misery-stephen-king-carte

Considerat părintele horror-ului modern, Stephen King impresionează prin romanul Misery, apărut în 1987 şi ecranizat în 1990. Acesta combină groaza de moarte cu psihologia criminalului, într-un mod sadic şi tandru.

Unul dintre puţinele creaţii în care creatorul este actantul, Tortura, tradus din limba engleză, prezintă viaţa scurtă de pacient, prizonier şi scriitor “domestic” a lui Paul Sheldon, renumitul autor al romanelor din seria Misery.

Suferinţa lui Paul are un nume, Annie Wilkes, cea care îl găseşte după un accident de maşină ce îi rupe picioarele. Aceasta îl aduce la ea acasă, îl hrăneşte, îi oblojeşte rănile, dar nu îi permite să ia legătura cu familia. Annie dă primele semne de nebunie după ce termină de citit ultima carte scrisă de Paul, în care eroina sfârşeşte în mod tragic. Găseşte ca singură cale de îndreptare a situației scrierea unei noi cărţi. Astfel, intriga este declanşată.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Stephen King.

Psihoza Anniei îi provoacă teamă scriitorul şi realizează că singura cale de a scăpa viu de acolo este să joace un rol cât mai convingător, însă pretenţiile torţionarei lui îl scot din sărite, iar ea îl pedepseşte crunt la fiecare abatere, aşa cum numai o fostă soră poate ticlui un plan de răzbunare.

Paul termină de scris cartea ce avea să aibă un singur cititor şi, la fel cum el fusese obligat să facă…un gest ce îl va regreta toată viața, decide că îi va face acelaşi lucru.  Annie plănuiește să îl ducă pe Paul în locul ei de râs, pentru totdeauna, dar nu înainte de a-i citi noul roman, care este şi arma scriitorului.

Misery este, cu siguranţă, unul dintre puţinele romane care au înspăimântat nu numai milioane de cititori, ci şi pe autor, groaza  fiind resimţită în fiecare capitol. Proiecţia lui King este mai definită decât în orice alt horror şi garantează să te îngrozească. Ceea ce devine cel mai insuportabil pentru Paul Sheldon este că nu va scăpa niciodată de această traumă; el ştie că cea mai mare admiratoare a lui va vrea întotdeuna să mai scrie o carte, indiferent de ce chip ar lua.

Titlu: Misery
Autor: Stephen King
An apariție : 1987
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 320
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 4.06.2015
Nota recenzorului: n/a

Avatar
Autor: Alexandru Niță
Redactor de 1809 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Alexandru Niță