Recenzie „Jurnalul unei fete greu de mulțumit” de Jeni Acterian

by | Feb 26, 2016 | Literatura Română, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA JURNALUL UNEI FETE GREU DE MULȚUMIT ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Jurnalul unei fete greu de mulțumit de Jeni ActerianÎn urma acestei lecturi, am ajuns să văd în Jeni Acterian un echivalent feminin al lui Mircea Eliade, prin tăria reflecţiilor şi prin cantitatea de pagini citite pe zi – autoarea mărturiseşte că trece de mai multe ori de limita de o mie de pagini pe zi.

Sunt ani buni în care stă de vorbă de la egal la egal cu Emil Cioran, Mircea Eliade, Emil Botta, impresionând printr-o cultură redutabilă. Este obsedată de moarte încă de la o vârstă fragedă şi pare înspăimântată că i-ar putea scăpa lucruri esenţiale nelecturându-le.

Acest crescendo cultural nu o putea duce decât înspre tărâmul filosofiei cu care însă paradoxal nu are prea multe tangenţe, deşi face facultatea de profil din Bucureşti şi aici devine o admiratoare fanatică a lui Nae Ionescu. Este mai degrabă o literată, are un uşor aer salonard, practică o psihologie de fineţe, ajungând să cunoască oamenii într-un mod aproape infailibil şi, totuşi, pătimeşte mult timp de timiditate.

Jurnalul unei fete greu de mulțumit”, cuprinde 27 de caiete, aflate astăzi în fondul Acterian din cadrul Fundației Arhiva Culturală Română. A reușit să fie publicată numai prima parte, din 1932 până în 1947. Această operă este un ghid excelent pentru atmosfera interbelică. Abia la vârsta de 29 de ani îşi întâlneşte iubirea, pe bizantinologul Alexandru Eliad, un personaj despre care e conştientă că nu o merită, care are o mulţime de cusururi, irezistibil însă fizic, atunci când o onorează cu prezenţa. Este mai degrabă un iubit inventat, aproape tot timpul absent de lângă vâltoarea sentimentală numită Jeni Acterian.

Ultimii doi ani din Jurnal sunt aproape o istorie neîntreruptă a acestei pasiuni şi aici nu mai există senzaţia unei memorialistici oarecare, ci a unui pătimaş roman epistolar. În lunga perioadă de care se ocupă jurnalul (1933-1947) ar putea fi distinse două perioade: una a experienţelor intelectuale, alta a celor sentimentale.

Ambele perioade încearcă să perceapă realitatea prin exces de idei sau de sentiment. De aici şi tentaţia dezamăgirii, realitatea este mai inodoră, necioplită, dură, urâtă într-un mod care deseori revoltă sufletul iluzionat şi incandescent al Jeniei. Despre jurnal, autoarea crede că nu poate fi o oglindă a omului, că nu este un reper corect de apreciere. Obsesia reprezentată de problema morţii, obsesie ce a constituit în bună parte raţiunea de a fi a acestui jurnal se poate sintetiza în citatul:

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Jeni Acterian

„Dar e vremea ca să ne retragem fiecare la locul său – eu ca să mor, voi ca să trăiţi. Care din voi sau eu, deţinem ce-i mai bun? Nimeni nu ştie în afară de Dumnezeu.”

În 1938 e revoltată că moartea continuă să existe, chiar dacă admitem că există Dumnezeu: „nu pot admite existenţa lui Dumnezeu dacă ea nu implică nemurirea mea. Asta mi-ar cere o dezinteresare de mine însumi, o umilinţă pe care n-o am. Mai corect spus: faptul că Dumnezeu există nu mă interesează decât dacă şi eu exist. Dacă eu voi muri, existenţa sau non-existenţa lui Dumnezeu devine un lucru complet indiferent şi neinteresant.

Ce legătură mai pot avea eu cu orişice fel de realitate care ar mai putea fi daca eu nu voi mai fi!” Obsesia nemuririi o face chiar să-şi imagineze cum ar fi să nu mai existe timp, cum ar fi fără devenire şi ajunge la concluzia că de fapt devenirea e o moarte continuă. Are senzaţia că „timpul trece inutil. Dar e locul să mă întreb ce anume e util? Tare aş vrea să ştiu.”

Filtrând apele ultimelor fraze, îndrăznesc să realizez următoarea meditaţie: hotărâm o anumită vârstă drept cea mai bună cu putinţă fără să avem habar ce ne rezervă viitorul şi fără să sesizăm discrepanţele uriaşe dintre sinele prezent şi trecut.

Închei recenzia cu următorul mesaj al lui Jeni Acterian din 1934 care poate fi interpretat în două feluri în funcţie de vârsta cititorului: „Singură tinereţea poate salva lumea. Experienţa şi bătrâneţea sunt cei mai redutabili microbi ai omului.”

🔥 CARTEA JURNALUL UNEI FETE GREU DE MULȚUMIT ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Jurnalul Unei Fete Greu De Mulțumit
Autor: Jeni Acterian
An apariție : 2010
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 568
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 26.02.2016
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Despre autor: Andreea Ilie este o adolescentă de doar 15 ani, care a debutat anul acesta, în plină pandemie, cu romanul pentru copii ”În armonie cu natura”. Ea a fost dintotdeauna fascinată de magia și farmecul pădurii  care au inspirat-o să scrie această carte...

Recenzie “Orbi” de Petronela Rotar

Recenzie “Orbi” de Petronela Rotar

Spre rușinea mea de cititor, Petronela Rotar este primul autor român pe care îl citesc. 🙂 Nu mă întrebați de ce nu am dat până acum literaturii noastre o șansă, nu am răspuns, însă vă pot spune că de acum înainte voi vedea lucrurile altfel și voi face o schimbare în...

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Nu sunt mulți autori francezi pe care i-am îndrăgit. Nici cărțile care conțin doar dialog, fără altă narațiune sau descriere, nu sunt preferatele mele. Însă O iubeam de Anna Gavalda este o carte bună și relaxantă pe care o poți citi în maxim trei ore. Are aproape 180...

Oana Catrangiu este redactor Booknation.ro de 1672 zile și a scris până acum 3 articole. Se află pe poziția 99 din 142 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Catrangiu aici.
Îmi plac tare multe lucruri pe lumea asta: lectura, pictura, muzica, dansul, limbile străine, filmele bune, natura, animalele, copiii, florile, drumețiile lungi…Dacă cineva m-ar întreba vreodată ce aș lua cu mine pe o insulă pustie aș răspunde: “Cât mai multe cărți!” Nu degeaba am așezat lectura pe primul plan în ierarhia lucrurilor care mă bucură. Pentru următoarele zece lucruri, autori cunoscuți sau mai puțin cunoscuți au creat imagini fascinante în imaginația mea așternute pe filele de un alb imaculat ale cărților. Deși sunt mândra posesoare a unei biblioteci personale impresionante în care există destule cărți ce merită să fie recitite, nu ezit să cumpăr în continuare cărți, așteptând să descopăr noi autori, noi stiluri și noi personaje interesante.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments