Recenzie ”Încleștarea regilor” (Cântec de gheață și foc #2) de George R.R. Martin

Titlu: Încleștarea Regilor (cântec De Gheață și Foc #2)
Autor: George R.R. Martin
An apariție : 2013
Editura: Nemira
Nr. Pagini: 968
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Diana Daniela Macovei
Publicată la 8.11.2016
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Încleștarea regilor” (Cântec de gheață și foc #2) de George R.R. Martin
Acordă o notă

ACUM GĂSEȘTI ÎNCLEȘTAREA REGILOR (CÂNTEC DE GHEAȚĂ ȘI FOC #2) PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

inclestarea-regilor-george-r-r-martin

Încleştarea regilor ne aduce naratori noi, astfel putând arunca câte un ochi “şi în curtea vecinului”.

Prim planul este luat însă de Tyrion Lannister, urmat îndeaproape de Arya Stark. Mai apoi cunoaştem povestea şi prin ochii lui: Sansa, Bran, Jon, Catelyn, Daenerys, Davos şi Theon.

Încleștarea regilor ne prezintă Cele Şapte Regate în plin colaps şi cu patru regi ce vor aspira la Tronul de Fier. Regele Robert a murit, nemilosul Joffery a devenit noul rege, iar Cersei preia frâiele regatului, din umbră.

Rândurile familiei Stark au fost rărite. Eddard Stark a fost acuzat de trădare şi decapitat, Joffrey arătând astfel ”milostenie” în fața Sansei Stark, prizonieră la Debarcaderul Regelui.

Robb Stark preia comanda asupra Nordului distrugând rândurile lui Tywin Lannister și capturându-l pe Jaime Lannister și este numit de nobilii săi, Rege al Nordului.

Renly Baratheon şi Stannis Baratheon, se războiesc pentru Tronul de Fier, iar picanteriile din culise ne sunt prezentate prin intermediul lui Catelyn Stark şi Davos.

Un tron. Un regat. Patru regi. Până la urmă cine va câștig? Clar este faptul că lupta se dă cu adversarii greșiți. Cine sunt aceștia? Descoperiți în paginile romanului Încleștarea regilor.

Încleștarea regilor este ca o tragi-comedie pentru unii dintre eroii noștri. Arya se uită la oamenii din jur și nu mai înțelege pe cine să urască cel mai mult, fiecare element uman fiind mai lipsit de inteligenţă decât altul. Sansa este total ruptă de poveștile ei despre cavaleri, descoperind cruzimea de sub armura așa zisului cavaler. Catelyn privește amărâtă la toți autointitulații regi care luptă contra inamicului greşit.

M-am uitat la serialul Urzeala Tronurilor fascinată la început de lupii străvechi. Apoi, am ”frunzărit” serialul, fascinată și de Arya și Daenarys. Acum citesc cărțile cu aceeași fascinație pentru lupi și Arya, dar pe Daenarys am schimbat-o cu Tyrion.

Tyrion Lannister a dovedit că are mintea lui Eddard Stark dar viclenia Lannisterilor, cum el însuși a menționat. Dacă celelalte Mâini ale Regelui erau prea nobile pentru a arunca cu noroi și a juca murdar întocmai ca şi Regina Cersei, el, Tyrion, nu. Și joacă perfect. Dacă zeii vor fi mai mult de partea lui asta rămâne de văzut.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de George R.R. Martin.

Despre Arya, nu știu ce să cred. Pe de o parte îi pun curajul pe seama ignoranței copilăriei. Pe de altă parte tind să cred că războiul în care destinul a aruncat-o brusc a maturizat-o și a scos la lumină acea forță lăuntrică care mai ieri era arborată drept revoltă copilăroasă. Cert este că Arya este un personaj complex și demn de a fi urmărit. În ciuda faptului că este doar o copiliță, nu este scutită de moarte, chin și o luptă continuă pentru viața ei. Cine ar fi crezut că un maestru de dans îi vor preda de fapt arta supraviețuirii.

Daenarys, câștigă trei dragoni, dar pierde un kalasar și pe al ei Khal Drogo, precum și pe fiul nenăscut. Trei dragoni și o mână de oameni loiali însă, va fi tot ce-i trebuie unei regine cu trup de copiliță și înțelepciune de bătrân. Pașii o vor purta pas cu pas, în ritm lent ce-i drept, spre noi oportunități. Dacă va ști să profite de aceste noi uși deschise, asta rămâne de citit în filele romanului.

Mi s-a părut interesant comportamentul lupilor. Loiali, sunt ca umbra stăpânului. Lady, blândă și îmblânzită întocmai ca manierata Sansa. Culmea e că odată cu moartea lupoaicei Lady, toată garda Sansei a dispărut, ea fiind tot mai atacată atât fizic cât și psihic.

Nymeria, fugărită de Arya pentru a-i salva viața, este simțită de asemenea ca pe un suflu vital dispărut. Dar în același timp tăria supranaturală a Aryei poate fi simțită și ca un suflu venit de la Nymeria care sigur cutreieră pădurile încontinuare. Sunt curioasă dacă cele două vor mai avea șansa revederii.

Pe Bran, Vara l-a salvat de la moarte, atunci când s-a atentat la viața lui. Și de asemenea este prezent mereu pentru a-l păzi. Bran îşi va vedea lupul ca o extincție a propriului corp. Câinele Lăţos este la fel de neîmblânzit ca şi sentimentele confuze ale lui Rickon.

De actele de vitejie ale lui Robb se vorbește mereu, dar și mai des se vorbește de imensul lup care-l însoțește și cu care luptă umăr la umăr.

Pe Jon, Nălucă îl salvează de morții reveniţi la viață şi este primul care simte şi dă alarma de pericol. Pe urmele omenilor liberi, pe Jon îl va aștepta numeroase primejdii, însă în cazul lui, Nălucă va fi mult mai capabil de a-l ține alert. Jon și Năluca sunt singurii care par independenți unul de celălalt și totuși unul și același.

Arya Stark va întâlni în Încleștarea regilor maestrul ce-i va deschide drumul spre un nou destin, asta dacă va avea înțelepciunea de a se folosi de oprtunitate.

Bran are o menire dictată de zei, dar care va fi aceea, rămâne de văzut.

M-am bucurat să văd că serialul a deviat de la romane. Astfel ne putem bucura și de un serial minunat dar și de o serie fantastică. E ca și cum ai urmări două lucruri preferate care deși asemănătoare, merg totuși în paralel.

ACUM GĂSEȘTI ÎNCLEȘTAREA REGILOR (CÂNTEC DE GHEAȚĂ ȘI FOC #2) PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

O serie de nota 10, ce pot spune mai mult. Sute de pagini, zeci de destine și multă multă curiozitate și acțiune.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

  1. Diana Daniela Macovei Diana Daniela Macovei
    Reply

    Garantat o să-i placă și cărțile la fel de mult ca și serialul, dacă nu mai mult chiar 🙂

POST A COMMENT.