Recenzie „Mîndra fecioară” de Joyce Carol Oates

de | sept. 10, 2019 | Beletristică, Recenzii cărți

„Mîndra fecioară” de Joyce Carol Oates

Mîndra fecioară este un roman cu un subiect interesant și controversat de la scriitoarea americană Joyce Carol Oates.

Apărut în 2009, romanul a creat ceva discuții pe baza subiectului delicat pe care îl expune.

Subiect delicat

Cartea ne spune povestea unei adolescente de 15-16 ani, Katya, care pe durata a două luni de vară este dădacă la o familie bogată, unde și locuiește, fiind departe de o mamă alcoolică și dependentă de droguri.

Mediul în care a trăit toată viața, un mediu toxic care a influențat-o să facă anumite greșeli, are un mare rol în persoana care este în această vară.

Aflată la plimbare cu cei doi prichindei ce îi are în grijă, Katya începe o conversație cu un bătrânel de peste 60 de ani care este foarte interesat de ea, într-un mod nu neapărat sexual, dar nici departe.

Cei doi ajung să se întâlnească la el acasă, unde acesta îi va cere să pozeze pentru un tablou.

O Lolita actuală

Intriga este una interesantă, care aduce destul de mult cu Lolita a lui Nabokov. Eu am citit marele roman al scriitorului rusi astfel nu am fost foarte șocată de unele pasaje, care deși poate nu erau foarte explicite, erau tari din pricina diferenței de vârstă dintre cei doi, care ajung să fie destul de intimi.

Evoluția personajelor este una firească, dacă putem să spunem așa, asta având în vedere trecutul zbuciumat al fetiței, fiind astfel mult mai vulnerabilă și slabă de caracter în a spune nu atunci când bătrânul o invită la el acasă sau când îi cere să îi pozeze pentru tablou, cu toate că aceste lucruri nu ar trebui permise, ei fiind singuri în acele momente.

Că tot vorbeam de Lolita, cartea de față nu este la fel de bună, nici nu este la fel de explicită, plus că e redată din perspectiva fetei mai mult, prea puțin știm despre bărbatul ciudățel, dar este un model de relație nepotrivită bine redată.

Stilul scriiturii este foarte bun

Ceea ce mi-a plăcut la carte a fost stilul autoarei, felul ei de a povesti, Joyce Carol Oates fiind considerată una dintre cele mai bune romanciere din ultimii zeci de ani.

Nu pot să spun că m-a încântat prea tare subiectul, a fost mai dificil de digerat, dar au fost unele părți ale cărți care au avut multă viață și culoare.

Dacă ar fi să recomand cartea cuiva, aș spune că se pliază pe gustul celor ce au citit Lolita, aceasta fiind o replică mai cuminte a acesteia. Totodată, fanii Joyce Carol Oates vor regăsi stilul caracteristic al autoarei, cu unele nuanțe noi și diferite.

Titlu: MÎNDRA FECIOARĂ
Autor: Joyce Carol Oates
An apariție : 2011
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 248
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 629

Alte recenzii de la Joyce Carol Oates:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Anna O” de Matthew Blake
Recenzie „Anna O” de Matthew Blake

O lectură frumos promovată de Editura Trei a ajuns și pe rafturile cititorilor din România. Iubesc orice thriller inteligent scris și aparent, "Anna O" este fix cartea care îmi trebuie pentru a avea parte de adrenalină și suspans. Îmi place foarte mult atunci când...

Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry
Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry

A fost odată un băiat pe care l-am iubit...așa a început totul Logan Francis Silverstone s-a dezvoltat într-un mediu înconjurat de haos, unde urletele, țipetele și drogurile erau monedele de schimb obișnuite, iar căldura și lumina lipseau cu desăvârșire. În acest...

Recenzie “Furia” de Alex Michaelides
Recenzie “Furia” de Alex Michaelides

Actul I Are loc o crimă pe o insulă privată a Greciei. Toți cei șapte prezenți acolo sunt invitații personali ai victimei, cunoștințe și prieteni vechi. Și scriitorul este unul dintre ei, așa că el ne zice povestea. Și nu o zice oricum ci ca și un prieten apropiat...

0 0 votes
Article Rating
Ioana a fost redactor Booknation.ro și a scris 43 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ioana aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments