Cum ar fi să îți pui viața în mâinile unui bărbat necunoscut? Să te măriți forțată de circumstanțe? Să nu ai un cuvânt de spus sau o decizie fermă? Să trăiești într-un patriarhat aproape agresiv? Și cu toate acestea să nu te pierzi pe tine însuți.
Despre aceste frământări lăuntrice și lupte ale spiritului feminin este romanul de debut al autoarei Jessie Burton. O stilizare reușită a societății olandeze în anii 1680, când negoțul și banii erau puși sub imperativul religios. O tânără de de doar 18 ani este pusă în situația unui mariaj de conveniență cu unul din cei mai bogați oameni ai societății din Amsterdam, iar perspectivele nu sunt din cele mai fericite.
Fiind departe de casă și protecția mamei, eroina Nella decide să devină o soție bună, însă se confruntă cu secretele soțului și ale unei cumnate foarte autoritare. Însă un cadou matrimonial, o casă de păpuși, îi schimbă absolut întreaga viziune asupra destinului său și a oamenilor care o înconjoară.
Burton a reușit cu succes să construiască un roman fantastic, îmbinând în sine: descrieri elocvente, dialoguri fulminante și răsturnări de situație, absolut fenomenale. Efectiv am fost transpusă într-un decor teatral, ca un spectator cuminte.
Fiecare pasaj, fiecare rând este parcă îmbibat cu aromele aduse din Orient pe corăbii olandeze, iar peisajul literar aduce mult cu o veșnică ceață depresivă. Totodată, lectura romanului îți face o incursiune în propriile trăiri, în luptele lăuntrice care poate te frământă până în măduva spiritului.
The Guardian a catalogat romanul, ca fiind aidoma ”Sticletelui” Donnei Tartt, iar acest compliment vine să sublinieze rafinamentul lucrării.
Sper că v-am intrigat și o să vreți să vizitați rapid Amsterdamul literar, construit de autoare.
Lecturi frumoase și sărbători fericite!!!
Multumesc de recomandare . Da, m-ai facut curioasa 🙂
Cu drag 🙂