Recenzie „Jurnalul unei iubiri pierdute”, de Eric-Emmanuel Schmitt

de | oct. 18, 2021 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA JURNALUL UNEI IUBIRI PIERDUTE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Când am văzut o nouă carte de Schmitt „în pregătire” și, în special, când am văzut coperta, brusc m-au inundat toate acele stări pe care le asociez cu numele său: dragoste, căldură, bunătate, fericire. Și despre asta ar vorbi coperta. Însă, e doar o mască de voioșie.

Vedeți femeia de pe copertă a cărei chip e-n ceață? Despre ea e vorba. De ce e-n ceață? Deoarece și-a terminat șederea pe Pământ.

Dacă ați trecut prin experiența lui Schmitt, care e și experiența mea, să fiți anunțați de trecerea în neființă a unui om drag prin telefon, acest mesager al morții și durerii, atunci vă asigur că veți retrăi stări pe care atât de mult le vreți inhibate, uitate, de nerepetat.

Cum să trăiești când sprijinul ți-a fost furat? Cum să îndrăznești să-ți vezi de viață, să înveți să trăiești fără EL sau EA?

Moartea transmite un mesaj pe care vrem să-l ignorăm și la care nu vrem să ne gândim: există viață și după EL/EA, poți să te bucuri de o nouă zi, poți să respiri fără ca să te simți vinovat că nu ți-ai însoțit răpusul.

Dar…

A învăța aceste lucruri nu schimbă cu nimic pustietatea, deșertul care ai devenit. Ești nevoit să mimezi zilnic bucuria unei noi zile, să mimezi fapte lăsate în trecut, să mimezi că poți face față.

Schmitt a înmuiat paginile cătții în dor și durere și și-a luat audio de la mama sa cu care împărtășea orice bucurie, orice reușită, orice suspin.

Nu mai puțin interesantă este relația tată-fiu. E.E. Schmitt și-a pierdut tatăl mult înaintea mamei, dar, să zicem așa, a fost o pierdere a unui „străin”, a unui om vulnerabil cu chip de fier. Sincer? Pe lângă faptul că-mi pare rău pentru Schmitt că și-a pierdut ambii părinți, mă bucur că tatăl său nu a ajuns să citească ce scrie-n carte. Cuvintele pe care le alege și evenimentele descrise de Schmitt-fiul ar putea fi prea dureroase pentru un tată care a dus o luptă nedeclarată cu propriul fiu.

Am dat de postări în care cititorii cereau recomandări pentru perioade de disperare, tristețe, melancolie, și recomandări vedeam diverse, de la cărți de dezvoltare personală cu titluri mult prea grăitoar, până la ficțiune care ar vorbi de o altă durere, aparent superioară cea a solicitantului. Însă, deși nu cred că o carte ar putea să vindece în doi pași trei mișcări (cel puțin eu nu am dat de una), aș da problema pe mâna unui psiholog, iar astfel de cărți ca „Jurnalul unei iubiri pierdute” ar putea fi un prieten de suferință cu care, până la urmă, vei încheia un armistițiu ca să poți da fila și începe un nou capitol în propria viață.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții JURNALUL UNEI IUBIRI PIERDUTE?

Vezi toată lista de cărți scrise de Eric-Emmanuel Schmitt sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA JURNALUL UNEI IUBIRI PIERDUTE CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Jurnalul Unei Iubiri Pierdute
Autor: Eric-Emmanuel Schmitt
An apariție : 2021
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 216
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Publicată la 18.10.2021
Nota recenzorului: 8

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ” Între două lumi” de Suleika Jaouad

Recenzie ” Între două lumi” de Suleika Jaouad

Timpul ma pândea ca pe o pradă. Lupta cu leucemia, flirtul și umilința cu grotescul bolii, renunțarea la mândrie, orgoliu, acceptarea iminenței sfârșitului, renunțarea la gânduri de viitor și ancorarea în prezent, cu pași mici zi după zi, încercarea de a profita de...

Recenzie „Acest tărâm al blândeții” de William Kent Krueger

Recenzie „Acest tărâm al blândeții” de William Kent Krueger

Înainte să ajung la final, Acest tărâm al blândeții m-a cucerit iremediabil, dacă e să fiu sinceră până la capăt, a făcut-o de la primul capitol. Am lins-o, n-am citit-o, pe nerăsuflate. Profund, adânc, simplu și pe înțelesul oricui la orice vârstă și nivel, o odisee...

Recenzie „Abis” de Monica Ramirez

Recenzie „Abis” de Monica Ramirez

Abis, al cincilea volum din seria Alina Marinescu, mi-a depășit cu mult așteptările. Într-o recenzie anterioară, la alt roman din această serie, spuneam că Alina renaște și se reinventează, în urma suferinței pierderii lui Alex. Despre acest roman nu știu ce aș putea...

0 0 votes
Article Rating
Cristina Platon este redactor Booknation.ro de 89 zile și a scris până acum 13 articole. Se află pe poziția 27 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristina Platon aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments