe care le numește într-un mod relativ mistic nimfete.

Aceste sentimente privind fetele de 12 ani au fost cauzate de o întâmplare traumatizantă din viața unui tânăr Humbert, un copil care se îndrăgostește de Annabelle, cu doar câteva luni mai mică decât el. Annabelle moare prematur din cauza unei boli, ceea ce lasă o mulțime de resentimente unui puber junior.

La maturitate Humbert este mistuit de pasiunea lui pentru aceste fetițe care îl fascinează, considerând adolescentele și femeile murdare, coapte, creaturi care și-au pierdut inocența după care el tânjea. Cu toate că această dragoste a lui pentru pubere nu s-a materializat și a rămas închisă în sufletul și mintea sa, toate acestea se schimbă.

Dacă îți place recenzia cărții LOLITA, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Vladimir Nabokov

Atunci când intră în casa unei femei pentru a cere găzduire, o vede pe Dolores Haze, fiica acelei femei, o fată de 12 ani de care se îndrăgostește nebunește.

Timpul trece, iar obsesia și pasiunea lui Humbert trece dincolo de puterile sale. Lo, așa cum este poreclită mica nimfetă, îi intră pe sub piele bărbatului, ghicind slăbiciunea sa. Pentru a putea rămâne în continuare în casa mamei lui Dolores care se îndrăgostise de Humbert, acesta decide să se căsătorească cu ea.

Din noroc, ar putea spune unii, mama nimfetei suferă un accident de mașină exact în clipa în care află de obsesia nefastă a lui Humbert care devinde așadar singurul responsabil pentru Dolores. Decide să pornească la drum cu aceasta prin întreaga Americă începând, astfel, primele relații cu Lo.

Legătura lor bolnăvicioasă, perversă, continuă atunci când se stabilesc într-un orașel iar Lo este înscrisă la o școală. Începe să se simtă atrasă de băieți de vârsta ei, ceea ce îl înnebunește pe Humbert, iar faptul că Dolores crește și se schimbă îl pune în alertă.

Un străin îi urmărise de multă vreme pe cei doi și Lo reușește în cele din urmă să scape din mâinile lui Humbert. Acesta dorește însă răzbunare și nu se poate îndepărta de influența mult iubitei sale nimfete.

Privită din unghiuri diferite, această poveste poate fi una despre un pedofil care supune o copilă la întâmplări inumane sau poate fi o poveste de dragoste sinceră și pasională care orbește, îmbolnăvește, dăinuiește o viață întreagă.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA LOLITA CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: LOLITA
Autor: Vladimir Nabokov
An apariție : 2011
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 361
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 5680

Alte recenzii de la Vladimir Nabokov:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Versetele satanice” de Salman Rushdie

Recenzie ”Versetele satanice” de Salman Rushdie

Cred că nu mai e nevoie să vă spun că Rushdie îmi place din ce în ce mai tare datorită excentricității stilului și poveștilor imaginate. Este unul dintre cei mai erudiți scriitori pe care i-am citit de-a lungul timpului și continuă să mă surprindă cu originalitatea...

Recenzie ”Daneza” de David Ebershoff

Recenzie ”Daneza” de David Ebershoff

Daneza spune povestea neobişnuită de dragoste dintre Einar Wegener, primul bărbat din lume care a trecut printr-o operaţie de schimbare a sexului, şi soţia sa, Greta Wegener, pictoriţă şi ilustratoare daneză. Cred că scrierea acestei povești a fost o treabă...

Recenzie „Intenții ascunse” de Lauren Asher

Recenzie „Intenții ascunse” de Lauren Asher

Astăzi vorbim despre o serie extreeeeeeeeeem de populară pe Tik Tok și care aparent, face ravagii în rândul cititoarelor. Seria lui Lauren Asher a fost primită foarte bine și sincer, mă simt ca un Grinch literar atunci când vorbesc cu mai puțin entuziasm despre o...

0 0 votes
Article Rating
Denisa Mona este redactor Booknation.ro de 3112 zile și a scris până acum 47 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Denisa Mona aici.
Subscribe
Notify of
guest

2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
nadia spiridon

Pai asta e recenzie sau rezumat?:))

nu stie diferenta :p