Recenzie “Violul. O poveste de dragoste” de Joyce Carol Oates

de | iun. 22, 2022 | Beletristică, Dragoste, Mister, Recenzii cărți, Suspans

Un subiect care va sensibiliza pe oricine, o carte cu un impact major. Un titlu care la prima vedere te lasă perplex și-ți pune semne de întrebare. Cum poate violul și dragostea să stea alături? O fi vorba de sindromul Stockholm sau de apariția unui apărător din umbră? Voi păstra intriga și vă las să descoperiți singuri despre ce este vorba.

Romanul scoate în prim-plan istoria Teenei Maguire violată în grup, lovită cu picioarele și cu pumnii și lăsată să moară pe scândurile debarcaderului mizerabil din parcul Rocky Point, în primele minute ale zilei de 5 Iulie 1996. În acea noapte fatală, Teena Maguire împreună cu fiica sa de doisprezece aici, Bethie, se întorceau de la o petrecere și au luat-o pe o scurtătură prin parcul Rocky Point.

Ajunsă victimă a violului, Teena regretă faptul de a fi supraviețuit. Ea are de luptat nu doar cu propriile gânduri, amintiri, dar și cu gura lumii care judecă și o consideră vinovată tot pe ea. Căci “era îmbrăcată într-un maiou, blugi tăiați și sandale cu toc. Și-apoi de ce a luat-o pe scurtătură? A căutat-o și și-a luat-o.

Ideea centrală a romanului este că violul nu este doar un incident care survine într-o noapte în parc, la întâmplare, așa cum lovește trăsnetul, ci ajunge ulterior să definească însăși viața victimelor. Existența victimelor violurilor este mereu împărțită între “înainte” și “după” viol.

Involuntar, atunci când citești o carte care tratează un anumit subiect, o compari cu alte cărți pe care le-ai citit la același subiect. Cartea cu care am comparat acest roman este “Scandalul” lui Backman. Un roman pe care l-am adorat și pe care îl recomand cu drag. Este scris în alt stil și parcă este pus mai mult accent pe suferința victimei.

Cu referire la scrierea autoarei Joyce Carol Oates, trebuie să menționez că mi-a plăcut stilul. Este unul neobișuit, succint și alert. Te ține lipit de carte și te emoționează, deși scrie într-un mod tranșant și dur. Personajele sunt bine creionate, cu trăsături de caracter bine definite. Cu siguranță revin la autoare.

… pentru că atunci când o femeie e atacată cu cruzime, așa cum au atacat-o pe mama ta, toate femeile sunt atacate. De-asta violul trebuie pedepsit ca o infracțiune serioasă și deosebit de gravă.

Titlu: VIOLUL. O POVESTE DE DRAGOSTE
Autor: Joyce Carol Oates
An apariție : 2011
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 184
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 11491

Alte recenzii de la Joyce Carol Oates:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu a fost redactor Booknation.ro și a scris 211 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Costi Bercea

Buna carte.