Recenzie ”Lumina iubirii” de Jay Asher

de | aug. 3, 2022 | Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA LUMINA IUBIRII ARE REDUCERE PE:

Lumina iubirii de Jay Asher este o poveste romantică, perfectă de citit în preajma sărbătorilor de iarnă sau pe o vreme caniculară, când nu vrei altceva decât să te răcorești. E precum o vacanță și o evadare din cotidian, o bucurie, dar una destul de scurtă. O poveste frumoasă, dar în care am simțit că emoționalul nu a fost explorat suficient. Tema romanului este o îmbinare perfectă între iubirea romantică, iubirea pentru familie și cea pentru prieteni. Pe de altă parte, tot temă a cărții aș spune că este sacrificiul pe care suntem dispuși să-l facem pentru noi și pentru ceilalți – și rolul acestui în viața fiecăruia, adolescent sau adult.

Personajele dau dovadă de maturitate – adolescenții, în timp ce adulții se lasă prinși în capcana fricii, din dorința de a proteja de suferință. Atitudinea aceasta nu este de condamnat, dar nici de lăudat. Ca părinte ești precaut, ai dreptul să-și dorești binele copilului, dar nu poți să-ți închizi copilul într-un glob de cristal. Va veni vremea când tu, părintele lui nu vei mai fi alături sau în spatele lui – nici măcar să-l avertizezi de pericol. Puțină precauție e bună, nu e indicat să stai mereu în drumul evoluției copilului.

Sierra locuiește în Oregon alături de familie, dar în fiecare an, timp de câteva săptămâni, pleacă împreună în California. La doar 15 ani, Sierra ar punea spune că trăiește două vieți diferite, dar la fel de interesante și intense. De atâția ani deja își ajută familia în afacerea cu vânzarea brazilor, încât nu simte niciun fel de greutate – deși plecarea anuală înseamnă despărțirea de școală și prietenele ei adevărate. Îi este destul de greu fetei să fie departe de viața din Oregon, dar și în California o așteaptă povestea pe care o scrie alături de Heather – pe aceasta o vede doar o dată pe an, ocazie cu care cele două fete petrec foarte mult timp una cu cealaltă.

Viața din Oregon: Rachel si Elizabeth foarte prezente în viața Sierrei și îi simt foarte tare lipsa în momentul în care nu este în oraș. Sunt prietene bune, dar eu una le-am simțit și nedrepte, ușor neînțelegătoare. Se simt foarte repede abandonate, îi critică atitudinea atunci când nu sunt împreună și sunt geloase. Nu știu dacă critica și gelozia pot fi caracteristici ale adevăratei prietenii.

Dacă îți place recenzia cărții LUMINA IUBIRII, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Jay Asher

Viața în California: Pe lângă Heather, Sierra îl întâlnește și Caleb – un băiat despre care nu știe multe, dar se simte bine, se simte înțeleasă și bucuroasă. E foarte conștientă că e posibil să nu mai revină anul următor – cauza fiind afacerea, așa că știe că nu trebuie să se atașeze de acest băiat. Crezi că inimii îi poți porunci? Bine ar fi să se poată și să nu mai existe suferință.

Despre Caleb, începe să descopere și lucruri mai puțin bune, lucruri care-i întunecă acestuia trecutul, dar avem dreptul să judecăm un om? Sierra are parte de prima dezamăgire – și totul se amplifică și din cauza reacției părinților care intervin cu avertismente.

Ce va face Sierra și care va fi alegerea ei în privința băiatului? Refuzul părinților, răutatea persoanelor din jur și prietenele din Oregon o întristează și mai tare pe simpatica adolescentă.

Lumina iubirii scoate în evidență și o atitudine demnă de laudă: se spune că dar din dar se face rai, iar Caleb și Sierra se aliază în bucuria de a dărui, fără nicio așteptare – scopul nu este recunoștința celor care primesc de la cei doi, ci este esențial și eliberator pentru Caleb.

Deși mi-a plăcut romanul, recunosc faptul că mi-aș fi dorit ca povestea să nu se termine atât de brusc și pentru că tema romanului permitea, cred că și mai multa emoție nu era în plus, dimpotrivă. S-ar putea să fi citit cartea aceasta, așa că recomand doar să te gândești la mesajul puternic pe care îl transmite povestea adolescentină.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA LUMINA IUBIRII CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Lumina Iubirii
Autor: Jay Asher
An apariție : 2016
Editura: LEDA EDGE
Nr. Pagini: 256
Limba: Română
Gen Literar: Young adult
Nota recenzorului: 6 / 10
Vizualizari recenzie: 10286

Alte recenzii de la Jay Asher:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Totul începe cu o iubire interzisă... Annalise și Bennett fac cunoștință în momentul în care află că se vor lupta pentru același post de muncă. Aceștia sunt gata să își pună armele la bătaie și să scoată tot ce au mai bun pentru a câștiga. Numai că între ei și...

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Defecți într-o lume Defectă Celestine North este o tânără care trăiește într-o țară defectă și crudă. În lumea lor, greșelile, păcatele, minciunile și închipuitele trădări aduse statului sunt pedepsite crunt. Ghilda este cea care dă sentințele, iar din Ghildă face...

0 0 votes
Article Rating
Laura Elena Apetroaie este redactor Booknation.ro de 2724 zile și a scris până acum 14 articole. Se află pe poziția 30 din 40 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Laura Elena Apetroaie aici. Laura Elena Apetroaie are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments