Recenzie ”Lolita” de Vladimir Nabokov

de | nov. 22, 2014 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

lolita carteLolita a fost și este în continuare considerată de multe persoane o carte tabu. Cu toate că în trecut a fost considerată o lectură interzisă, de-a lungul timpului a început să fie acceptată de cititori intrigați din întreaga lume.

Humbert Humbert, naratorul cărții, își mărturisește slăbiciunea și atracția puternică pentru pubere pe care le numește într-un mod relativ mistic nimfete.

Aceste sentimente privind fetele de 12 ani au fost cauzate de o întâmplare traumatizantă din viața unui tânăr Humbert, un copil care se îndrăgostește de Annabelle, cu doar câteva luni mai mică decât el. Annabelle moare prematur din cauza unei boli, ceea ce lasă o mulțime de resentimente unui puber junior.

La maturitate Humbert este mistuit de pasiunea lui pentru aceste fetițe care îl fascinează, considerând adolescentele și femeile murdare, coapte, creaturi care și-au pierdut inocența după care el tânjea. Cu toate că această dragoste a lui pentru pubere nu s-a materializat și a rămas închisă în sufletul și mintea sa, toate acestea se schimbă.

Atunci când intră în casa unei femei pentru a cere găzduire, o vede pe Dolores Haze, fiica acelei femei, o fată de 12 ani de care se îndrăgostește nebunește.

Timpul trece, iar obsesia și pasiunea lui Humbert trece dincolo de puterile sale. Lo, așa cum este poreclită mica nimfetă, îi intră pe sub piele bărbatului, ghicind slăbiciunea sa. Pentru a putea rămâne în continuare în casa mamei lui Dolores care se îndrăgostise de Humbert, acesta decide să se căsătorească cu ea.

Din noroc, ar putea spune unii, mama nimfetei suferă un accident de mașină exact în clipa în care află de obsesia nefastă a lui Humbert care devinde așadar singurul responsabil pentru Dolores. Decide să pornească la drum cu aceasta prin întreaga Americă începând, astfel, primele relații cu Lo.

Legătura lor bolnăvicioasă, perversă, continuă atunci când se stabilesc într-un orașel iar Lo este înscrisă la o școală. Începe să se simtă atrasă de băieți de vârsta ei, ceea ce îl înnebunește pe Humbert, iar faptul că Dolores crește și se schimbă îl pune în alertă.

Un străin îi urmărise de multă vreme pe cei doi și Lo reușește în cele din urmă să scape din mâinile lui Humbert. Acesta dorește însă răzbunare și nu se poate îndepărta de influența mult iubitei sale nimfete.

Privită din unghiuri diferite, această poveste poate fi una despre un pedofil care supune o copilă la întâmplări inumane sau poate fi o poveste de dragoste sinceră și pasională care orbește, îmbolnăvește, dăinuiește o viață întreagă.

Titlu: LOLITA
Autor: Vladimir Nabokov
An apariție : 2011
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 361
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 6070

Alte recenzii de la Vladimir Nabokov:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Denisa Mona a fost redactor Booknation.ro și a scris 47 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Denisa Mona aici.
Subscribe
Notify of
guest

2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
nadia spiridon

Pai asta e recenzie sau rezumat?:))

leafman90Ruben-Laurentiu

nu stie diferenta :p