Recenzie „Legendele Olimpului (Zeii)” de Alexandru Mitru

de | mart. 2, 2020 | Recenzii cărți

   În primul volum este prezentat începutul zeilor, vechea Grecie, apariția titanilor cât și războaiele duse de aceștia întrucât zeii erau capabili de multă ură și răzbunare.

La început, din haos a apărut pământul reprezentat de zeița Gheea care s-a căsătorit cu cerul înalt reprezentat de zeul Uranus. Aceștia dau naștere titanilor, ciclopilor și hecatonhirilor dar întrucât Uranus avea darul vederii, acesta află că unul dintre fiii lui îi va lua locul și îi aruncă în temniță dar aceștia scapă și locul lui este luat de Cronos, blestemat de tatăl lui să aibă aceeași soartă.

De frică să nu aibă același destin ca tatăl său, Cronos își mănâncă toți copiii pe care zeița Rheea, soția sa, îi naște. Îndurerată că nu are niciun copil, Rheea îl salvează pe unul dintre ei și îl duce departe să fie crescut de Gheea. Acesta avea să devină mai târziu Zeus.

Zeus își înfruntă tatăl și astfel, îi scoate din burta acestuia pe toți frații lui: Demetra, Hera, Hestia, Hades și Poseidon. Întrucât acesta a fost ajutat de cei doi frați ai lui, el păstrează cerul dar le dăruiește celor doi frați apele și ținuturile subterane. Poseidon se alege cu apele iar lui Hades îi rămâne lumea de jos. Demetra primește livezile si roadele, Hestia primește focul iar Hera devine soția lui Zeus.

Are loc războiul cu titanii care ține timp de zece ani dar apoi Zeus învinge și urcă în Olimp de unde conduce cu frații și surorile sale. Însă aceștia sunt mult prea puțini întrucât chiar și titanii erau doisprezece, așa că zeii decid să se înmulțească.

De aici, sunt prezentate poveștile lui Zeus, un zeu care a dat naștere multor semizei din relațiile sale cu femeile muritoare pe care Hera se răzbuna de fiecare dată,  apare povestea lui Prometeu și crearea oamenilor și războaiele duse împotriva acestora. Apar în curând Atena, Ares, Artemis, Apollo, Hermes, Afrodita, Hefaistos, Dionisos, cât și muritori, nimfe, muze și semizei creați în urma relațiilor lui Zeus.

Zeii erau ființe infidele, răzbunătoare, răutăcioase și pline de putere, în antiteză cu oamenii. Legendele continuă în volumul II, volumul despre eroi care te pune pe gânduri și îți ridică întrebări despre mituri și despre tot ceea ce te înconjoară. Și totuși, sunt ele oare doar mituri?…

Titlu: LEGENDELE OLIMPULUI (ZEII)
Autor: Alexandru Mitru
An apariție : 1960
Editura: ION CREANGĂ-BUCUREȘTI
Nr. Pagini: 263
Limba: Română
Gen Literar: Actiune, aventura
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1744

Alte recenzii de la Alexandru Mitru:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Insula femeilor mării” de Lisa See
Recenzie “Insula femeilor mării” de Lisa See

Acesta a fost momentul în care aș fi putut spune ceva care să schimbe cursul lucrurilor, dar eram prea tânără și încă nu înțelegeam prea multe. Oh, înțelegeam viața și moartea dar nu înțelegeam cu adevărat tot ceea ce se poate întâmpla între prima și ultima răsuflare....

Recenzie ”Rebel” de Rebecca Yarros
Recenzie ”Rebel” de Rebecca Yarros

O ultimă poveste despre Renegați În Rebel, Rebecca Yarros continuă seria The Renegades cu o poveste intensă despre riscuri, pasiune și curajul de a te regăsi. Cartea se concentrează pe Penna (cunoscută și ca Rebel), singura fată din grupul de sportivi extremi, care...

Recenzie: ”Domnul Haralambie” de Florin Grigoroșoaia
Recenzie: ”Domnul Haralambie” de Florin Grigoroșoaia

Domnul Haralambie de Florin Grigoroșoaia este cel mai frumos mod prin care descopăr un nou autor român contemporan – ce mă surprinde prin povestea pe care a dăruit-o lumii cititoare. E povestea perfectă pentru toamnă - nu este atmosfera liniștită a anotimpului în...

0 0 votes
Article Rating
Ruxandra Dinu este redactor Booknation.ro de 4 ani, 9 luni, 20 zile și a scris până acum 345 articole. Se află pe poziția 5 din 16 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ruxandra Dinu aici. Ruxandra Dinu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Salutare, dragilor! Sunt o mare visătoare, arta este o parte din mine încă de când eram un copil și fără ea, probabil nu aș vedea viața atât de colorată. Iubesc cărțile și lumea magică în care mă transpun acestea, iubesc să scriu poezii și încerc să mă ghidez cât mai mult după acel drag ”Carpe diem!”.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments