Recenzie “Iureşul săbiilor” (Cântec de gheaţă şi foc #3) de George R.R. Martin

by | Nov 19, 2016 | Beletristică, Ficțiune, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți, Suspans

🔥 CARTEA IUREŞUL SĂBIILOR (CÂNTEC DE GHEAŢĂ ŞI FOC #3) ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

iuresul-sabiilor-george-r-r-martinEste oficial. Dacă despre serial putem afirma că ne place, despre cărţi spunem că le adorăm de-a dreptul.

Iureşul săbiilor îmi place şi mai mult dat fiind că în fruntea naratorilor se află Arya şi multele ei peripeţii ca lup singuratic.

De asemenea avem naratori noi atât din tabăra inamicului, unde lui Tyrion Lannister i se alătură în postura de narator şi Jaime Lannister, cât şi în tabăra aliaţilor, unde postul de narator al Rondul de Noapte este preluat de Samwell Tarly.

Trădări, magie neagră şi decizii nechibzuite. Prin asta se caracterizează Iureşul săbiilor, volumul trei din seria Cântec de gheaţă şi foc.

Unele personaje vor alege prin intermediul dragostei drumul pierzaniei, alţii se vor afunda într-o magie al cărei stăpân poate fi sau nu de partea lor, iar alţii vor ajunge din asupritori, asupriţi.

Naratorul Jon va schimba tabăra. Dar nu neapărat din dorinţa sa. Într-o escapadă de cercetare, Jon este ales pentru grupul de cercetaşi de Qhorin Halfhand. Împreună vor încerca să descopere ce anume caută Mance Rayder şi grupul lui de sălbatici în pustietatea Colţilor de Gheaţă. Soarta nu este prea blândă însă cu Jon Snow care se va vedea pus în postura de trădător şi printr-o festă jucată de Halfhand să se infiltreze în grupul sălbaticilor. Cum şi va reuşi oare Jon Snow să-şi ducă misiunea până la capăt?

În acelaşi timp Samwell Tarly, fiu de lord, obligat de propriul său tată să se înroleze în Rond pentru că îl considera nedemn să-i fie moştenitor, ne va prezenta evenimente cutremurătoare despre oamenii Rondului de Noapte. Căpitanul Mormont şi tot grupul său de cercetaşi vor fi atacaţi de către Ceilalţi. Vom descoperi o teroare rece despre care oamenii Zidului au uitat şi împotriva cărora vor avea nevoie de arme noi. Samwell Tarly, laşul autoproclamat va fi pus în postura de a-şi învinge laşitatea. Oare vor reuşi eroii noştri să-şi învingă inamicii înrudiţi deja cu moartea?

Daenerys îşi face tot mai mulţi duşmani pe oriunde trece, fie că-i doresc moartea pentru sângele său targaryan, fie pentru că-i doresc dragonii. Ser Jorah, cavalerul ei de încredere, doreşte mult mai mult decât poate avea. Mă întreb dacă el nu va fi cumva unul din protagoniştii din profeţia trădării destinată lui Daenerys.

Jaime Lannister îşi primeşte dreptul de a fi compătimit, în ceea ce mă priveşte. În ciuda reputaţiei lui de Regicid, ucigaş al regelui Nebun, Aerys, Jaime a fost o victimă, dar şi un călău ce a pus punct a ceea ce el considera a fi crud. Nu mulţi şi-ar fi asumat acest rol pentru ceea ce ar fi considerat pacea din viitor.

Robb se lasă în voia inimii şi se îndreaptă spre pierzanie. Cine îi va aduce sfârşitul şi de ce, asta aflaţi pe cont propriu. Vânt Cenuşiu îşi pierde şi el respectul, şi odată cu pierderea lupului şi Robb îşi pierde apărarea din partea zeilor. Se pare că la finalul zilei lupii au o importanţă mai mare decât o pot ghici protagoniştii noştri.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de George R.R. Martin

Davos, Lordul Ceapă, va încerca să-l apere pe Regele Stannis de influenţa lui Melisandre şi a ei religie întunecată. Însă de fiecare dată, pare că Melisandre este cu un pas înaintea lui. Va reuşi oare Davos să-şi salveze regele fără a-şi pierde capul?

Sansa, spre deosebire de Arya, preferă să trăiască în continuare într-o lume iluzorie şi să se îmbete cu vise irealizabile. Clanul Lannister îi va spulbera, ca de fiecare dată, orice şansă de visare şi o va închide şi mai mult în colivia şi aşa strâmtă. Cum vor reuși acest lucru, aflați în paginile romanului Iureșul săbiilor.

În ceea ce o priveşte pe Arya, de fiecare dată când mai are un pic şi ajunge la ai ei, se întâmplă ca cineva să-i iasă în cale şi să o întoarcă din drum. E ca şi cum ar lupta împotriva curentului. Va putea ea totuşi să învingă neînduplecatul curent? În toată această bătălie un lucru îi va fi clar însă: să recunoşti că eşti un Lup nu-ţi va fi niciodată de nici un ajutor şi e de preferabil să rămâi un şoarece insignifiant.

 Winterfell nu mai există datorită trădării lui Theon, o trădare care-i va aduce un viitor sumbru de asemenea. Ajuns într-un morman de cenușă, Lupii Stark și-au pierdut casa mult iubită. Iar Bran se vede nevoit să pornească la îndemnul lui Jojen şi Meera spre nord, pentru a găsi un învăţător în artele religiei vechi. Dacă îl vor găsi şi cum îi va fi de ajutor, asta rămâne de văzut.

În acest volum trăirile lupilor se contopesc tot mai mult cu visele stăpânilor într-atât de mult că nu mai ştim unde începe visul şi unde se termină realitatea.

Atât Bran cu ale lui viziuni, cât şi Jon şi Arya vor resimţi tot mai mult forţa şi vitalitatea lupilor cu toate că nu vor fi conştienţi de acest lucru.

Iureşul săbiilor este ca o completare a evenimentelor din Încleştarea regilor, aducând piesele de puzzle, lipsă, la imaginea de ansamblu. Ca într-un carusel ameţitor vom sări dintr-o tabără în alta, de pe un teritoriu pe altul şi vom afla noi lucruri despre personaje. Vom asista la dispariția unor regi și la renașterea altora.

Iureşul săbiilor demonstrează încă o dată că seria Cântec de gheaţă şi foc ţine să nu dezmintă şi-i făureşte cititorului un tărâm fascinant în care se va pierde tot mai mult şi unde evenimentele vor continua să-l ţină cu sufletul la gură.

― Orice om care nu e pe placul Vântului Cenuşiu e un om pe care nu-l vreau în preajma ta. Lupii aceştia sunt mai mult decât lupi, Robb. Trebuie să ştii asta. Cred că zeii ni i-au trimis. Zeii tatălui tău, vechii zei ai nordului. Cinci pui de lup, Robb, cinci pentru cinci copii Stark.

 

🔥 CARTEA IUREŞUL SĂBIILOR (CÂNTEC DE GHEAŢĂ ŞI FOC #3) ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Iureşul Săbiilor (cântec De Gheaţă şi Foc #3)
Autor: George R.R. Martin
An apariție : 2013
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 1208
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 19.11.2016
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Nu sunt mulți autori francezi pe care i-am îndrăgit. Nici cărțile care conțin doar dialog, fără altă narațiune sau descriere, nu sunt preferatele mele. Însă O iubeam de Anna Gavalda este o carte bună și relaxantă pe care o poți citi în maxim trei ore. Are aproape 180...

Recenzie „Cineva ca tine” de Cathy Kelly

Recenzie „Cineva ca tine” de Cathy Kelly

A fost nevoie să citesc câteva cărți din colecția Chic ca să-mi dau seama că nu toate sunt simple ChickLit-uri. Pe unele le-am adorat, iar altele nu mi-au plăcut atât de mult. Evident, nu le putem încadra la capodoperele lumii. Însă nici nu le putem ignora. Cineva ca...

Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache

Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache

Un proverb mai vechi povățuiește “Spune-mi cu cine te aduni ca să-ţi spun cine eşti.” Cartea lui Claudiu Dumitrache este ca un Yin & Yang frumos împletit, format din talentul său artistic și întrepătruns cu frumusețea exterioară exprimată prin oamenii...

Diana Daniela Macovei este redactor Booknation.ro de 1896 zile și a scris până acum 270 articole. Se află pe poziția 5 din 142 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Daniela Macovei aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments