Recenzie ”Hotelul New Hampshire” de John Irving

Titlu: Hotelul New Hampshire
Autor: John Irving
An apariție : 1997
Editura: RAO
Nr. Pagini: 570
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 9.03.2017
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

John Irving, născut în anul 1942, a fost antrenor de lupte, actor, prozator și scenarist.

Actul scriitoricesc al lui John Irving este unul nonconformist, pigmentat cu personaje și întâmplări atipice, care adeseori își dovedesc puternica personalitate prin ieșirea din matca canonicului.

Cu un bine dezvoltat simț al proporției, chiar și în cele mai imprevizibile situații, scriitorul american demontează clișeele cu o maiestuozitate impetuoasă a condeiului, croșetând realul și irealul într-un covor al existențelor precare, aflate mai mereu în căutarea unui drum propriu.

Cam asta se întâmplă și în romanul ” Hotelul New Hampshire”, într-o pleiadă de personaje imprevizibile care trăiesc ”complexa simplitate” a vieții într-un ritm propriu, între extrovertire și introvertire, pavându-și scurgerea zilelor cu intensitatea unor simțiri cotropitoare.

Deși pare a fi urmat pașii tradiționali ai unie saga, totuși ”Hotelul New Hampshire” este cu mult mai mult de atât, pentru că în această carte nu se răsfiră vreun istoricism colectiv, nici măcar unul al societății.

Aici găsim stropi de trăire intensă, gravată într-o spirală pe care, nici măcar un singur personaj al cărții nu poate preciza cu exactitate dacă o urcă sau o coboară.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de John Irving.

Personajele create de Irving sunt de o complexitate extraordinară, fiind imposibil de încadrat într-o anumit categorie.

Cu dese coborâri și urcări, personajele din ” Hotel New Hampshire” se lasă prinse într-un continuu naufragiu unde lumina și întunericul alternează într-un joc capricios numit destin imprevizibil.

Existența personajelor din acestă carte par uneori că trăiesc după principiul vaselor comunicante, alteori însă poveștile lor de viață par a fi neînduplecate linii paralele care refuză să creadă în aleatoriile intersectări.

Fără absolut nicio tentă nihilistă în mesajele sale John Irving dărâmă barieră după barieră, zidurile unor principii absurde, dorind să așeze în felul de a fi al oricărui individ conștiința propriei conștiințe în numele unei necesare individualități.

ACUM GĂSEȘTI HOTELUL NEW HAMPSHIRE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

Fina filosofie a personajului principal așează personajele într-o lumină care nu etalează ci ascunde.

Aspecte Negative:

Anumite încercări de împletire a realului cu irealul nu sunt chiar atât de reușite.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.