🔥 CARTEA MIRAJ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Am citit cartea Miraj de Somaiya Daud acum ceva mai mult timp. Sunt sinceră când mărturisesc că m-a atras 100% coperta. Nu descrierea, nici părerile altora; doar coperta, care este una minunată. Nu este una dintre cărțile mele favorite, dar mi-a plăcut. Este o carte care m-a scos puțin din zona de confort și nu regret absolut nimic.

Dacă această carte vă dă impresia că este un fantasy young adult basic, atunci vă spun că se îndreaptă mai mult spre sfera de science fiction decât cea de fantasy. Elementele specifice unui basm – regi, prințese, moșteniri, secrete și dragoste – sunt împletite armonios cu elementele SF: droizi, nave, planete și sisteme inovatoare de comunicare.

Sinopsis

Într-o lume dominată de brutalul imperiu Vathek, Amani, o fată de optsprezece ani, este o visătoare. Ea visează la viața de dinainte de ocupație, la poeziile vechi pe care le adoră, la aventuri și călătorii dincolo de căminul ei izolat.

Dar Amani e răpită și dusă în mare secret la palatul regal, unde descoperă că arată aproape identic cu Prințesa Maram – atât de urâtă de propriul popor, încât are nevoie de o dublură pentru a apărea în public.

Obligată să joace un rol pe care-l disprețuiește, Amani se lasă vrăjită de frumusețea palatului și de logodnicul prințesei, Idris. Dar extravaganța vieții la curte ascunde violență și frică. Dacă Amani vrea să-și mai vadă vreodată familia, va trebui să-și joace rolul la perfecție, căci orice mișcare greșită îi poate aduce moartea.

Acțiunea din Miraj se petrece într-un univers diferit de al nostru; o lume marocană, distopică. O galaxie cu mai multe planete aflate sub dominația nemilosului imperiu Vathek. Aici trăiește Amani, o fată visătoare de optsprezece ani care iubește poezia și cultura ei. Însă, viața ei se schimbă în totalitate în momentul majoratului ei, când este răpită și dusă în palatul imperial Ziyaana.

Sângele nu moare niciodată, își amintește el. Sângele nu uită niciodată. Asta e pentru un scop mai înalt – mult mai important decât propria viață, decât orice viață.

Se întâmplă ca Amani să aibă aceeași înfățișare ca și Maram, prințesa și moștenitoarea conducătorului vathek Mathis, cea căreia îi curge prin vene sângele cuceritorilor, dar și cel al învinșilor. Astfel, răpirea din mijlocul familiei și prietenilor săi a avut scopul de a o transforma pe Amani într-un pion și o momeală. Deoarece este urâtă de propriul popor, Maram se închide în palat pentru a nu fi atacată. Amani trece printr-un antrenament susținut de prințesă pentru a deveni dublura ei în public, participând la toate evenimentele la care ea ar fi trebuit să ia parte.

Păreri personale

Miraj a fost ceva cu totul nou pentru mine, în cel mai bun sens posibil. Mi-a plăcut îmbinarea între fantasy și SF, dar și influențele culturii marocane. Este o carte scurtă, ușor de parcurs. Nu este un roman spectaculos încă de la primele pagini, ci, asemeni unui boboc, se deschide pe măsură ce te afunzi în lumea creată de autoare.

În afară de împletirea cu genul SF și de ideea de dublură a prințesei (un punct în plus pentru elementul original), nu m-a dat mult pe spate. Mai degrabă am apreciat stilul de scriere al autoarei care a facilitat lectura, dar și dinamica dintre Amani și Maram.

Cu încercări și necazuri sunt scrise poeziile.

Am făcut puțin research și am aflat că Miraj este inspirat din istoria recentă a Marocului, perioada între anii 1960 și 1980 sub domnia lui Hassan II, care s-a remarcat prin represiunile sale violente împotriva disidenței. Au variat de la expresia poetică la insistența cu privire la recunoașterea numeroaselor grupuri indigene din Maroc. Cartea abordează, de asemenea, sechelele lăsate de colonialism, nedreptate și suprimare. Nu am știut acest lucru și mă bucur că acum știu de unde s-a inspirat autoarea.

Daud conturează puternic personajele feminine, făcându-le să iasă în evidență, să fie reale și puternice. Amani a avut o evoluție fantastică pe parcursul romanului. Treptat, ea capătă rezistența necesară pentru a lupta. Îmi place modul în care ea începe ca o persoană care este furioasă pe nedreptățile comise împotriva comunității sale indigene, dar simte că este incapabilă să facă ceva în legătură cu asta. Însă, până la sfârșitul romanului, Amani devine o rebelă, o persoană mai înțeleaptă care nu numai că și-a găsit puterea și rezistența pentru a îndura, dar pentru a acționa.

Elementele care nu mi-au fost pe plac deloc sunt povestea de dragoste și, pe alocuri, încărcătura de detalii irelevante. Amani și Idris, logodnicul lui Maram, încep o relație interzisă, care este instantă și insipidă. Din fericire, nu eclipsează dinamica personajelor feminine și acțiunea, ceea ce m-a încântat (nu-mi place câtuși de puțin dragostea la prima vedere – cu foarte puține excepții, de exemplu Lazlo și Sarai din Visul își alege visătorul).

Mi-a plăcut Miraj și abia aștept să citesc și continuarea, Court of Lions, dar nu se poate număra printre favoritele mele. A fost o lectură scurtă și lejeră, cu puternice accente feministe și cu personaje feminine care m-au fascinat. Este o carte mai lentă decât cărțile YA fantasy cu care probabil sunteți obișnuiți, întrucât este character-driven și autoarea a ales să dezvolte relațiile dintre personaje mai mult decât acțiunea și world-building-ul.

[…] Chiar și fericirea ta înseamnă rebeliune.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții MIRAJ?

Vezi toată lista de cărți scrise de Somaiya Daud sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA MIRAJ CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Miraj
Autor: Somaiya Daud
An apariție : 2019
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 336
Limba: Română
Gen Literar: Science Fiction
Publicată la 4.05.2021
Nota recenzorului: 7.5

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Sufocare” de George Arion

Recenzie “Sufocare” de George Arion

Sunt foarte interesante ideea și spațiul pe care George Arion ni le propune ca ambient pentru desfășurarea cărții sale. Barintown nu este un oraș pe care îl poți localiza pe harta, dar asta nu înseamnă că nu poate fi real. Și din moment ce autorul își scrie toate...

Recenzie „Acolo, chiar acolo” de Tommy Orange

Recenzie „Acolo, chiar acolo” de Tommy Orange

Chiar dacă suntem generația Google, cea care în câteva secunde poate afla orice despre oricine, puțini dintre noi suntem cunoscători adevărați sau curioși să aflăm detaliile despre istoria unei societăți oarecum închise în fața lumii, protejați de stat în rezervații....

0 0 votes
Article Rating
Călina-Ioana Păunescu este redactor Booknation.ro de 41 zile și a scris până acum 4 articole. Se află pe poziția 27 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Călina-Ioana Păunescu aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments