Recenzie Prin Perdea de Aurora Liiceanu

Titlu: Prin Perdea
Autor: Aurora Liiceanu
An apariție : 2009
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 312
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Diana Elena Neaţă
Publicată la 25.02.2015
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

Prin Perdea

De fiecare dată când văd o carte semnată de Aurora Liiceanu nu pot să nu o cumpăr. Scrierea ei mă fascinează și mă liniștește. Cu un talent aparte, nu doar într-ale psihologiei, eu o văd drept o variantă feminină a lui Irvin D. Yalom – renumitul psihanalist american cu reale talente literare!

Prin Perdea a fost printre primele cărți semnate de Aurora Liiceanu pe care le-am citit. Este o carte autobiografică unică, ce ne oferă o perspectivă deosebită asupra vieții autoarei. Practic, cititorul stă la fereastră și, după perdea, îi analizează viața scriitoarei.

Ca-ntr-un puzzle, fragmente din anii de studiu, din perioada comunistă, dar și din cea postdecembristă de unesc formând portretul unei femei ce a devenit o emblemă a psihologiei românești… sau, mai bine spus, portretul unei femei ce a reușit să răzbată în ciuda obstacolelor și, adesea, a mentalităților! În prim plan se află fiul autoarei, dar și traseul ei profesional. Prin Perdea conține interesante remarci la adresa psihologiei sau la adresa mentorilor pe care Aurora Liiceanu i-a avut.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Aurora Liiceanu.

Tot aici sunt evocate prietenele apropiate și momentele faste sau mai puțin faste trăite împreună. Experiența trăită pe când, în urma afacerii cu Meditația transcendentală, autoarea a fost repartizată pe un post de muncitor necalificat la fabrica de textile Suveica este și ea redată destul de amănunțit, fiind subliniat ineditul situației. O altă ipostază ce a generat o povestire inedită, a fost perioada în care Aurora Liiceanu avea o emisiune la Tele7ABC în care, practic, oferea sfaturi psihologice celor ce sunau.

Pe scurt, în Prin Perdea regăsim “micuțismele” psihologiei, prietenii (cea mai pregnantă figură fiind cea a grecoaicei Eleni), copilăria, nevoia descoperirii de sine, enigma atracției între oameni, “serenade, entertainment și cercetare”, relația sex-putere, “causerie între femei «psi»”, viața secretă expusă și… nevoia uni psiholog de psiholog!

Deși limbajul folosit, e ca în toate cărțile Aurorei Liiceanu, ușor de înțeles iar textele seamănă cu  o destăinuire făcută unui prieten bun și vechi, recomand Prin Perdea cititorilor obișnuiți și cu lecturile mai puțin facile. Doar aceștia vor înțelege adevăratul substrat al volumului….

🔥 CARTEA PRIN PERDEA ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

Un autoportret pe care cititorul îl privește, totuși, printr-o perdea. Momente decisive sau inedite, prietenii, experiența maternă, reflecții și remarci - o lectură fascinantă despre viața Aurorei Liiceanu.

Aspecte Negative:

Cititorii obișnuiți poate cu lecturi mai facile vor intra mai greu în ritmul cărții sau, poate, deloc...

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.