Recenzie: „Marele Gatsby” de F. Scott Fitzgerald

de | nov. 5, 2019 | Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA MARELE GATSBY ARE REDUCERE PE:

 „Ori de câte ori îţi vine să critici pe cineva, indiferent pe cine, nu uita că nu toţi oamenii de pe lumea asta s-au bucurat de avantajele de care ai avut tu parte.”

Marele Gatsby de  F. Scott Fitzgerald, considerată una dintre poveştile remarcabile ale anilor 1920, reprezintă un exemplu veritabil al visului american de succes.

Nick Carraway, un tânăr doritor să-şi împlinească destinul american, se intersectează în drumul său cu Jay Gatsby, un milionar cu un trecut incert şi cu un stil de viaţă extravagant şi de invidiat.

Totuşi, cine este Gatsby? O întrebare care stârneşte multe zvonuri şi discuţii purtate în şoaptă pe alocuri. Cuvinte care se pierd în eter… şi totuşi, o poveste tăinuită care înlănţuieşte o inimă. O inimă care se încăpăţânează să bată până în ultima clipă pentru o iubire neîmplinită şi deziluzionantă.

Dacă îți place recenzia cărții MARELE GATSBY, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de F. Scott Fitzgerald

Naratorul, Nick, împărtăşeşte în rândurile scrise de el istoria unui personaj remarcabil al Americii secolului trecut… un pământ prosper, dar cu reguli haotice. O societate a abundenţei, a plăcerilor şi a faimei. Descoperim visul unui tânăr cu origini modeste, James Gatz, devenind un simbol al prosperităţii şi al luxului, Jay Gatsby.

„Toată lumea ştie asta

Bogaţii strâng bogăţii…

Iar săracii fac copii,

Între timp

În răstimpuri…”

În goana sa după o iubire ideală, dar nepotrivită, dedicată total lui Daisy Buchanan, privim transformarea lui Gatsby: dintr-un tânăr soldat lăsat la vatră ajunge la Oxford ca student, iar pe urmă un traficant de băuturi alcoolice şi milionar.

Totuşi, pentru unii, visul american nu durează o veşnicie. Ajunge să se năruie sub o încercare amăgitoare şi o încăpăţânare persistentă pentru o iluzie… în cazul lui Gatsby, iluzia aducerii şi trăirii trecutului într-un prezent nesigur – povestea de iubire cu Daisy.

„Gatsby credea în luminiţa verde, în viitorul voluptuos care se depărtează de noi pe an ce trece. Ne-a scăpat atunci, dar nu contează – mâine vom alerga mai rapid, vom întinde mâna şi mai departe… Iar într-o dimineaţă frumoasă…”

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA MARELE GATSBY CU REDUCERE DE PE:

Titlu: MARELE GATSBY
Autor: F. Scott Fitzgerald
An apariție : 2011
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 235
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 690

Alte recenzii de la F. Scott Fitzgerald:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Ana Dumitraşc este redactor Booknation.ro de 6 ani, 9 luni, 4 zile și a scris până acum 58 articole. Se află pe poziția 15 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana Dumitraşc aici.
Doar un cititor pasionat...
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments