Recenzie „Iubire amară” de Elena Ferrante

de | feb. 25, 2020 | Recenzii cărți

Eu eram Amalia este finalul cărții Iubire amară scrisă de Elena Ferrante

Cartea se remarcă printr-o încărcătură emoțională puternică, ce îți stârnește curiozitatea încă de la primele pagini. Este un roman scurt care te introduce brusc în realitatea surprinsă între coperțile sale. 

Delia, personajul-narator, află că mama sa a fost găsită moartă pe o plajă, pe care o frecventau ca familie când era copil. Chiar dacă inițial Amalia pornise cu trenul spre Roma pentru a ajunge la aniversarea fiicei sale, ceva o face să se răzgândească și să se abată de la drum. Reușește să îi telefoneze Deliei, oferindu-i niște explicații bizare, ridicându-i niște semne de întrebare.

După înmormântarea mamei sale, Delia se întoarce la Napoli, orașul natal pentru a afla ce s-a întâmplat cu mama sa. Reconstuind pas cu pas traseul acesteia ajunge să se întoarcă în timp, în spațiul copilăriei. Amintirile îi revin în minte precum un puzzle conturând portretul fizic dar și pe cel moral al Amaliei.

Chiar dacă pare că vrea să se distanțeze de mama sa, Delia ajunge să o readucă mereu în prim plan prin complexitatea caracterului său de femeie puternică.

Este un roman ușor de citit, axat pe relația dintre mamă și fiică, dar și pe un trecut marcat de gelozie și violență domestică.

Vă las mai jos un fragment care mie mi-a plăcut cum e construit metaforic, dar și vizual.

Spor la citit!

Când intri în casa unei persoane moarte recent, e greu să o crezi pustie. Casele nu au stafii, ci păstrează efectele ultimelor gesturi de viață. […] m-am gândit că mama mea nu murise, că moartea ei nu fusese decât rezultatul unei lungi și angoasante închipuiri stârnite de cine știe când. Am fost sigură că e în casă, în viață, stând în picioare în fața chiuvetei, spălând farfuriile și vorbind în șoaptă pentru sine. Dar obloanele erau închise, apartamentu era cufundat în întuneric.

Titlu: IUBIRE AMARĂ
Autor: Elena Ferrante
An apariție : 2018
Editura: TREI
Nr. Pagini: 176
Limba: Română
Gen Literar: Alte Genuri
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 461

Alte recenzii de la Elena Ferrante:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Elena Săvulescu a fost redactor Booknation.ro și a scris 17 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Elena Săvulescu aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments