Relațiile între frați au atras mereu atenția psihologilor. Nu e de mirare, deci, faptul că Aurora Liiceanu a ales să scrie o carte pe acest subiect. Însă, Legături de sânge. Povestea Ioanei, mai tratează și alte subiecte la fel de interesante, nu doar acesta: diferența dintre bine și rău și viața în închisorile de femei.
Aurora Liiceanu l-a avut drept colaborator în documentarea pentru realizarea acestei cărți pe Mihai Ioan Micle. Cu toate acestea, cartea a fost scrisă doar de celebra scriitoare care i-a impregnat stilul ei caracteristic, redând și părerile colaboratorului ei. Cei doi, au dorit să utilizeze „o biografie construită pentru a vedea complexitatea naturii umane și permanența opoziției dintre bine și rău, indiferent de fragilitatea graniței dintre acești doi termeni și de versalitatea legilor. Am dorit ca, în fața prestigiului mereu crescând al emoției și al imaginii, să nu uităm că trebuie să existe un echilibru între opinia noastră și afectivitatea publică, între idee și emoție.”
Și totuși, care este povestea Ioanei? Ei bine, povestea centrală din Legături de sânge. Povestea Ioanei, e una desprinsă din știrile de la ora 5 – și mai știți, poate chiar a fost prezentată acolo, căci e cât de poate de reală. Ioana, zisă Biba sau Tataia este o femeie ce a avut o viață grea încă din copilărie. Și totuși, a reușit să se descurce – așa cu puținul ei. Însă, în cele din urmă, datorită neînțelegerilor constante cu fratele ei – ajunge să îl ucidă. Ajunge la închisoare, și după ce își ispășește pedeapsa se întoarce în satul ei, la casa ei… Dar asta e rezumatul-rezumatului! Poveste Ioanei trebuie să o citiți voi, și apoi să judecați dacă a făcut rău sau nu…
Foarte interesante mi s-au părut remarcile referitoare la factorii ce au contribuit la modelarea caracterului Ioanei, și implicit, au determinat-o să ia decizia pe care a luat-o. Însă, de departe cele mai interesante relatări mi s-au părut cele referitoare la viața femeilor din penitenciare: relațiile dintre ele (de orice natură), ierarhii, acorduri tacite.
Legături de sânge. Povestea Ioanei. e mai mult decât o poveste cu final neașteptat și mai mult decât un studiu despre femeile din penitenciare. E o poveste despre viață, așa cum e ea – și știm deja că viața bate filmul!