Recenzie “La răscruce de vânturi” de Emily Brönte

by | Dec 3, 2020 | Dragoste, Literatura Universală, Recenzii cărți, Romantism

🔥 CARTEA LA RĂSCRUCE DE VÂNTURI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

La răscruce de vânturi este o poveste de dragoste clasică, dar neobișnuită, atipică, toxică, cum ar cataloga-o psihologii din zilele noastre, este povestea de dragoste neîmpărtășită dintre Heathcliff și Catherine. O dragoste, o apropiere și o pliere perfectă a caracterelor, izvorâte dintr-o copilărie marcată de abuzuri și privări de la educație și libertate, într-o familie dezorganizată și ruptă de civilizație.

Legătura celor două personaje este atât de puternică încât nu va putea fi distrusă de distanță, de separare, de infiltrarea altor persoane, de reguli de conduită, de bariere sociale, morale sau de moarte. Cei doi sunt un întreg de la început până la sfârșit deși trăiesc mai multă vreme despărțiți decât împreună. Personalități puternice, dar profund negative, cu temperamente egoiste și răzbunătoare, cei doi se îndrăgostesc, se rănesc și se resping, distrugând totodată și viața celor de lângă ei, dar firul invizibil ce îi leagă continuând să-i readucă împreună.

Unicul gând al vieţii mele este el. Dacă totul ar pieri şi nu ar rămâne decât el, tot aş continua să exist; iar dacă totul ar rămâne şi el ar fi nimicit, universul s-ar transforma într-o lume străină mie şi mi s-ar părea că nu mai fac parte dintr-însa.

Scena poveștii o reprezintă Wuthering Heights, deținută în prezent de Heathcliff, o casă izolată, aflată în bătaia vânturilor aspre și reci. Aici ajunge naratorul nostru, domnul Lockwood, venit să cunoască gazda căsuței pe care o închiriase. Heathcliff este un om ursuz, antisocial, care nu agreează vizitele. Curiozitatea lui Lockwood este declanșată de experiența terifiantă trăită după ce petrece, obligat de vreme, o noapte în casă de la Wuthering Heights. Cea care îi dezvăluie întreaga poveste, o poveste ce se desfășoară pe parcursul a 30 de ani este menajera sa, Nelly Dean care a trăit alături de protagoniști, în tinerețe, în acea casă.

Nelly Dean retrăiește, cu amărăciune și regret, povestea celor două familii conectate iremediabil prin legături de sânge, dar mai ales prin dragoste, ură și răzbunare.

Poveste este plină de cruzime și intenții imorale, deoarece Heathcliff, acuzând familia Linton pentru greutățile și neîmplinirea lui sufletească, își urmărește prin orice mijloc răzbunarea, neținând cont de oamenii nevinovați pe care îi calcă în picioare și îi folosește pentru a-și duce la bun sfârșit planurile. Triumful răzbunării îi pare la final fără sens și nu-i oferă satisfacția dorită. Realizează că în goana lui după răzbunare a uitat să trăiască și a pierdut singurul lucru pe care l-a iubit și care l-ar fi putut face fericit, iar planul său macabru de distrugere a fost subminat de o altă poveste de dragoste, care dă romanului un final optimist și plin de speranță.

Transformarea personajelor, din copii nevinovați în adulți cruzi și sălbăticiți, ca și acțiunile lor lipsite de empatie și umanitate șochează cititorul, dar povestea rămâne remarcabilă, o capodoperă a literaturii gotice, plină de morală și lecții de viață.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții LA RĂSCRUCE DE VÂNTURI?

Vezi toată lista de cărți scrise de Emily Brönte sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA LA RĂSCRUCE DE VÂNTURI CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: La Răscruce De Vânturi
Autor: Emily Brönte
An apariție : 2016
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 368
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 3.12.2020
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Pastorala americană” de Philip Roth

Recenzie “Pastorala americană” de Philip Roth

În ciuda titlului, doar începutul cărții  poate fi privit ca fiind idilic, și nici acesta integral, ci dacă ne referim strict la amintirile scriitorului din copilărie. Este o carte premiată şi își merită elogiile dacă ținem cont de ideea de bază, de scriitură, și dacă...

Recenzie “Garda” de Ken Bruen

Recenzie “Garda” de Ken Bruen

Acesta e genul de roman care, citindu-l, te face să te simți ca la o ieșire cu prietenii la bere. E spus pe un ton sarcastic, fluid, prietenos și direct, are un final previzibil și un erou imprevizibil. Un tip antisocial, rebel, indecis și imatur, al cărui drum prin...

Recenzie “Lanțul” de Adrian McKinty

Recenzie “Lanțul” de Adrian McKinty

"Lanțul" de Adrian McKinty este prima carte citită de mine în anul 2021. Și pentru că am început cu un thriller, tind să cred că anul ăsta va fi bogat în ele. Romanul de ficțiune a fost publicat în anul 2019 și a apărut la noi în țară la Editura Litera tot în 2019, în...

0 0 vote
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 730 zile și a scris până acum 129 articole. Se află pe poziția 5 din 25 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments