Recenzie: “Intrati in El Encanto” de Susana Lopez Rubio

by | Oct 14, 2018 | Literatură Contemporană, Literatura Universală, Mister, Recenzii cărți, Romantism, Suspans

🔥 CARTEA INTRATI IN EL ENCANTO ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

De când am citit “Trei metri deasupra cerului” de Federico Moccia, mă declar vinovată. Am făcut o adevărată pasiune pentru literatură spaniolă. Anii din urmă au fost despre literatură nordică, de care nu mă declar întru totul vindecată, dar asta este o cu totul altă poveste.
Revenind însă la literatură spaniolă care vă spuneam că m-a cucerit în ultimul an cu titluri care mai de care mai interesante și cu autori total necunoscuți până în momentul de față, vreau să vă povestesc despre cea mai nouă descoperire literară. “Intrați în El Encanto” este un roman actual, apărut anul acesta în țara noastră. Este de altfel, romanul de debut al autoarei de origine spaniolă Susana Lopez Rubio.

Deși se află la prima sa carte scrisă în materie de literatură, autoarea nu este străină domeniului artelor. Spun asta pentru că este destul de renumită în Spania ca scenarista și realizatoare de televiziune. De asemenea, preda cursuri de master la Universitatea de Cinematografie din Madrid.

“Intrați în El Encanto”, este o poveste cu arome cubaneze. Este o carte plină de culoare, muzică și strălucire, îmbinată între cele două clase sociale ale Havanei anului 1947, bogați și săraci.

Romanul se împarte în trei părți și este prezentat pe două voci. Vocea lui Patricio și vocea Gloriei, cele două personaje principale ale cărțîi, în jurul cărora se desfășoară întreaga acțiune a romanului.

Personajele din “Intrați în El Encanto”

Patricio este un emigrant inimos, fugit din calea Războiului Civil din Spania, dornic să se autodepășească în capitala Cubei, Havana. Tânăr, frumos, tupeist și absolut falit dar cu încrederea că viața îi va surâde în Havana.

Alături de Patricio își încearcă norocul în capitala cubaneză și fratele unei foste iubite de-a acestuia, Grescas precum și un lustragiu venit din provincie, Guzman. Mai diferiți decât cei trei, nu cred că se poate. Dar pe principiul extremele se atrag, prietenia lor este cu adevărat memorabilă.

Gloria pe de altă parte este tânăra soția a celui mai mare mafiot local, Cesar Valdez. Este o frumusețe cubaneză pasionată de știință și de Albert Einstein. Maturizată mult prea devreme, când este obligată să se mărite la 14 ani și abuzată sexual de un soț cu mulți ani mai în vârstă decât ea.

Cesar Valdez este pur și simplu omul dispus să calce peste cadavre, la propriu pentru a-și atinge scopurile. Nu ține cont de absolut nimeni și nimic, nici chiar de sentimentele fiicei sale atunci când îi omoară câinele dintr-un simplu capriciu. Cu poliția și toată politică în palmă, scapă cu basma curată de fiecare dată. Așa că nu este o problemă nici măcar faptul că are apucături de pedofil, ca să nu mai vorbim de șirul de cadavre pe care le lasă în urmă lui pe oriunde trece.

Cum era vorba aceea? Banii pot cumpără orice, sau mă rog cel puțin pot îmbracă în glamour toate rănile sufletești, și cele fizice uneori. Asta este cel puțin părerea Mariței, sora lui Cesar delegată s-o supravegheze constant pe soția acestuia, Gloria.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Susana Lopez Rubio

Destinul joacă feste la “El Encanto”

El Encanto, este cumva un predecesor al mall-urilor din zilele noastre. Este locul în care totul strălucește, de la produsele de firmă și până la privirile clienților uimiți să descopere noutățile în materie de absolut orice de la cosmetice și până la televizorul ce își făcuse deloc subtil apariția pe piață.

“El Encanto, nu avea nevoie de electricitate, zâmbetele clienților ar fi putut să lumineze integral magazinul. Iluzie în stare pură.”

De la clienții simpli, fascinați de scările rulante abia introduse la celebritățile dornice să fie în pas cu modă asemeni Avei Gardner și lui Frank Sinatra sau a conducătorilor lumii de tipul lui Che Guevara, toată lumea dorea să fie parte din atmosfera magică de la El Encanto.

El Encanto era pentru havanezi așa cum Tiffany’s era și încă este pentru englezi. Este din punctul meu de vedere, un personaj în sine.  Este martorul mut al întregilor povești de viață ce se desfășoară între pereții lui.

Când Patricio și Gloria se ciocnesc în magazin este momentul când destinul începe un joc ironic și crud cu viața acestor tineri frumoși. El un simplu angajat cu vise mari, ea o pasăre închisă în colivia unui maniac. Se privesc, se sorb din priviri dar nu au voie să se atingă. Exact ca în vitrină.

“Astfel, lăudatul colț al străzii El Pecado era în realitate, colțul micilor păcate scuzabile: femeile se uitau la vitrine, bărbații la femei și toți erau fericiți.”

Se poate însă mulțumi Patricio s-o iubească doar din priviri pe Gloria? Ce s-ar întâmplă dacă Cesar ar afla despre sentimentele lor ascunse? Vor îndrăzni tinerii îndrăgostiți să îi țină piept lui Cesar?

Dacă ești curios să afli cum s-a finalizat această poveste de iubire ce se desfășoară parcursul mai multor decenii te invit să te delectezi cu ea în serile răcoroase din toamna ce nu se lasă așteptate.

Tot din categoria autori spanioli, vă recomand să încercați și cărțile scrise de Julia Navarro, sunt pline de istorie dar în același timp se învârt în jurul unor personaje cu adevărat remarcabile.

🔥 CARTEA INTRATI IN EL ENCANTO ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Intrati In El Encanto
Autor: Susana Lopez Rubio
An apariție : 2018
Editura: RAO
Nr. Pagini: 396
Limba: Română
Gen Literar: Romance
Publicată la 14.10.2018
Nota recenzorului: 8/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Eu cea de pe locul doi” – volumul II de Cezara Zamfir

Recenzie ”Eu cea de pe locul doi” – volumul II de Cezara Zamfir

De câteva zile le citesc plantelor de pe balcon din volumul II al romanul Eu cea de pe locul doi scrisă de Cezara Zamfir. Ele nu au ascultat și primul volum, încă nu erau născute, dar par acum destul de impresionante. E uimitor cum florile lor sunt mai deschise, mai...

Recenzie ”Noi doi” de Diana Farca

Recenzie ”Noi doi” de Diana Farca

Titlu: Noi doi Autor: Diana Farca An apariție: 2020 Editura: Eleprint Număr de pagini: 167 Despre autor: Diana Farca este o autoare de beletristică care a debutat cu romanul ”La limită”, un roman ce se încadrează la ficțiune, istorie și romance. Următoarea carte...

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Simona Mihalache este redactor Booknation.ro de 643 zile și a scris până acum 45 articole. Se află pe poziția 25 din 143 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Simona Mihalache aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments