Jane Eyre, unul dintre cele mai cunoscute romane din perioada victoriană, este scris de scriitoarea engleză Charlotte Brontë. Cartea a fost publicată la Londra în  1847 sub pseudonimul Currer Bell. Scriitoarea își publică romanul sub pseudonim masculin pentru că în secolul al XIX-lea drepturile femeilor erau extrem de limítate.

În acest roman Brontë își exprimă revolta față de inegalitățile dintre bărbați și femei în Anglia victoriană. Personajul principal, Jane Eyre, este o tânără puternică, care se luptă pentru drepturile ei. Personalitatea ei contrastează cu trăsăturile pe care societatea le încuraja la femeile din epocă: să fie blânde, supuse, răbdătoare.

 Copiii doamnei Reed vor avea o groază de bani, iar dumneata nimic; trebuie deci să fii umilă şi să încerci a le fi pe plac.

Lumea ciudată și sumbră a acestei cărți este luminată de voința și curajul eroinei principale. Am admirat curajul lui Jane Eyre. Ea privește viața ca pe o luptă. Orfană, fără bani, fără relații, are curajul să protesteze de fiecare dată când este tratată nedrept: de mătușa și verii ei,  de crudul director al școlii Lowood,  de bărbatul de care este îndrăgostită.

Jane Eyre locuiește la Gateshead la mătușa ei, Sarah Reed. Familia Reed nu o suportă și o trimite la Lowood Hall, o școală de caritate pentru orfani. Multe din elevele scolii Lowood mor de tifos, în timp ce celelalte sunt subnutrite și ținute în condiții mizere. Jane reușește să supravietuiască.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Charlotte Brontȅ.

La optsprezece ani dă un anunț la ziar pentru a-și găsi o slujbă. Doamna Fairfax o angajază la Thornfield. Aici se va îngriji de educația Adèlei Varens, o micuță franțuzoaică. Crede că va lucra pentru doamna Fairfax, dar află că proprietarul castelului este domnul Rochester.

Întâlnirea cu misteriosul domn Rochester are loc în împrejurări deosebite. Jane duce o scrisoare la Millcote.  Pe drum ajută un călăreț al cărui cal alunecase pe un petic de gheață. Bărbatul o compară cu o zână și crede că i-a fermecat calul. Așa îl descoperă Jane pe domnul Rochester. Între cei doi se naște o atracție puternică. Oare, în sfârșit, Jane Eyre va găsi căldura unui cămin lângă omul pe care îl iubește?

Charlotte Brontë este sora mai mare a celorlalte două scriitoare: Emily Brontë și Anne Brontë. Ale recenzii despre cărțile surorilor Brontë puteți găsi aici.

Titlu: Jane Eyre
Autor: Charlotte Brontȅ
An apariție : 2018
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 752
Limba: Română
Gen Literar: Romance
Publicată la 17.03.2020
Nota recenzorului: 10/10

Avatar
Autor: Alexandra Mircea
Alexandra e Redactor Foarte Activ
Redactor de 115 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Alexandra Mircea