Recenzie „Intraţi în El Encanto” de Susana Lopez Rubio

de | iul. 29, 2018 | Beletristică, Ficțiune, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

Intraţi în El Encanto este o combinaţie între iubire fulgerătoare la prima vedere, o festă groaznică a destinului şi pericolul de a-ţi juca cărţile în mijlocul mafiei. Susana Lopez Rubio are un stil propriu de a te relaxa pentru ca mai apoi să te învăluie în fiorii iubirii împletiţi cu cei ai fricii şi a privirilor furişe peste umăr. De asemenea, împleteşte norocul începătorului cu imaginaţia omului ce îşi acceptă personalitatea, valorificând-o la maxim.

Ca model, îl avem pe Patricio, un spaniol ce fuge din ţara lui măcinată de război şi sărăcie, în Cuba. Fără o leţcaie în buzunar, purtând cu sine doar o îndrăzneală feroce şi o imaginaţie pe măsură, Patricio are parte de un noroc chior, aflat în buzunarele celor ce mizează pe o ultimă mână, indiferent că pare fără şanse de izbândă.

Mai întâi are şansa de a-l întâlni pe Grescas, fratele unei iubiri de-o vară a lui Patricio, ce îi pecetluieşte o prietenie straşnică, la care se va alătura şi Guzman. Aparent, fără a avea calităţi comune, cei trei devin prieteni la cataramă tocmai datorită deosebirilor dintre ei. Împreună par a aduna toate stele universului întru favoarea lor.

După cum bine-mi zisese Guzman: „Pentru a nu mai fi sărac, primul pas este să nu mai pari aşa.”

Imaginaţia şi flerul de magician al cuvintelor, îi vor deschide lui Patricio, uşile minunatul El Encanto. O locaţie exclusivistă celor bogaţi, unde cele mai mari dorinţe li se pot îndeplini, o locaţie unde delicatesele culinare se împletesc cu magazinele luxoase, un rai al vedetelor de oriunde, El Encanto se transformă în viaţa şi destinul lui Patricio.

Aici va cunoaşte iubirea adevărată, va ţese poveşti magice, va vindeca suflete şi va cunoaşte cruzimea. El Encanto se va transforma în paradisul propriilor sentimente şi-i va inscripţiona pe suflet cele mai mari coşmaruri. Marea dragoste se va numi Gloria, iar cel mai groaznic coşmar va purta numele de Cesar Valdes.

Cap al mafiei cubaneze, de o atrocitate aproape malefică, Cesar i-a distrus visele şi copilăria Gloriei, furându-i familia şi obligând-o să-i devină soţie la doar paisprezece ani. Corupţia şi legea instaurată de forţa mafiei nu i-a oferit Gloriei nici o şansă de scăpare, obligând-o în schimb la o viaţă searbădă, lipsită de iubire, cu un supraveghetor aprig al fiecărei mişcări, în persoana Maritei, sora lui Cesar, luminată doar de zâmbetul şi inima caldă al frumoasei Daniela, norocul şi sufletul Gloriei şi-a văzut salvarea în ochii propriei fiice.

Asta până când îl întâlneşte pe Patricio. O girafă de porţelan distrusă prin ciocnirea dintre Patricio, un simplu tunar, şi Gloria, soţia unui cap al mafiei, pe holurile din El Encanto, un val de putere şi rebeliune izvorât din sufletul închis în chingile suferinţei al Gloriei şi o panică deosebită născută în ochii lui Patricio gândind la pierderea slujbei sale, le înoadă celor doi nu numai destinele ci şi sufletele.

…i-am dat sfatul pe care eu însămi nu l-am urmat la vremea respectivă: nu trebuie să te dai bătut din prima.

Un obiect din porţelan le vor rescrie destinele, învăţându-l pe unul iubirea şi pe celălalt curajul. Însă când asupra voastră planează mâna feroce al unui mafiot, vieţile pot fi repede curmate. El Encanto îşi poate pierde strălucirea cu aceeaşi rapiditate cu care un om îşi poate pierde viaţa. Timpul se poate opri când doi iubiţi se privesc în ochi, dar şi lumea se poate sfârşi când puterea unui asupritor se revarsă asupra ta.

