Recenzie ”Miniaturista” de Jessie Burton

de | nov. 6, 2023 | Beletristică, Ficțiune, Istorie, Literatură Contemporană, Mister, Recenzii cărți

🔥 CARTEA MINIATURISTA ARE REDUCERE PE:

Sunt fan Jessie Burton. I-am citit toate cărțile pe care piața românească de carte le-a publicat și niciodată nu m-a dezamăgit. Stilul ei de scriere este minunat, are har în a transmite emoție, știe cum să combine cuvintele pentru a capta atenția. Scrie cu forță și multă sensibilitate. Scrie ficțiune istorică, dar atinge teme sensibile ca arta, scrisul, literatura pe care le face parte integrantă din viața personajelor, condiții de căpătai ale existenței acestora. Are un stil magic care te transpune în poveste și în epocă pe nesimțite. Scrie despre năzuințe, visuri, ambiție și curaj, despre destin și ghinion, despre eșec și perseverență. Scrie despre oameni simpli care, cu pași mici, reușesc să producă schimbări majore.

Autoarea pune accent și urmărește stările sufletești, introspecțiile personajelor și reflexiile lor asupra vieții și problemelor cu care aceasta îi provoacă.  Face o analiză interioară a egoismului și orgoliului feminin și a urmărilor acestora pe termen lung, dar și a ambiție și curajului feminin în epoci în care drepturile femeii erau inexistente. Implicațiile ce decurg din stările și gândurile personajelor sunt ample și profunde. Vorbește despre frica de responsabilitate, abandon, fugă, regret, dar și despre a face pace cu trecutul și a merge mai departe pe propriile picioare fără a mai încerca ca, agățându-te de oameni pe care nu i-ai cunoscut și lângă care te-ai trezit aruncat fără voie, să îți dai seama din ce tip de aluat ești alcătuită.

V-am povestit despre Confesiunea aici și nu are forța celeilate cărți, Muza, care m-a fascinat, dar pe care spre surprinderea mea nu am recenzat-o la momentul citirii. Habar nu am de ce n-am făcut-o pentru că a fost o carte pe care am pus-o pe raftul cu recitiri.

Cărțile ei sunt despre femei și pentru femei. Sunt cărți ale anxietăților și ale deciziilor care provoacă polemică. Sunt cărți care pun în scenă schimbarea. Sunt cărți care explică motivele din spatele unor acțiuni reprobabile. Nu sunt întotdeauna pledoarii care să vină în sprijinul femeii, din contră. Pentru unele personaje este doar șansa de a face lucrurile altfel, pentru altele este renunțarea la așteptări fanteziste și tardive și acceptarea propriului eu, pentru cele mai curajoase reprezintă o noua șansă și un nou drum către fericire și împlinire.

Dacă îți place recenzia cărții MINIATURISTA, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Jessie Burton

Miniaturista are acțiunea amplasată în Amsterdamul secolului al 17-lea. Nella Oortman are 18 ani și sosește în Amsterdam, în 1686, pentru a locui în casa proaspătului său soț, bogatul negustor Johannes Brandt. Nu și-a văzut soțul decât în treacăt când acesta a făcut aranjamentul căsătoriei cu tatăl ei, este îngrozită de această schimbare, este îngrozită de soț, de casa acestuia, de bogăția lui, dar mai ales de sora acestuia care locuiește împreună cu ei, Marin. Primește ca dar de nuntă din partea soțului o replică în miniatură a casei în care locuiesc pe care Nella se hotărăște să o mobileze apelând la serviciile unei miniaturiste. Corespondența și comenzile au loc prin schimburi de răvașe, iar piesele pe care Nella le primește de la creatoarea de miniaturi par să dovedească că aceasta știe toate secretele tăinuite de ea, de soț și de sora acestuia. Nella ajunge să fie îngrozită de piesele primite și de poveștile pe care acestea le insinuează. Dar care sunt secretele pe care Johannes și Marin le ascund cu atâta strășnicie?

Every woman is the architect of her own fortune.

În ciuda situației sociale, a lipsei de drepturi și a statutului femeii din aceea perioadă, Nella nu este o lașă și nu se lasă dominată. Reușește să-și impună autoritatea și să-și câștige respectul chiar și din partea celor care au disprețuit-o la prima vedere din cauza condiției ei de fată săracă, umilă și de la țară. Nella demonstrează că este o feministă puternică în ciuda epocii în care s-a născut și în spiritul căreia a fost educată.

Este cartea de debut a lui Burton și, citindu-i alte două cărți, sunt evidente maturizarea și creșterea ei literară, dar m-am bucurat de această carte și am așteptat cu emoție să văd ce-i rezervă Nellei viitorul.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA MINIATURISTA CU REDUCERE DE PE:

Titlu: MINIATURISTA
Autor: Jessie Burton
Traducător: Anca Dumitru
An apariție : 2023
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 416
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: 7 / 10
Vizualizari recenzie: 920

Alte recenzii de la Jessie Burton:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Meetings of Fate” de Cristian Boldor

Recenzie „Meetings of Fate” de Cristian Boldor

"Meetings of Fate" de Cristian Boldor - o felie din tortul la care visează orice cititor de fantasy Acest prim volum din seria "The Angel Afterlife" prezintă aventura lui Quentin, student psiholog independent, în lupta lui cu demoni de clasa A şi B. Acţiunea pleacă...

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

5 2 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 4 ani, 10 luni, 19 zile și a scris până acum 553 articole. Se află pe poziția 3 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments