Recenzie „Ioșca”, de Cristian Fulaș

de | aug. 31, 2021 | Recenzii cărți

Ioșca este un roman narativ, având o acțiune ce se desfășoară pe toată perioada vieții personajului principal. Un bătrân trecut prin necazuri, pierderi și neajunsuri, ce se mulțumește cu o viață extrem de simplă. Acesta se rezumă la absolut strictul necesar supraviețuirii și o mână de oameni ce îi devin prieteni.

Am adorat felul în care autorul a așternut povestea pe hârtie. Jocurile de cuvinte și de idei au creat pasaje savuroase, simple și complexe în același timp. Se descriu noțiuni despre viață și despre moarte, în viziunea personajelor prezente în roman. Oameni simpli, trecuți prin greutăți, ale căror viață ne este prezentată într-o ordine aleatorie. Acțiunea sare adesea din prezent în diferite momente din trecutul acestora.

Am iubit fiecare personaj în parte! Atât de impecabil au fost creați și atât de verosimili mi-au părut încât mi-a fost imposibil să nu empatizez cu ei, să nu mă atașez de ei și să nu îmi doresc să aflu mai multe despre viața lor.

Autorul a abordat un subiect atât de profund și a prezentat firul vieții atât al lui Ioșca cât și al celor care îl înconjoară. Astfel au fost momente din viața lor, mai puțin plăcute. Dar nu am ce reproșa autorului!

Au existat momente din viața personajelor cu care nu am rezonat, care m-au scârbit chiar, dar toate astea fac parte din viață, toate acestea se întâmplă fie că îmi place sau nu. Faptul că scriitorul a reușit să redea aici atât partea frumoasă a lucrurilor cât și partea urâtă a lor, mi se pare genial!

Despre Cristian Fulaș

Cristian Fulaș este unul dintre scriitorii români contemporani cu care ne putem mândri. A debutat în 2015 cu „Fâșii de rușine”. Cartea i-a adus mai multe premii importante, precum Premiul Observator cultural pentru debut, Premiul Colocviilor „Liviu Rebreanu”, Premiul revistei Accente; în plus a fost nominalizat la Premiile USR pentru debut și la Premiul Cartea Anului al Ziarului de Iași. Alte cărți ce îi aparțin sunt „Jurnal de debutant„, „După plâns”, „Cei frumoși și cei buni”, „Povestea lui Dosoftei”.

A tradus până acum în jur de 50 de cărți în limba română din engleză, italiană și franceză, iar în prezent își dedică timpul pentru a traduce mult-cunoscutul roman al lui Marcel Proust, „În căutarea timpului pierdut”.

Titlu: IOȘCA
Autor: Cristian Fulaș
An apariție : 2021
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 405
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 731

Alte recenzii de la Cristian Fulaș:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Nu sunt o victimă” de Mihaela Pușcașu
Recenzie ”Nu sunt o victimă” de Mihaela Pușcașu

Nu sunt o victimă de Mihaela Pușcașu este precum un jurnal în care autoarea începe să scrie în perioada pandemiei - ocazie cu care și-a așternut sufletul pe hârtie. Scrisul a dovedit că e întotdeauna terapie pentru minte și suflet. Prin scris apar soluții, dispar...

Recenzie “Viața ca un râu” de Shelley Read
Recenzie “Viața ca un râu” de Shelley Read

O dramă atât de frumoasă care îți va răscoli sufletul până la ultima vibrație! Vei încerca sentimente nepământești și multe adevăruri despre viață te vor face să empatizezi cu personajele. Fie ele pozitive sau negative. Nimic nu este povestit la întâmplare: fiecare...

Recenzie „Scythe & Sparrow” de Brynne Weaver
Recenzie „Scythe & Sparrow” de Brynne Weaver

Rose s-a așteptat ca acest oraș să fie ca celelalte — o oprire scurtă în care să-și citească cărțile, să participe la numărul cu circ și să-și urmeze activitățile sale extra curriculare înainte de a pleca din nou pe drum. Dar de data aceasta, lucrurile erau diferite....

0 0 votes
Article Rating
Diana Mîndrilă a fost redactor Booknation.ro și a scris 51 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Mîndrilă aici. Diana Mîndrilă are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Iubesc să citesc, să explorez infinitatea de lumi noi ce îmi descoperă cărțile, să vorbesc și să scriu despre ele. Visez să îmi tapetez pereții cu rafturi pline de cărți și ador cafeaua și ciocolata cu lichior. Cam asta mi-s!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments