”Muza” de Jessie Burton este cartea citită cel mai recent. Face parte dintr-un teanc enorm de cărți împrumutate și se afla pe lista mea de citit de multă vreme. Drept urmare, a fost băgată la înaintare și tare mă bucur că am descoperit un volum magic, care m-a transportat în timp și în spațiu.
”Muza” este o carte de ficțiune istorică despre artă, dragoste, vise și război
Nu neapărat în această ordine.
Mi-a plăcut extrem de mult povestea gândită de autoarea engleză Jessie Burton. Ce să mai zic de copertă, care este o operă de artă în sine. O poveste care se întinde pe mai multe planuri temporale, trecut și prezent, în care personajele se întâlnesc și își împărtășesc secretele, în care arta și scrisul sunt puse pe primul plan.
Muza despre care este vorba în carte nu este una singură și nu este neapărat de gen feminin
Muză poate fi oricare dintre personaje, cel puțin din punctul meu de vedere. Autoarea nu ne explică cuvânt cu cuvânt cine este aceasta și pe cine inspiră anume. Asta mi-a plăcut de asemenea la scriitură. Te lasă pe tine să intuiești sau să-ți închipui ce vrei referitor la sursa de inspirație din spatele artei.
Un tablou misterios lăsat moștenire ascunde o mulțime de secrete fabuloase și de cuvinte nespuse
Tânăra Odelle Bastien, ajunge în Londra din Trinidad iar viața ei se schimbă complet. După un job mai puțin satisfăcător, fata are parte de șansa vieții ei când în 1967, la galeria la care lucrează ca dactilografă, întâlnește o femeie deosebită care inspiră forță și determinare, dar care pare să ascundă și un trecut pe care ar vrea să-l ispășească.
E vorba de Marjorie Quick, șefa ei și în curând prietena și tutoarea ei. Aceasta o va ajuta să-și găsească vocea de scriitoare și îi va pune în față un mister legat de un tablou vechi despre care nu se știu prea multe. În scenă intră și un tânăr sensibil, dar la fel de secretos, care se pare că provine dintr-o familie foarte importantă în trecut, cu influență în domeniul artei.
Adevărul despre pictura necunoscută zace în anul 1936, când într-un conac minunat din Spania rurală, tânăra Olive Schloss, fiica unui cunoscut dealer de artă, scoate la iveală ambiții personale, pe care mai apoi le reflectă asupra persoanelor dragi.
Din cauza timpurilor și a felului în care era văzută femeia atunci, fata nu poate și nu îndrăznește să meargă să studieze arta, deși talentul ei e nemaipomenit. Drept pentru care va recurge la un șiretlic periculos, folosindu-se de doi frați spanioli, Teresa și Isaac Robles, de care prinde drag.
Mai pune pe deasupra acestei ambiții ascunse și pasiunea pentru tânărul rebel, care este râvnit nu doar de fiică, ci și de mamă, un tată cu propria viață secretă și o servitoare-confidentă care vrea doar să fie protejată și să scape dintr-o lume periculoasă care nu îi promite nimic bun.
”Muza” este un roman magic în care arta și pasiunea ajung să obsedeze
Cartea aceasta te seduce, îți transmite doza adecvată de suspans pentru a te ține acolo în lectură și te poartă pe culmile emoției. Aduce în fața cititorilor o poveste frumoasă despre identitate, aspirații care ating pericolul, dragoste nebună, îndrăzneală și dezamăgire. V-o recomand cu toată inima și vouă!