Ochi care nu văd, inimă care nu simte.

Intraţi în El Encanto m-a ţinut cu sufletul la gură. Pe de o parte am urât-o pe Marita pentru fervoarea cu care se ţinea de ordinul fratelui său, de proasta sa creştere şi inima sa imobilă faţă de suferinţa cumnatei sale. Am ajuns însă ca, în final, să empatizez cu ea. Într-un sfârşit, Marita a fost cu mult mai curajoasă decât a lăsat să se vadă. Şi având în vedere felul feroce şi periculos al fratelui său, pot spune că Marita a încercat să-i ţină în viaţă şi pe Gloria şi pe Patricio, chiar dacă acţiunile întreprinse le-au frânt inima celor doi.

Gloria, pe de altă parte, se afla într-o situaţie fără ieşire. Prinsă în mijlocul vieţii lui Cesar, strâns legată de privirile cercetătoare ale acoliţilor săi, orice şansă de evadare din închisoarea mafiotă i-ar fi fost cu neputinţă. A reuşit să vadă lumea doar prin ochii plini de iubire ai lui Patricio care, în ciuda a ceea ce-i şoptea logica, n-a renunţat niciodată la frumoasa lui Gloria.

Gloria zâmbi şi se uită la cămaşa mea umedă şi pătată.

-Te-am pătat de muci.

-Nu contează. Sunt muci de înger, am răspuns, pe jumătate în glumă, pe jumătate în serios.

Susana Lopez Rubio, prin povestea Intraţi în El Encanto, ne invită să aflăm la ce pericole se poate supune adevărata dragoste, la cum o singură privire îţi poate da peste cap întreaga existenţă, la cât de distructiv poate deveni un cerc dubios şi la câte sacrificii poţi fi capabil pentru strălucirea din ochii iubitei.

…învăţasem că supravieţuitorii nu sunt cei care fac pe nebunii sau pe proştii, ci aceia care nu se dau bătuţi şi, chiar dacă există foarte mari greutăţi în calea lor, continuă să le înfrunte făţiş.

Supravegheaţi de ochii mafioţi ai lui Cesar, cum vor reuşi Gloria şi Patricio să se refugieze în braţele iubirii? De ce va fi capabil Cesar să întreprindă, în cazul în care află de idila soţiei sale? Cum poate iubirea adevărată să dăinuie pentru o viaţă şi mai mult? Acestea sunt întrebări în jurul cărora planează El Encanto, locul extravaganţei, strălucirii şi bogăţiei, dar şi cufărul marilor poveşti.

Intraţi în El Encanto de Susana Lopez Rubio este disponibil pe site-ul Editurii RAO şi în librăriile partenere.

Titlu: INTRAŢI ÎN EL ENCANTO
Autor: Susana Lopez Rubio
An apariție : 2018
Editura: RAO
Nr. Pagini: 400
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1727

Alte recenzii de la Susana Lopez Rubio:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini
Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini

Oare de ce, ceea ce ni se întâmplă în copilărie ne marchează atât de profund întreaga viață? Adulți fiind, nu se presupune că avem puterea de a separa binele de rău cu mai multă ușurință? Unde dispare acel “eram mic și nu știam dar acum înțeleg și reușesc să mă...

Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas
Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas

Am așteptat ceva vreme acest volum și în sfârșit pot spune cu bucurie că a fost tradus și la noi. Dacă îmi aduc bine aminte, eu am citit atât "Corupt" cât și "Hideaway" imediat una după alta, pentru a nu uita intriga și contextul. Acțiunea este destul de complicată și...

Recenzie „Furia” de Alex Michaelides
Recenzie „Furia” de Alex Michaelides

Alex Michaelides este cunoscut pentru două cărți de success, ce pare că au urmat aceeași rețetă - "Pacienta Tăcută" și "Fecioarele". Ambele au avut intrigi palpitante și ne-au pus la încercare capacitatea de detectiv. "Furia" merge pe aceași format, însă promite ceva...

0 0 votes
Article Rating
Diana Daniela Macovei a fost redactor Booknation.ro și a scris 270 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Daniela Macovei aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments