Recenzie „Ioșca”, de Cristian Fulaș

de | aug. 31, 2021 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA IOȘCA ARE REDUCERE PE:

Ioșca este un roman narativ, având o acțiune ce se desfășoară pe toată perioada vieții personajului principal. Un bătrân trecut prin necazuri, pierderi și neajunsuri, ce se mulțumește cu o viață extrem de simplă. Acesta se rezumă la absolut strictul necesar supraviețuirii și o mână de oameni ce îi devin prieteni.

Am adorat felul în care autorul a așternut povestea pe hârtie. Jocurile de cuvinte și de idei au creat pasaje savuroase, simple și complexe în același timp. Se descriu noțiuni despre viață și despre moarte, în viziunea personajelor prezente în roman. Oameni simpli, trecuți prin greutăți, ale căror viață ne este prezentată într-o ordine aleatorie. Acțiunea sare adesea din prezent în diferite momente din trecutul acestora.

Am iubit fiecare personaj în parte! Atât de impecabil au fost creați și atât de verosimili mi-au părut încât mi-a fost imposibil să nu empatizez cu ei, să nu mă atașez de ei și să nu îmi doresc să aflu mai multe despre viața lor.

Autorul a abordat un subiect atât de profund și a prezentat firul vieții atât al lui Ioșca cât și al celor care îl înconjoară. Astfel au fost momente din viața lor, mai puțin plăcute. Dar nu am ce reproșa autorului!

Au existat momente din viața personajelor cu care nu am rezonat, care m-au scârbit chiar, dar toate astea fac parte din viață, toate acestea se întâmplă fie că îmi place sau nu. Faptul că scriitorul a reușit să redea aici atât partea frumoasă a lucrurilor cât și partea urâtă a lor, mi se pare genial!

Despre Cristian Fulaș

Cristian Fulaș este unul dintre scriitorii români contemporani cu care ne putem mândri. A debutat în 2015 cu „Fâșii de rușine”. Cartea i-a adus mai multe premii importante, precum Premiul Observator cultural pentru debut, Premiul Colocviilor „Liviu Rebreanu”, Premiul revistei Accente; în plus a fost nominalizat la Premiile USR pentru debut și la Premiul Cartea Anului al Ziarului de Iași. Alte cărți ce îi aparțin sunt „Jurnal de debutant„, „După plâns”, „Cei frumoși și cei buni”, „Povestea lui Dosoftei”.

A tradus până acum în jur de 50 de cărți în limba română din engleză, italiană și franceză, iar în prezent își dedică timpul pentru a traduce mult-cunoscutul roman al lui Marcel Proust, „În căutarea timpului pierdut”.

Ți-a plăcut recenzia cărții IOȘCA?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Cristian Fulaș

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA IOȘCA CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Ioșca
Autor: Cristian Fulaș
An apariție : 2021
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 405
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 31.08.2021
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Har și Destin” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie „Har și Destin” de Jennifer L. Armentrout

-S-a sacrificat pe sine, venindu-ți în ajutor. A făcut-o din cea mai pură iubire. Și-a recăpătat Gloria Apusă. Dar el te-a ales pe tine. A ales să cadă. Jennifer L. Armentrout ar putea să scrie orice și aș iubi fiecare carte în parte. Scriitoare hibrid, Armentrout are...

Recenzie „Doamna England” de Stacey Halls

Recenzie „Doamna England” de Stacey Halls

Doamna England mi-a făcut cu ochiul de când am văzut-o la precomandă pe site-ul Nemira. Am pândit-o, am ocolit-o, am pus-o în coș, am dat-o jos, am pus-o iar...știți circuitul, nu trebuie să vi-l povestesc eu. Cert e că finalul a fost unul fericit și a ajuns la mine...

Recenzie „Doamna Harris cucerește Parisul” de Paul Gallico

Recenzie „Doamna Harris cucerește Parisul” de Paul Gallico

În viață n-ar trebui să colecționăm mașini de lux sau bijuterii de firmă, ci momente de bunătate și amintiri cu oamenii ce ne-au atins sufletul. Doamna Harris este văduvă de douăzeci de ani, fără urmași; a avut o căsnicie trainică și liniștită, și-a iubit și respectat...

0 0 votes
Article Rating
Diana Mîndrilă este redactor Booknation.ro de 276 zile și a scris până acum 50 articole. Se află pe poziția 16 din 51 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Mîndrilă aici. Diana Mîndrilă are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Iubesc să citesc, să explorez infinitatea de lumi noi ce îmi descoperă cărțile, să vorbesc și să scriu despre ele. Visez să îmi tapetez pereții cu rafturi pline de cărți și ador cafeaua și ciocolata cu lichior. Cam asta mi-s!
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments